Costin Ștucan, despre rușinea antrenorilor Pro de a pierde titlul în fața lui George Becali: ”Aruncați-vă licențele!” + conexiunile politice nevăzute din spatele campioanelor din Liga 1
Costin Ștucan | Publicat: 13.04.2024 17:54 | Actualizat: 13.04.2024 21:55
Azi sunt 10 puncte distanță între FCSB și CFR Cluj și, dacă mâine seară Becali nu pierde în fața lui Dan Petrescu - probabil singurul antrenor angajat acum în Liga 1 care nu are de ce să-și arunce licențele - , atunci în campionatul României ar trebui să se audă un zgomot puternic de hârtii lucioase și cartonate rupte și aruncate la coș.
Cristiano Bergodi, tu ia-ți carnetul de antrenor Pro și aruncă-l!
Ivaylo Petev, ia-ți și tu licența Pro, rupe-o în bucăți și apucă-te de altceva!
Andrea Mandorlini, Adrian Mutu, licențele vă încurcă! Scăpați rapid de ele și apucați-vă de altceva!
Gică Hagi, tu poți să o mai păstrezi! Ai două titluri ca antrenor, mai există o speranță, dar tot e rușinos să pierzi aproape meci de meci cu un FCSB antrenat de un amator.
Acest intro este pe jumătate satiră și trebuie tratat ca atare. Partea serioasă este, însă, că FCSB urmează să ia primul titlu de campioană după 9 ani de pauză, iar asta ar trebui să facă toate alarmele de incendiu din sediul FRF să sune în disperare.
Cum e posibil ca o echipă - fie ea garnisită, ba chiar burdușită, cu valori - să câștige un campionat lung, cu un sezon regulat de 30 de etape plus un play-off cu 10 meciuri, în condițiile în care deciziile majore tehnico-tactice îi aparțin un cetățean neșcolit și nelicențiat în fotbal?
Ce rost mai au licențele Pro date de FRF?
Pentru ce mai cere federația mii de euro pentru niște licențe inutile? De ce mai trebuie tinerii antrenori să aștepte ani de zile până ajung la licența Pro, de ce mai e nevoie să treacă printr-un proces stufos de instruire dacă titlul poate fi luat și cu o telecomandă plus un smartphone cu Whatsapp instalat?
Veți spune că anul ăsta e o excepție și că n-a fost mereu așa.
Da, dar tocmai existența acestui an excepțional ar trebui să alerteze federația și cluburile cu pretenții din Liga 1.
Există oare rușine mai mare pentru un antrenor cu ștaif și cu pretenții decât să știe că nu a luat campionatul din cauză că George Becali - fostul băiat de oraș devenit speculant imobiliar și, mai nou, antrenor amator - a luat decizii tactice și a făcut schimbări mai bine decât el?
Și nu doar că Becali a fost mai abil decât ei (englezii au două verbe pline de înțeles pentru un antrenor mai viclean, “to outsmart” și “to outwit”), însă finanțatorul cu veleități tactice e pe cale să ia titlul fluierând.
Caz în care în Liga 1 trebuie să se audă zgomot de licențe rupte.
Sau…
Se iau titlurile pe criterii politice sau oculte?
Toată lumea își păstrează licențele, dar patronii cluburilor care i-au angajat pe antrenorii bătuți de Becali vin în față și spun că anul acesta au decis să nu se bată la titlu. Sau că cineva, o mână nevăzută și întunecată, i-a apucat de beregată și le-a șoptit în ureche: “Anul ăsta nu e anul vostru”.
Sună a teoria conspirației, însă Liga 1 a avut mereu secrete întunecate sub faldurile ei mai soioase sau mai lucioase. Acum câțiva ani Adrian Porumboiu spunea că toate campionatele de după Revoluție s-au decis în culise.
Argumente sunt cu tona. Titlurile au fost luate de foarte multe ori de echipele sponsorilor politici, oameni de afaceri care asigurau fonduri și primeau atenție de la președinți sau de la premieri. Mai țineți minte cum Băsescu povestea că un “om de afaceri din Cluj” i-a scris un memoriu și că el a rugat “rezolvare legală”?
CFR-ul lui Arpad Paszkany - el era omul de la Cluj - a fost un bolid în fotbalul românesc. A apărut de nicăieri, a curățat masa de titluri în timp ce Băsescu dirija România, apoi a dispărut ca o cometă.
La fel și Dumitru Bucșaru, un alt om de afaceri din anturajul lui Băsescu.
Până și Gică Hagi are conexiuni politice solide. Chiar și azi, în curtea clubului Farul lucrează un om politic. Neculai Tănasă e vicepreședintele Academiei Hagi, dar până anul trecut a fost președintele PSD Mangalia. Iar acum câțiva ani umbla îmbrăcat în alb prin Piața Victoriei la mitingul de susținere pentru Liviu Dragnea.
Acum, la putere e guvernul lui Marcel Ciolacu, un PSD-ist crescut de vechea gardă și consiliat, aparent, de Viorel Hrenbenciuc. Pentru cine nu știe, Hrebenciuc a fost mentorul lui George Becali la finele anilor ’90 și începutul anilor 2000.
Ce influență a avut Ciolacu asupra fotbalului în cele 10 luni de mandat?
Anul trecut, s-a implicat personal în problema spionoasă ca un arici a stadionului Ghencea, iar după intervenția lui echipa lui George Becali a obținut accesul pe stadionul din baza Armatei.
Mai e și o altă implicare, de data asta ocultă, în fotbal? Greu de afirmat așa ceva.
Istoria Ligii 1 arată, însă, că ocultul și coincidențele se contopesc uneori într-un curent subteran care împinge în față anumite entități.
Istoria acestui sezon arată că, acum o lună, Ministerul de Interne - un minister în subordinea lui Ciolacu - a pornit un dosar subțire, dar cu efect mediatic mare, împotriva suporterilor care scot torțe și petarde la meciuri. Deși toate cluburile care se bat la titlu sunt susținute cu materiale pirotehnice, Rapid a fost cel mai lovit. Rapid era în acel moment pe val și părea principala adversară a FCSB la titlu.
De fanii “pirotehniști” ai FCSB nu s-a atins nimeni.
Evident, e doar o coincidență.
Și, evident, titlul se joacă doar pe teren, așa cum s-a jucat dintotdeauna.
Nu-i așa?!
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.