“Intoxicația cu străini modești”. Costin Ștucan despre motivele pentru care FCSB ia titlul, în timp ce rivalele Dinamo și Rapid joacă derby-uri fără miză

Costin Ștucan | Publicat: 12.05.2025 23:08 | Actualizat: 12.05.2025 23:25
Acum câteva luni ne pregăteam de ceea ce toată lumea anticipa a fi cel mai dramatic play-off din istoria Ligii 1. La mijlocul lui martie, oricare dintre cele șase echipe avea șanse să ia titlul, iar deținătorii de drepturi și fanii simțeau un fior la gândul unor meciuri tari etapă de etapă și a unui final de sezon demn de un thriller.
Două luni mai târziu, cu două etape rămase, campionatul e terminat deja, iar tot ce se joacă de acum până la capătul sezonului este, cumva, un non-event. E ca și cum ai venit la un concert pentru o trupă mare, iar la finalul programului - nu la început - organizatorii urcă pe scenă și câteva formații de pluton, care fredonează câteva piese în fața unor spectatori uitați prin tribune.
Dinamo - Rapid pe Național Arena, în play-off, ar fi trebuit să fie un eveniment cap de afiș. A fost doar un meci banal, cu o miză prea mică pentru a aduce lumea la stadion. E în primul rând vina celor de la FCSB care au făcut un sezon ireproșabil, dar culpa trebuie căutată apoi în strategiile celor doi giganți ai Ligii 1 aflați într-o stare de hibernare.
Creștere de 140% în 13 ani
În 2012, a fost ultimul an în care Dinamo și Rapid s-au bătut una contra celeilalte pentru un trofeu important. Pe atunci, FRF nu impunea jucători under-21, dar în finala Cupei României jucată pe 23 mai 2012, pe teren s-au aflat doar 5 jucători străini: doi la Dinamo și trei la Rapid.
În seara asta, din tunelul de pe Național Arena au ieșit 12 fotbaliști din străinătate (Dinamo 7, Rapid 5), o creștere cu 140 la sută față de acum 13 ani.
Așa. Și ce legătură are asta cu lipsa de miză a meciului?, vă întrebați deja.
Duminică seara, la Cluj, campioana ultimelor două ediții de campionat a avut în teren 3 străini. Fiecare esențial în rolul lui. Cisotti e probabil cel mai bun implant străin de la FCSB după Radunovici, un alt titular. Al treilea străin e Ngezana, un sud-african care s-a dovedit mai important decât Dawa. În rest, echipa finanțată de George Becali e construită pe un schelet de fotbaliști români valoroși, aduși pe bani și care joacă de ceva vreme împreună.
Rețeta a produs bani și rezultate în campionat.
Surprinzător, are succes și în Europa, iar dacă avem curiozitatea să numărăm străinii din anii europeni de vârf ai clubului lui Becali vom avea o surpriză și mai mare:
- în sezonul 2012/13, încheiat cu o victorie cu 1-0 contra lui Chelsea, Steaua a avut un singur străin printre titulari
- în sezonul “eurofantastic” 2005/06, în returul sfertului românesc dintre Steaua și Rapid, pe teren a fost un singur străin, portarul Carlos
La 24 de ore după U Cluj - Dinamo 0-2, în derbyul cu miză microscopică, Dinamo și Rapid au încărcat distribuția cu străini din care, aparent, nu poți construi echipe de titlu.
Un exemplu e Koljic, bosniacul trecut de mult de vârful carierei, dar pe care cineva, nu se știe cine, s-a încăpățânat să-l aducă în Giulești pe post de golgeter. Rapid - o echipă nu foarte ofensivă în mandatul lui Șumudică - avea nevoie de goluri, însă în loc să cumpere artificii care să aprindă atacul, a luat o găleată plină cu apă rece.
Miere de ciugulit de către impresari
Trecem în grabă peste mijlocașii străini absolut neremarcabili colecționați pe salarii mari de Rapid și mergem la rivala Dinamo.
Aici, impresarii au găsit și mai multă miere de ciugulit.
Un club care a produs un procent mare dintre fotbaliștii legendari avuți de România a ajuns să stea în Sivis - un fundaș dreapta fără identitate și fără valoare - , în Homawoo - un măcelar deghizat în fotbalist - și în Perica - un atacant cu un CV care îi maschează nemaipomenit mișcările largi, lente și previzibile din teren.
Cu acest mozaic culturalo-fotbalistic, Dinamo și Rapid ar fi vrut să fie competitive în play-off.
Dinamo e acum ultima în clasament, dar aici măcar există scuza sezonului de tranziție.
Rapid e însă în al treilea an de Dan Șucu. În primul, a investit în jucători nici două milioane de euro. În următoarele două împreună, clubul a plătit 10 milioane și deocamdată are în schimb cel mai slab punctaj din aceste sezoane.
RAPID ÎN SEZONUL REGULAT
- 2022/23 - 52 de puncte
- 2023/24 - 55 de puncte
- 2024/25 - 46 de puncte
RAPID ÎN PLAY-OFF
- 2022/23 - 38 de puncte
- 2023/24 - 32 de puncte
- 2024/25 - 32 de puncte
Investiția lui Șucu are încă rădăcini firave, însă clubul continuă să planteze din import.
Trendul e ambalat într-o scuză la îndemână, și anume că Becali cumpără tot ce e mai bun pe piața tinerilor români.
E un mit fals.
Anual, fotbalul românesc continuă să nască suficiente talente, iar un club cu o strategie serioasă trebuie doar să-și întindă antenele. Evident, scouterii trebuie să fie pricepuți, iar conducerea să aibă un proiect pe termen măcar mediu.
E greu, însă, să construiești și să ai pretenții atunci când antrenorul echipei tale promite ca obiectiv în sezonul viitor promovarea servilă la seniori a fiului patronului Șucu, un modest decar de la formația U-17 a clubului.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.






Cele mai citite

















