De ce se exprimă Andrei Nicolescu așa cum se exprimă - cele 3 mari ghinioane
Ștefan Beldie | Publicat: 15.12.2023 14:36 | Actualizat: 15.12.2023 17:12
Orice intervenție televizată a lui Andrei Nicolescu este prilej de ironii și, uneori, de nelămurire.
Nelămuriri de genul celei avute aseară de Radu Naum la Digi Sport, care a simțit nevoia să-l întrebe de câteva ori pe omul care conduce Dinamo ce-a vrut să spună sau la ce s-a referit în discursul său.
Sau cum a avut tot aseară și tot la Digi Sport Cristi Geambașu, care a simțit nevoia să se asigure că Andrei Nicolescu vorbește despre o igienă fotbalistică / metaforică a jucătorilor lui Dinamo, nu de un alt tip de igienă.
Adică doi dintre cei mai cultivați ziariști din România au avut astfel de reacții. Deci nu e vorba doar de suporterii lui Dinamo care ironizează discursul lui Andrei Nicolescu.
Care suporteri, conform unei neoficiale credințe, ar fi oricum cei mai dezghețați dintre fanii echipelor din România.
Deci, care-i problema cu Andrei Nicolescu?
Primul ghinion - e avocat
Ca să înțelegi în profunzime situația, ar trebui să faci un efort neomenesc pe care foarte puțini ajung să-l facă. Adică, să citești o carte de drept.
Nimeni n-a citit așa ceva, cu excepția celor care sunt obligați să citească așa ceva. Studenții. Și profesioniștii din domeniu - magistrați, avocați, oameni certați cu legea care vor să știe cum să se certe cu succes cu aceasta.
Altfel, cam nimeni nu citește așa ceva.
De ce?
Pentru că scriitura din acele cărți este, de foarte multe ori, una de-a dreptul oribilă. Sub pretextul că limbajul specific domeniului trebuie să fie unul exact, autorii produc niște cazne literare presărate cu un limbaj super greoi.
Asta pentru că nu toți autorii unor tratate de drept sunt indivizi capabili să fie exacți folosind cuvinte "normale" sau să fie exacți folosind o curgere "normală" a ideilor.
Nu pot. Dar scriu.
Astfel, uneori, poți avea impresia că n-ai voie să scrii astfel de lucrări fără să folosești un astfel de limbaj. Iar acesta este unul dintre marile ghinioane ale lui Andrei Nicolescu. În calitatea sa de avocat, sigur a citit o grămadă de cărți de gen.
Și nu doar că le-a citit...
Cel mai probabil a fost nevoit să le recitească iar și iar până când a memorat o grămadă de bucăți din acele cărți.
În funcție de ce profesori a avut și de cât de obtuzi au fost unii dintre ei, e posibil ca Andrei Nicolescu chiar să fi învățat pe de rost acele oribilități din perspectivă stilistică.
Prin urmare, mintea sa a fost infectată din perspectiva reflexelor de exprimare cu cea mai de jos formă de fluență verbală.
Limbajul "cult alambicat".
Al doilea ghinion - e avocat de business
Al doilea mare ghinion a lui Andrei Nicolescu este că nu e orice fel de avocat.
E avocat de business. Prin urmare, foarte probabil a citit o grămadă de presă de business. Și literatură de gen. Plus literatură self help ca să-și dezvolte diverse capacități.
Problema cu literatura de business și cu literatura self help poate fi, uneori, o tendință de-a face din literatura - literatură (beletristică) ceva inutil.
O pierdere de vreme.
Și dacă nu citești literatură - literatură, atunci e probabil ca limbajul tău să fie influențat de limbajul tratatelor de drept, cel al literaturii de afaceri și al literaturii self help.
Ceea ce te poate transforma într-un tip neînțeles măcar de marea masă a oamenilor care sunt pasionați de fotbal și nepasionați de drept, afaceri și self help.
Al treilea ghinion - e pasionat de fotbal
Mai mult, Andrei Nicolescu a vrut la un moment dat să joace fotbal de performanță. Nu a reușit din diverse motive. Nu contează care sunt acestea cu adevărat.
Contează însă ce crede el despre eșecul respectiv. Și pare să creadă că merita mai mult fotbalistic.
De aici și pasiunea sa pentru a fi-n preajma fotbaliștilor, dar și pentru ideea de-a gestiona chestiuni de natură fotbalistică la Dinamo. În fine, există o credință greșită a unor oameni care vin din mediul de business în fotbalul românesc.
Acea credință este că oamenii care populează fotbalul sunt slabi profesioniști.
Mai ales managerii de carieră din fotbal și antrenorii.
Parțial este adevărat.
Marea problemă este însă că deși pot avea dreptate în privința asta, nu înseamnă automat că fotbalul este un domeniu în care ei se vor descurca automat bine tocmai pentru că ceilalți sunt slabi. Fotbalul este un domeniu foarte dificil.
Atât de dificil încât te poți trezi că vorbești despre el ca unul care pare a nu-l înțelege.
Ceea ce e destul de nedrept în ceea ce-l privește pe Andrei Nicolescu. Înțelege, doar că nu suficient cât să se poată exprima astfel încât să-l înțeleagă și clienții fotbalului - suporterii.
Dincolo de asta, omul acesta care nu va lua vreodată premii de popularitate a făcut un lucru super important: le-a oferit prilejul ziariștilor și suporterilor să ironizeze ce se-ntâmplă la Dinamo.
Dacă nu era el, exact el, cel mai probabil nu mai ironiza nimeni nimic.
Nu de alta, dar tradiția creștină spune că de morți vorbești doar de bine.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.