Racheta păcătosului adevăr grăiește! Cristian Munteanu scrie despre cel mai dificil meci din cariera lui Novak Djokovic
Cristian Munteanu | Publicat: 26.01.2024 13:32 | Actualizat: 27.01.2024 16:45
Pentru cei care au deschis cell-phone-urile mai târziu, Novak Djokovic (36 de ani) a fost învins la Australian Open. De fapt, mai aproape de adevăr spus, Jannik Sinner, tenismenul cu nume de pirat, nu i-a lăsat nicio șansă sârbului. 6-1, 6-2, 6-7, 6-3. Și, un asterisc, italianul a avut minge de meci în setul 3.
Nole avea 10 din 10 semifinale câștigate la Grand Slamul de la Antipozi, ceea ce face ca vestea înfrângerii sale să se izbească de toate colțurile rețelelor de socializare și să se întoarcă înzecit. Dar amănuntele care fac deliciul oamenilor pasionați de statistici o să le inserez între rândurile acestui editorial. Aș vrea să vorbim despre altceva.
Fără îndoială, Djokovic este unul dintre cei mai mari jucători din istoria acestui sport. Judecând după titluri, cel mai mare. Iar multe dintre ele au fost câștigate într-o eră în care “căpcăunii” erau Federer și Nadal, deci cu atât mai impresionant.
Legenda sa, la nivel profesional, este deja scrisă în mare parte. Așteaptă doar ultimele pagini și punctul de final. Dar cum va fi perceput, la nivel de mental colectiv, Novak Djokovic după ce se va retrage?
În setul patru, când victoria lui Sinner avea toate pânzele sus, fanii au început să se manifeste destul de zgomotos pe serviciul lui Djokovic. Sârbul s-a adresat imediat arbitrului de scaun. “Nu o să le spui nimic? O să stai acolo, tăcut? Vrei și o ceașcă de ceai?”
Fanii de la Australian Open au fost, aproape în fiecare meci, destul de vocali la adresa sârbului. Reacțiile lui, justificate după părerea mea, pentru că nu-i deloc ușor să fii dominat într-o semifinală de Grand Slam, au adăugat paie pe foc. Dar admonestările venite din tribune nu sunt, așa cum ar fi lesne de crezut, din cauza performanțelor sportive ale lui Nole.
Dacă în timp ce împărțea terenul de tenis cu Federer și Nadal, sârbul era un exemplu de sportivitate, de umanitate, lucrurile au început să se schimbe în ultimii ani.
Momentele bizare din cariera lui Djokovic
În 2020, Novak a pierdut un punct în meciul de la US Open jucat împotriva lui Pablo Carreno Busta, iar frustrarea l-a făcut să lovească mingea către un arbitru de linie. Aceasta a lovit gâtul oficialului, iar decizia arbitrului de scaun a fost de a opri meciul. Djokovic a fost suspendat din turneu.
Mai mult decât atât, Nole, după aflarea hotărârii, a plecat val-vârtej de la arenă. Nu a oferit nicio explicație pentru gestul său, nu a apărut în fața camerelor spunând, așa cum era firesc, că regretă incidentul.
Ar fi trebuit să recunoască imediat, să-și ceară scuze după și să accepte că a făcut o greșeală Tim Henman, fost număr 4 ATP
În 2021, Djokovic a participat la câteva întâlniri cu Milan Jolovic. Acesta din urmă este fostul comandant al faimoasei unități paramilitare “Drina Wolves”. Aceasta a participat la genocidul împotriva bosniacilor din Srebrenica.
Curtea Internațională de Justiție a numit așa masacrul a 8.000 de oameni. Milan Jolovic, care se afla la conducerea “Drina Wolves” în timpul genocidului, este un apropiat al lui Ratko Mladic, “mintea” ce a pus la cale genocidul, și care acum este la închisoare pe viață.
Invitat de mai multe agenții prestigioase de presă să comenteze acest subiect, Nole a declinat.
În 2022, Nole a fost expulzat din Australia, din cauza faptului că “ori trebuia să fie vaccinat, ori trebuia să aibă o validă excepție medicală ca dovadă”, conform prim-ministrului australian, Scott Morrison.
Djokovic a spus că a avut Covid, încă de pe 16 decembrie 2022, dar pe 17 decembrie, el era, fără mască, la o ceremonie organizată în onoarea sa.
Pe 18 decembrie, el a acceptat un interviu pentru L’Equipe, dar cu o condiție. Să nu fie întrebat despre vaccinare.
De asemenea, la întrebarea “Ați călătorit în ultimele 14 zile înainte să veniți în Australia?”, sârbul a răspuns nu, dar, de fapt, răspunsul era da. Și-a asumat greșeala un apropiat al său care i-ar fi completat formularele.
În 2023, Srdjan Djokovic, tatăl lui Nole, a fost filmat lângă un suporter prezent pe arenele de la Australian Open. Acesta din urmă ținea în mâini un steag pro-Putin. Srdjan spune “Trăiască Rusia”. Într-o conferință de presă ulterioară, Novak a declarat că tatăl său a crezut că steagurile erau ale Serbiei.
Tatăl meu, așa cum am spus, era în trecere. Erau o mulțime de steaguri sârbești în jur. Asta a crezut el. A crezut că face o fotografie cu cineva din Serbia Novak Djokovic, numărul 1 ATP
- Steagurile celor două țări, Serbia și Rusia, au aceleași culori, dar dispuse altfel. De sus în jos, sârbii au roșu, albastru și alb, iar rușii - alb, albastru și roșu.
Novak s-a amestecat în politică
Tot în 2023, la Roland Garros, după o victorie, Nole a scris pe geamul unei camere video: “Kosovo este inima Serbia”. Știm că în Kosovo există tensiuni interetnice între albanezi (majoritari) și sârbi. E considerată de sârbi drept parte integrantă a țării.
Sârbii kosovari vor autonomie, probabil ca prim pas spre ruperea de Kosovo și realipirea la Serbia. Declarațiile lui Nole, probabil, au fost considerate a fi de natură de a-i încuraja pe sârbii kosovari să mențină tensiunile.
N-am fost niciodată de părere că omul ar trebui să fie separat de creația sa, fie că e artistică sau sportivă. Pentru că, și e una dintre ideile care mă alcătuiesc, campioni, pictori, compozitori, etc. se vor tot naște, dar nu vor schimba nimic la nivel macro, de umanitate.
Oamenii buni, corecți, însă, reușesc să modifice ADN-ul unor comunități. Iar cei care excelează în domeniile lor de activitate și reușesc să fie și oameni deosebiți, pot modifica, în bine, traiectoria planetei. Fie și cu un singur grad. Uneori, asta e mai important decât numărul turneelor de Mare Șlem câștigate.
S-a calificat (n.r. - Sinner) meritat în finală. M-a depășit complet. Am fost într-un fel șocat de nivelul meu. Unul dintre cele mai proaste meciuri de Grand Slam pe care le-am jucat vreodată, cel puțin din câte îmi amintesc... Novak Djokovic, numărul 1 ATP
Sinner, ca o mangustă, este imun la veninul din jocul sârbului. L-a învins de trei ori în ultimele patru întâlniri. Dar, deși pentru Djokovic sigur nu contează, mi se pare că altul este meciul cu adevărat important. Cel cu el însuși. Știu, sună banal, mai ales că e singura finală după care nu primești un trofeu.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.