Editorial Adrian Florea, după chinul teribil cu Bulgaria: Opriți tortura albă! Unde-a dispărut Drăgușin? Când au de gând să confirme Coman și Olaru?

Adrian Florea | Publicat: 05.06.2024 09:08 | Actualizat: 05.06.2024 16:08
Teoretic, tortura a fost interzisă definitiv la nivel planetar în 1984, printr-o convenție ONU pe care a parafat-o și țara noastră. Patru decenii mai târziu, România continuă să încalce respectivul acord de cel puțin 4-5 ori pe an, atunci când sunt programate dublele naționalei de fotbal.
Iar tortura pe care tricolorii le-o aplică fanilor proprii e cea mai perversă dintre toate, tortura albă. Adică tortura psihologică. Adică aia care nu lasă semne fizice, ci urme adânci în sufletul și-n conștiința oamenilor.
Remiza albă cu Bulgaria nu e înspăimântătoare doar prin rezultatul în sine, egal cu o echipă care de vreo doi ani încoace n-a câștigat decât în fața Tanzaniei. În fond, un 0-0 se poate întâmpla oricând, oricui.
Dramatice sunt lipsa oricărui orizont tactic al reprezentativei noastre și picajele de formă ale unor jucători pe care-i consideram liderii acestei generații.
Ce se întâmplă cu Drăgușin?
Primul și cel mai consistent semnal de alarmă ar trebui să fie prestația lui Drăgușin. Impecabil pe când evolua meci de meci la Genoa, Radu s-a transformat, de când prinde minute ca boxerii la Tottenham, într-un fundaș ezitant, fricos chiar, care nu-și mai asumă nicio responsabilitate.
Și când alături nu-i mai este Burcă, londonezul nostru pare certat și cu Rus, și cu Nedelcearu, deși nici cu Niță nu s-a înțeles perfect.
Cine în locul lui Screciu?
Absența lui Vladimir Screciu contează enorm și asta se vede mai ales când în locul olteanului e titularizat Marius Marin.
Închizătorul Pisei este de o modestie tehnico-tactică înfiorătoare și poate că n-ar fi rău să i se acorde o șansă în plus lui Șut, autor al unui sezon de primăvară excelent în tricoul noii campioane.
Man, distrat?
Pe val în Italia, unde a promovat la pas cu Parma în Serie A, Dennis Man n-a părut deloc conectat la jocul cu vecinii. Și nu numai ratarea penalty-ului a contribuit la această impresie.
Să fi fost de vină multiplele oferte care sosesc pe adresa lui și care l-au făcut să-și piardă un pic capul? Sau atmosfera de vacanță în care s-a disputat amicalul din Ghencea?
Rugați-vă să fie sănătos și calm Bancu!
Flancurile în defensivă dau impresia că-s bine acoperite de Andrei Rațiu și de Nicușor Bancu. Totuși, analiza nu poate ignora calitatea submediocră a adversarilor.
În plus, o eventuală accidentare ori suspendare a lui Bancu ar produce un tsunami în mintea selecționerului, care efectiv n-are nicio rezervă decentă. Și n-are pentru că e încăpățânat, refuzând să-l cheme pe Borza, de exemplu, dar și pentru că bazinul din care poate pescui "laterali" e extrem de mic și de anemic.
Teoretic, acolo mai poate fi folosit Sorescu, însă Deian a evoluat foarte puțin fundaș stânga de când s-a dus la Gaziantep, o singură dată în 17 apariții în tricoul turcilor. Și e dreptaci, n-are exercițiul jocului pe partea opusă, iar Nae Ungureanu a fost caz rarisim.
La rândul său, Vasile Mogoș ar fi soluție de avarie și pe dreapta, și pe stânga. Din nefericire, tot doar în teorie, întrucât CFR-istul n-a demonstrat niciodată că ar putea deveni un om pe care să te bizui sută la sută.
Ianis, rătăcit
Cumva în aceeași situație cu Drăgușin se află și Ianis Hagi. Folosit puțin spre deloc la Alaves, "Prințișorul" lasă senzația că și-a pierdut reperele și încrederea.
Vrea, aleargă, deposedează, nimic de reproșat la capitolul atitudine. Mai greu momentan cu realizările în plan ofensiv. Și a avut în față, repet, o formație care în preliminariile pentru Euro a terminat ultima în grupă, după ce a strâns 4 puncte din 24 posibile!
Anonimii Coman și Olaru
Superstaruri în SuperLigă, Florinel Coman și Darius Olaru continuă să ducă tava la prima reprezentativă.
Ori nu le sunt puse în valoare cum trebuie calitățile, ori ei se blochează pur și simplu când tricoul roș-albastru mai primește și ceva galben.
La 26 de ani, cât au împlinit cei doi fotbaliști ai FCSB-ului în această primăvară, timpul chiar nu mai are răbdare cu ei.
Niță și Drăguș nu trebuie să lipsească din primul 11
Pe lângă acest ocean de decepții și frământări, partida de marți seara ne-a oferit și două confirmări reconfortante.
În primul rând, buturile propriei porți sunt pe mâini bune. Florin Niță a rămas același goalkeeper serios și inspirat, astfel că vacanța de 6 luni pe care Moldovan și-a luat-o la Madrid nu ne afectează prea mult.
În al doilea rând, Denis Drăguș e mai viu și mai pus pe treabă decât Alibec și Pușcaș la un loc, chit că eu consider că randamentul lui ar fi superior ca aripă.
Cu 12 zile înaintea debutului cu Ucraina, Europeanul ne prinde tot nepregătiți. Edi și ai lui par să nu-și fi abandonat rolurile din filmul omagial comandat de Federație și nu știu dacă mai au vreme s-o facă!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite














