”Dar de ce Țiriac?” Dumitru Graur scrie despre investițiile promise de miliardarul român
Dumitru Graur | Publicat: 29.01.2024 12:03 | Actualizat: 01.02.2024 08:47
Recent, cel mai bogat român (probabil) a lăsat presa sportivă cu gura deschisă, cât să încapă lejer visurile grandioase izvorâte din mintea miliardarului cu privire la seria de investiții sportive care se va revărsa cât de curând asupra Otopeniului.
N-ar fi prima dată când o face, dar acum planurile par mai grozave decât întotdeauna, fiind anunțată crearea unui așa-zis „Țiriac City”. Și nu unul imobiliar, cum poate ar fi de așteptat, ci un oraș dedicat exclusiv sportului. Mai exact infrastructurilor sportive, o investiție care s-ar putea ridica la peste 100 de milioane de euro!
Ion Țiriac are de gând să facă din banii proprii o sală de gimnastică – pe care spune că i-a promis-o Nadiei, un bazin olimpic – o altă promisiune, de data asta pentru Camelia Potec, o sală polivalentă de 10 sau chiar 12.000 de locuri și un teren de tenis cu peste 5.000 de locuri în tribune. Nu avem desigur în București asemenea minuni, dat fiind că bazinul, mai exact complexul de natație inaugurat anul trecut se află tot la Otopeni, pe Strada Gării.
Cum turneul de tenis ATP 250 va reveni la București (tot Țiriac l-a vândut Budapestei, în 2017) va fi nevoie de acel teren, mai curând stadion i-am putea spune, de cel puțin 5.000 de locuri. S-a angajat să-l facă foarte repede, poate până-n vară, având și promisiunea că guvernul sau primăria, nu se știe exact, se va ocupa de construcția drumurilor de acces și de utilități. Așa să fie, dar ar fi un mic miracol.
Investiția de 3,6 milioane de făcută de miliardar
Ce este sigur e că Țiriac a băgat în 2016 nu mai puțin de 3,6 milioane de euro pentru patinoarul acoperit de la Otopeni care-i poartă numele. Bucureștiul n-a fost în stare nici până azi să refacă fostul „Mihai Flamaropol”, care zace de mulți ani în ruină și nepăsare. "Nu este un mare lucru”, zicea la vremea respectivă Țiriac.
”Din toate punctele de vedere, e mai mult decât acceptabil (nr – patinoarul). Dar e o picătură într-o mare țară, nimic mai mult. Dar să sperăm că este numai un exemplu”. Din păcate, n-a fost niciun exemplu pentru nimeni, iar patinoarul lui Țiriac a rămas singurul din zona Capitalei.
Stai și te întrebi dacă totuși ce spune Țiriac poate fi adevărat. Mi-aduc aminte că tot el a promis acum vreo 5 ani că va construi un sediu pentru Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, cu toate anexele necesare – terenuri, sală de jocuri, săli de clasă, birouri și așa mai departe.
Țiriac a terminat la vremea studenției institutul (așa se chema pe atunci, ICF) și rectoratul UNEFS l-a recompensat peste ani numindu-l Doctor Honoris Causa. Nu s-a făcut însă nimic, iar UNEFS-ul a rămas tot în fostele grajduri regale de pe strada Constantin Noica (fostă Ștefan Fortună), colț cu Splaiul Independenței. Și mai are mult de așteptat.
Promisiunile lui Țiriac
Țiriac promite cum spuneam și o sală de 10-12.000 de locuri („o facem aici, peste drum”), de parcă ar fi vorba despre o grădiniță sau un parc. Recunoaște că în București nu există nimic asemănător și pare decis să ia taurul de coarne. Autorităților le-ar rămâne numai drumurile de făcut, iar primul ministru, nu se știe prea bine care, și-ar fi dat deja acordul. Măi, să fie!
N-ar fi deloc corect să-l acuzăm pe Ion Țiriac de toate lipsurile infrastructurii sportive a Bucureștiului. El nu poate fi tras la răspundere pentru că nu își bagă banii în sport, așa cum unii ar putea fi tentați. La urma urmei sunt banii lui și poate face orice vrea cu ei.
A ajuns la o vârstă, 85 de ani în luna mai, când deja se gândește la ceea ce ar putea însemna „moștenirea Țiriac”, iar dacă o asemenea moștenire se va lega și de sport, va fi cu adevărat excepțional. Se întâmplă de regulă prin Statele Unite sau Marea Britanie, niciodată în România!
După spusele lui fostului tenisman, „tăvălugul s-a pornit în Otopeni”. Dacă o să se numească Țiriac City, sau oricum altfel, pentru sportul românesc ar fi o mană cerească. Până la urmă cineva chiar ar trebui să creeze această infrastructură, dacă toate guvernele și guvernanții din ultimii 33 de ani n-au fost în stare. Iar Ion Țiriac chiar ne face să visăm.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.