”Spectacol de o oră în Gruia”. Dan Ștefanescu, despre echipa care l-a impresionat în această etapă
Dan Ștefănescu | Publicat: 31.07.2023 13:13 | Actualizat: 31.07.2023 16:11
Mandorlini a schimbat fața unei echipe în care nu mai credeau nici suporterii din Gruia. Cât despre cele întâmplate la marginea terenului, nu există termen de comparație. Când va reuși să-i pună pe picioare pe jucătorii nou-veniți, Mandorlini o va readuce pe CFR Cluj acolo unde a fost până de curând.
Andrea Mandorlini a adus al doilea titlu din Gruia, în era Paszkany, dar a fost demis înainte să debuteze în Champions League.
La mai bine de un deceniu de la precedenta aventură în România, fostul fundaș al Interului s-a întors pentru a readuce Clujul în prim-plan. După exodul din vară, nimeni nu mai credea în puterea vișiniilor de a se regenera.
O echipă secătuită de energie avea nevoie de sânge proaspăt, iar conducerea din Gruia îl pompează permanent. Au venit nu mai puțin de 13 jucători, iar campania de transferuri nu s-a încheiat.
Noul CFR - pentru că de echipa care a dominat sezoanele anterioare nu mai sunt legați prea mulți, în afara lui Manea, Deac și Camora - arată bine, cu adevărat. Deocamdată, doar 60 de minute. Dar modul în care a jucat CFR Cluj meciul cu Universitatea Craiova ar trebui să-i îngrijoreze pe adversari.
Reacția Clujului după golul primit oarecum împotriva cursului primelor 10 minute ține de valoarea jucătorilor și de modul în care sunt pregătiți.
Mandorlini a avut norocul de a primi ceea ce a cerut. Jucători cu experiență, pe care îi cunoștea sau pe care i-a antrenat. În prima categorie intră Ajeti sau Konoplyanka, în a doua, Mogoș, Kresic sau Tachtsidis.
Deși intrat într-un con de umbră în ultimii ani, grecul care îmbrăca tricoul Romei, la 20 de ani, a demonstrat în doar 45 de minute cum trebuie interpretat rolul pe care îl are în teren.
Rar a greșit o pasă, iar volumul său de joc a impresionat. O calitate pe care o au puțini jucători din Superligă l-ar putea transforma pe Tachtsidis în cel mai bun mijlocaș al campionatului.
Grecul a avut nevoie de un sfert de oră pentru a intra în joc, perioadă în care n-a fost departe să facă un penalty, apoi n-a mai avut rival.
A încheiat meciul cu 51 de pase, cele mai multe dintre toți mijlocașii de pe teren. Doar Bancu și Raul Silva au dat mai multe, dar au jucat tot meciul. Schimbările de direcție și precizia paselor sale au indus panica în defensiva Craiovei. Așa s-a născut și golul lui Yeboah.
Oltenii au avut 1-0, dar n-au putut să țină prea mult de rezultat. Ca de obicei, s-au retras. Se întâmplase și cu Dinamo, în prima etapă, era culmea să n-o facă tocmai în Gruia.
La primul meci de la revenirea la Craiova, Laurențiu Reghecampf nu a avut timp să schimbe prea multe. Și nici nu prea avea cu cine să schimbe, date fiind problemele de lot. Vlădoiu, la primele minute din acest sezon, și Crețu, revenit în primul 11, în centrul terenului, au fost singurele modificări față de remiza cu Oțelul.
Mai ofensivă decât în alte situații, CFR Cluj a fost surprinsă de contrele Craiovei. Și de rapiditatea de la cornerul care a adus primul gol. Crețu a marcat dintr-o situație în care ratase cu Oțelul, ceea ce face ca teoria ghinionului, a lui Mihai Rotaru, să stea în picioare.
Ghinion până la un punct, pentru că restul ține de lacunele din jocul oltenilor. De precipitarea și imprecizia lui Ivan, de incapacitatea lui Ișfan de a produce ceva palpabil, în afara criticilor constante și de eternele probleme defensive ale lui Bancu. Altfel, căpitanul Craiovei a scos două mingi de lângă bară și a făcut uitat marcajul larg de la golul lui Yeboah.
Momentan, Universitatea Craiova stă într-un singur jucător. Alexandru Mitriță s-a întors cu poftă de fotbal la Craiova și, el mai probabil, nu va mai lipsi dintre ojucătorii convocați de Edi Iordănescu pentru meciurile României, programate în septembrie.
Are idei, are viteză și are energie. Nu pentru 90 de minute, iar asta s-a văzut și pe terenul CFR-ului. Reghecampf l-a lăsat în teren până la final, dar în ultima jumătate de oră a fost o umbră.
Cam ca Andrei Ivan, capabil să rateze cu poarta goală doar pentru că nu ridică privirea din pământ. Dacă ar fi făcut-o, ar fi văzut că Sava e jos și tot ce mai avea de făcut erau doi pași plus un lat de 2-1. Dar Ivan este precipitat, nervos că și-a pierdut postul favorit în teren, iar asta îi condiționează evoluțiile.
Markovic pare, deja, un caz pierdut, inutil 45 de minute în care n-a făcut altceva decât să se plimbe pe teren. Cartonașul galben încasat este singurul lucru pe care îl lasă în urma meciului din Gruia.
Un rezultat pozitiv pentru Reghecampf, la revenirea în Bănie. Noul antrenor are încredere într-un grup ce a dezamăgit în ultimul sezon, chiar și în formulă completă.
Ce-i drept, Reghecampf știe cum să-și apropie jucătorii, ceea ce ar putea fi un atu important în noul sezon, alături de revenirea lui Mitriță.
În același timp, egalul din Gruia nu este rău nici pentru CFR Cluj, chiar dacă FCSB este lider solitar după trei etape. Mandorlini a folosit 7 titulari din echipa care intra pe teren și cu Adana, în urmă cu doar trei zile, iar echipa a arătat foarte bine timp de o oră.
Ce se va întâmpla când toți vor fi în formă maximă, vom vedea, cel mai probabil, în septembrie, după meciurile din preliminariile Euro 2024. Și cred că vom avea o mare surpriză.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.