”Pași spre distrugerea sportului”. Dumitru Graur trage un semnal de alarmă după ultimele măsuri luate de Guvern
Dumitru Graur | Publicat: 22.09.2023 16:13 | Actualizat: 22.09.2023 16:13
Recent au fost făcute cunoscute măsurile fiscale pe care Guvernul României dorește să le impună pentru acoperirea uriașului deficit raportat de Ministerul Finanțelor Publice.
În fapt, întreaga economie se află în impas, grevele se înmulțesc, iar bani sunt tot mai puțini la buget. Specialiștii în finanțe caută cu îndârjire toate soluțiile posibile pentru a acoperi o gaură care ar putea duce spre dezastru, întârzieri în plata salariilor și pensiilor.
Ei bine, deși ne vine greu să credem, între aceste măsuri tot mai contestate se află și câteva care vor afecta grav sportul de performanță.
Mai exact, cluburilor finanțate din bani publici (primării și ministere) nu li se vor mai permite să plătească salarii peste 6.000 de euro (30.000 lei). Maxim dublul salariului unui președinte de Consiliu județean.
Ce legătură ar putea fi între remunerația unui astfel de președinte și sportul, numai finanțiștii știu!
În plus, dar pe aceeași direcție, se vorbește despre majorarea TVA-ului la toate activitățile sportive (săli de sport, competiții sportive) de la 5% la 19%, adică o taxare egală cu cea aplicată la vânzarea de cârnați sau parfumuri.
După Teodor Pop, președinte al Comisiei sport din Camera deputaților, citez: „Conform noilor măsuri fiscale puse în transparență, ori de câte ori îți tragi niște pantaloni de sport pe tine, Marcel o să-ți mai ia niște bani din buzunar”.
Este vorba desigur de Marcel Ciolacu, actualul premier, cel care conduce această cruciadă pentru mai mulți bani la buget.
Practic, odată cu impunerea noilor plafoane salariale, va crește taxarea contractelor de activitate sportivă, permisiunea de care se bucurau cluburile pentru înlesnirea evitării taxării excesive.
De acum, gata, sportul trebuie să suporte aceleași impuneri fiscale, conform proiectului care va fi foarte curând înaintat Parlamentului, spre aprobare. Cu alte cuvinte, guvernul schimbă regulile din mers, sub presiunea datoriei publice.
Altfel spus, în locul unor măsuri fiscale care să protejeze sportul, să încurajeze investitorii privați să bage bani în sport, ei căpătând în felul acesta diferite facilități (așa cum se petrec lucrurile în țările ale căror guvernați judecă cu capul), la noi vor veni taxe noi și plafonări salariale. „Este vorba despre exterminarea sportului”, e de părere Florin Sâsâeac, președintele Potaissei Turda. Măsurile parcă vor să elimine sportul de performanță. Sunt luate după ureche, fără niciun fel de studii de impact.
În sportul românesc, cum se știe, foarte multe structuri sportive sunt susținute de primării, de la fotbal și handbal, la baschet, volei sau rugby. La Iași, Galați, Cluj („U”), Voluntari, Blaj, Baia Mare, Timișoara și încă multe altele n-ar putea exista echipe sportive fără decizia consiliilor locale, ale primarilor în primul rând, de a susține financiar echipa locală.
Conform regulilor democratice, aceasta este decizia comunității respective, cea a reprezentanților cetățenilor și nimic nu ar trebui să fie deasupra deciziei lor.
S-a tot vorbit de multă vreme despre necesitatea descentralizării, a trecerii deciziilor importante la structurile subordonate din teritoriu, dar noi mergem mai curând în direcția opusă, cea a concentrării puterii spre un singur pol de putere, în cazul de față guvernul.
„Cine ești tu, Guvern, să decizi ce o să facă Consiliul local cu banii publici, strânși de la locuitorii unui oraș?”, întreabă Florin Verigeanu, președintele CSM Rm. Vâlcea, vorbind despre amestecul grosolan al autorităților în gestiunea cluburilor publice. Și tot el: „Mai suntem în comunism?!”
Am militat mereu, prin tot ce am scris, pentru creșterea investițiilor în sport, fără de care nu vom avea nici sport de performanță cu adevărat performant, dar nici sport de masă relevant la masa de copii și tineri disponibilă.
De ani de zile așteptăm ca promisiunile vagi ale conducătorilor politici să se împlinească, să se dea dovada prioritizării activităților sportive, a sprijinului pentru glorie și sănătate.
Din păcate, semnalele pe care le primim acum vin exact din direcția opusă. A subjugării sportului sub povara unor noi taxe și impozite.
Nu, până la urmă sportul românesc nu o să dispară. Dar o va duce din ce în ce mai greu. Deja doamna Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, se plânge că nu mai sunt bani pentru susținerea activității.
Unde vom ajunge?
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.