Ce sună bine și ce sună prost legat de investiția turcilor la Petrolul. Cum comentează Ștefan Beldie evenimentele de la clubul ploieștean
Ștefan Beldie | Publicat: 08.06.2024 18:55 | Actualizat: 09.06.2024 21:54
Petrolul devine un club controlat parțial de investitori turci. Care investitori turci probabil vor dori la un moment dat să dețină total echipa ploieșteană.
Dacă se va întâmpla asta, rămâne de văzut. Și tot de văzut rămâne cum se vor descurca noii investitori în fotbalul nostru. Primele semne există deja, așa că pot trage niște semiconcluzii și încerca să anticipez cum va arăta viitorul imediat al ploieștenilor.
Numirea lui Mehmet Topal spune-n aparență multe despre întregul proiect
Dacă intențiile tale legate de Petrolul sunt foarte serioase, adică urmează să investești bani și cunoaștere în club, de ce ai alege ca antrenor un fost mare internațional turc care nu a antrenat pe nimeni?
Din perspectivă românească, pare o decizie superficială. Ori respectivii habar n-au ce fac, la fel ca nenumărați “finanțatori” locali din cadrul primăriilor, ori respectivii se află într-o campanie de vânat imaginea, la fel ca nenumărați “factori locali” care finanțează electoral cluburi de fotbal.
Totuși, decizia nu e una românească. Aparține unor turci care, cultural vorbind, s-ar putea să aibă o aplecare mai mare pentru decizii care țin mai mult la spectacol decât la logică. Astfel, poate pentru turci să aduci un om ca Topal este o decizie deșteaptă, adică profitabilă.
Va atrage numele lui Topal alți investitori turci la Petrolul?
Mă gândesc că asta e una dintre rațiunile logice ale acestei decizii aparent emoționale.
În rest, sper ca Topal să aibă-n regulă actele profesiei și să poată antrena în România, loc în care statul și FRF au grijă să birocratizeze intens o meserie pur vocațională, care nu implică riscurile actului medical sau a altor meserii care chiar necesită supercalificare.
Turcii au plătit doar un salariu din ultimele 3 restante.
Dacă privești partea plină a paharului, bine c-au plătit.
Dacă privești partea goală a paharului, te poți întreba dacă au cu adevărat capacitate financiară serioasă dacă nu pot rezolva dintr-o mișcare o chestie de un bun simț banal - plata salariilor la zi pentru jucători și angajați.
Sper ca-n momentul în care ne lămurim exact cum stau lucrurile cu potența investitorilor turci, fanii Petrolului să se bucure măcar că mai au paharul respectiv, fie el plin pe jumătate sau gol pe de-a-ntregul.
În fine, de-a lungul acestei povești s-a vehiculat continuu suma de 2 milioane euro, care sumă a fost identificată în presă drept o garanție.
Eu sper să nu fie o garanție, adică o dovadă de bonitate a investitorilor, ci o promisiune de plată (investiție) semnată de turci și acoperită inclusiv printr-o garanție bancară sau de altă natură.
Altfel, ce ar aduce de fapt turcii?
Ca de obicei, Petrolul nu comunică nimic relevant pe subiectele importante.
Exagerez.
Sunt convins că cei 5-6 indivizi cu mare influență din galeria Petrolului care au controlat clubul după bunul plac ani de zile știu exact cum stau lucrurile. Eu mă refer că suporterul de rând nu știe nimic decât că niște turci au vrut să vină la Petrolul după ce nu au reușit la U Cluj. Și că-ntr-un final au ajuns la Ploiești
Cam atât.
În rest, clubul tace mâlc.
Bine că l-au anunțat totuși pe Laszlo Balint că nu mai e nevoie de el. Și bine că Balint a fost atât de dornic să lucreze, încât a acceptat un contract care le-a permis ploieștenilor să-i plătească doar două salarii ca să-l demită fără să-i supună pe turci la cine știe ce cazne financiare.
Apel la răbdare
Ca orice om, Balint desigur c-a avut rațiunile sale personale pentru care a semnat așa ceva, prin urmare nu pot să spun c-a fost bleg. Pot spune doar că-i păcat ca oameni foarte bine pregătiți în mod real, cum este și el, ajung în astfel de situații cu mare ușurință.
Nu m-am putut abține să nu deviez...
Partea bună este că oficialii Petrolului îndeamnă la răbdare.
În rarele poziții publice avute de oficiali ai Petrolului legate de această venire a turcilor, oamenii au avut decența sau poate chiar abilitatea de-a le recomanda tuturor să aibă răbdare.
Adică să nu se nască un entuziasm uriaș înainte să se vadă clar direcția spre care va merge clubul în noua eră.
Adevărul este că cu excepția intrării lui Roberto Pasini la UTA acum mai bine de 20 ani și a parteneriatului superdiscret al cehului de la APS Holding care i-a fost angajator lui Angelescu la Rapid, nu-mi vine în minte vreo situație în care un investitor străin să se fi dovedit serios sau măcar benign.
Chiar din contră, avem o serie de escroci care au încercat aici singurul lucru pe care știau din reflex să-l facă - să păcălească.
Prin urmare, e firesc să existe rezerve și îndemnuri la temperare.
Dincolo de asta, strategic e sănătos să nu te apuci să te lauzi cu cine știe ce superrevoluție pentru că “se pune presiune”. Iar presiunea pentru oameni care n-au încă structură sau potență de campioni e o chestie demolatoare.
Altă parte bună: clubul are șansa de-a fi condus de oameni sigur mai pricepuți decât influencer-ii din peluză
Una dintre marile probleme ale cluburilor parazitate de câțiva fani influenți este că ajung să se comporte aiuritor în tot felul de situații importante.
De exemplu, când se numesc antrenori care pot fi valoroși, dar care ajung în funcție în primul rând că sunt pe placul celor 3-4-5 indivizi.
Sau când se demit antrenori pentru că nu mai sunt pe placul acelor indivizi.
Și directori sportivi.
Și orice.
Fanii respectivi ai Petrolului au eliminat din club un sponsor - Veolia - care nu promitea garanții de 2 milioane de euro, ci plătea un buget de mai bine de 2 milioane euro la nivel de Liga 2.
Deci capacitatea lor de-a influența lucrurile este uriașă și priceperea lor în chestiunile în care s-au implicat a fost în mod firesc penibilă.
Mă gândesc că turcul care plătește vrea să și comande pe banii lui. Așa că pentru prima dată, după foarte mulți ani, acei indivizi toxici care mobilizează mase mari de suporteri petroliști s-ar putea să se trezească eliminați de la masa deciziilor.
Sau nu.
Vom vedea exact ce și cum.
În fine, apropo de paharul pe jumătate gol sau pe jumătate plin de mai sus…
Ce va cântări mai mult pentru soarta Petrolului?
Experiența unuia dintre investitori, Serhan Çetinsaya, în funcția de vicepreședinte a lui Beșiktas sau apetența pentru afaceri în zona impresariatului a celor care vor conduce executiv Petrolul?
Impresariatul este o industrie foarte diversă în sensul că are în interiorul ei și oameni care au pricepere reală legată de fotbal, dar și pricepere reală legată de activități care pot fi profitabile doar pentru ei, nu și pentru celelalte părți implicate.
Desigur, în acest moment încă nu știm mare lucru despre ce va fi acolo, despre cum va arăta juridic asocierea, despre condițiile în care turcii pot deveni majoritari într-o viitoare societate pe acțiuni, despre o grămadă de lucruri pe care cei de la Petrolul ni le pot spune, dar nu cred că o vor face.
Ne vor lăsa să ne dăm singuri seama, așa cum e firesc în fotbalul nostru.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.