”FCSB le dă speranțe false rivalelor”. Opinia lui Ștefan Beldie, după eșecul surprinzător din Andorra

Ștefan Beldie | Publicat: 16.07.2025 09:15 | Actualizat: 16.07.2025 13:09
Greu moment pentru o parte dintre fanii FCSB după calificarea cu înfrângere în fața campioanei Andorrei.
Exact genul de moment în care sunt nevoiți să remarce că Dinamo și Rapid nici măcar n-au posibilitatea să se facă de râs pentru că nu prind Europa.
Așa se întâmplă când n-ai satisfacții întregi din partea alor tăi, te referi la alții. Cum de altfel fac și o parte a fanilor rivalelor în mod constant.
Dar dincolo de ironii sau de încercări de-a face realitatea suportabilă, ce ar trebui înțeles logic din ceea ce s-a întâmplat aseară?
FCSB poate juca jenant de prost, dar fotbalul este o dictatură a rezultatului final
Dubla cu andorrezii a arătat o campioană a României care poate presta un joc lamentabil în bucăți mari de meci. Este cât se poate de clar că acest “potențial” există în cadrul echipei lui Charalambous.
Doar că rezultatul final al dublei arată că și-au putut permite asta. Nu c-ar fi un lucru deștept să-ți permiți să fii jalnic, dar este o realitate.
Iar realitatea finală a fotbalului este întotdeauna rezultatul.
Sigur, pentru suporterii FCSB care nu-s blocați în tipare de gândire din categoria “oricare ar fi realitatea, eu trebuie să o sfidez, altfel râd fanii rivalelor de mine”, evoluția favoriților a fost rușinoasă.
Dar calificarea chiar rămâne calificare. Prin urmare, au șansa să se bucure de noi oportunități de-a-și vedea echipa performând sau făcându-se de râs, după caz.
Faptul că FCSB s-a făcut de râs nu crește nivelul fotbalistic al rivalelor
Această demonstrație de slăbiciune a campioanei României ar putea da speranțe celorlalte echipe din Liga 1 cu pretenții la titlu că-i pot pune mari probleme echipei lui Becali.
E chiar firesc ca unii să meargă pe o logică de genul “dacă desculții aceia le-au pus asemenea probleme, putem și noi”.
Sigur că puteți și voi.
Doar că speranța că puteți este pălmuită de realitatea ultimelor două sezoane, în care cu foarte mici excepții, FCSB și-a dominat de-o manieră sufocantă adversarele din Liga 1.
În plus, planurile pe care ți le faci prin intermediul altora - ex. campioana Andorrei - nu duc la creșterea propriului nivel. Desigur, CFR Cluj e mai bună azi decât a fost anul trecut și, e posibil, să rămână respectabil de bună chiar dacă-l pierde pe Louis Munteanu.
Rapid va face fără probleme un sezon clar mai bun decât anul trecut ( ) nu doar pentru că e foarte greu să fie din nou atât de slabă, dar și pentru că au scăzut masiv efectele lipsei de omogenitate a echipei. Chiar și dacă rămânea Șumudică, tot s-ar fi înregistrat un progres.
Craiova, în ciuda ultimelor 20 de minute din jocul cu UTA, poate să producă un fotbal mai solid, mai echilibrat, mai constant decât sezonul trecut. Sună aiurea în actualul context, dar deși insist asupra ideii că rezultatul este adevărul suprem în fotbal, asta nu-nseamnă că trebuie să faci eroarea de-a urmări meciurile doar pe live-urile caselor de pariuri. Pierzi bucăți mari din realitate când nu vezi partidele de-o manieră tradițională.
În fine, la Dinamo am unele rezerve pentru că s-au produs prea multe schimbări și până nu văd în amănunt cum reușește Kopic să le integreze în ideea sa de joc, am răbdare.
Doar că progresul fiecărei rivale a FCSB nu mi se pare c-ar fi unul spectaculos, ci doar cu potențial de-a deveni spectaculos. Mai ales la Craiova și Rapid. Dar e vorba de potențial, nu de certitudine.
Certitudinea este că FCSB este încă în față. Distanța n-a scăzut fotbalistic, ci eventual doar emoțional. O chestie importantă în lumea fotbalului, dar insuficientă pentru o cursă lungă cum e un campionat.
Dacă nu sunt probleme pentru FCSB, de ce Becali pare intrat în panică după meciul cu d'Escaldes?
Reacția de aseară a lui Becali (https://iamsport.ro/fotbal-international/champions-league/gigi-becali-descumpanit-ca-niciodata-da-o-incolo-de-calificare-e-prea-mare-rusinea-sa-scoti-capul-e-circ-asta-nu-mai-am-nicio-pretentie-la-revedere-id35832.html), care s-a arătat consternat de evoluția echipei sale, este una absolut firească dacă-ți acorzi răgazul de-a privi tiparul acțiunilor sale.
După o mărturisire recentă făcută în emisiunea moderată de Dan Udrea la Prima Sport, Becali face din frică unul dintre elementele centrale ale strategiei sale.
El consideră că jucătorului trebuie să-i fie frică de ceva ca să acționeze într-un final în interesul echipei. De exemplu, trebuie să-i fie frică de faptul că pierde echipa ca să alerge mai mult și să fie mai concentrat în joc.
Normal, reflexul multora dintre noi este să credem că Becali are o atitudine primitivă în astfel de situații și că a face din frică un element important în strategia de gestionare a unui grup și a unor indivizi este o eroare.
Poți crede ce vrei, dar simplu fapt că Becali îmbracă în vorbe “țărănoase” anumite idei nu înseamnă că astfel de elemente nu sunt folosite cu succes inclusiv de organizații care au site-urile de prezentare pline cu “misiuni și valori” înălțătoare.
Diferența ține de maniere.
Sau de ipocrizie, după caz.
În fine, Becali face circul pe care-l face nu pentru că-i consideră slabi fotbalistic pe jucătorii săi, ci slabi din perspectiva caracterului. Și nu știe altă metodă de-a-i readuce într-o stare mentală pe care el o consideră optimă decât prin afirmații din categoria “Târnovanu e ciung, apără Zima” sau “Baba e un hopa mitică, dar doar cade, nu se ridică”.
Asta însă nu schimbă realitatea - FCSB este peste rivalele sale din Liga 1.
Cel puțin astăzi.
Dar evidența spune că mâine e o nouă zi, iar vineri începe o nouă etapă de Liga 1.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.




Cele mai citite



















