Ștefan Beldie: Ce ar putea însemna cu adevărat invitația lui Dan Șucu pentru George Copos
Ștefan Beldie | Publicat: 06.10.2023 13:00 | Actualizat: 06.10.2023 14:44
Dan Șucu a afirmat în podcastul moderat de Robert Niță, Suflet de rapidist, că l-a invitat de câteva ori pe George Copos să vină la un meci pe teren propriu al Rapidului.
Și că fostul patron al giuleștenilor n-a refuzat categoric, dar ezită să vină.
De ce nu vine Copos?
E simplu.
În mai 2013, când George Copos se prezenta la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru Dosarul Transferurilor, un un grup de fani ai Rapidului a mers acolo cu o colivă, lumânări și-un banner pentru George Copos.
În mare, îi transmiteau că el și familia sa au pătat istoria clubului și că pentru ei și pentru Rapid, el este un personaj mort.
De asemenea, în bunul spirit creștin inspirat de prezența acelei colive, îi urau bucurii sexuale în celulă.
Adică în cel mai greu moment din viața unui om, acei suporteri au considerat că-i cool să se manifeste așa sub pretextul că Copos era vinovat pentru ce trăia Rapid în acele momente.
Deci n-a fost vorba de răutate absolută.
A fost vorba despre altceva.
Gândește-te un pic...
Aceiași fani se bucurau o lună mai târziu în momentul în care Copos a renunțat la echipă. Era exact bucuria celor care vedeau că de la Rapid pleacă proprietarul hotelului Hilton ca să-i facă loc proprietarului Hanului Vlăsia.
Absolut orice afacere onestă merită respect într-o societate care oricum are nostalgii comuniste și zvâcniri socialiste, dar treubie să fii tare, tare naiv încât să nu-nțelegi ce diferență de anvergură era între Copos și cei care au preluat Rapidul de la acesta.
Și totuși, oamenii au sărbătorit ținând exclusiv cont de emoții și nebăgând în seamă realitatea.
Deci oamenii aceia n-au fost mânați în manifestarea lor de răutate.
A fost vorba de ignoranță înainte de toate.
Iar ignoranța lor este motivul pentru care Copos ezită să revină în Giulești la un meci al Rapidului.
De ce a contat că acei oameni erau fani ai Rapidului
Dacă cei care se prezentau cu acea colivă, acele lumânări și acele îndemnuri la dragoste forțată-n celulă erau ceea ce clasic se numește reprezentanții socitetății civile" - oengiști, activiști, orice "iști" în afară de rapidiști, Copos ar fi privit mult mai senin situația.
De ce?
Pentru că oricum niciodată nu a fost un individ popular sau doritor să fie popular.
În imaginea publică Copos a fost un zgârcit absolut pentru că era atent la banii săi și era chiar un neadaptat pentru că încerca să-i facă pe fotbaliști să fie preocupați de propria persoană și dincolo de fotbal.
Dar dincolo de cum era văzut, era firesc să aibă pretenția ca suporterii Rapidului să nu facă ce-au făcut într-un moment în care el era un om nevinovat în ochii justiției.
Acei fani ai Rapidului ar fi putut face ceea ce au mai făcut și în alte ocazii, inclusiv în anul în care Rapidul finanțat de Copos a câștigat ultimul titlu sau în anul celui mai impresionant parcurs din istoria clubului.
Puteau să-l înjure pe stadion, locul în care poți să n-ai dreptate și să o capeți doar pentru c-ai plătit biletul sau abonamentul.
Dar de ce să să-l "omoare" cu acea colivă?
De ce ai face asta împotriva unui om care a finanțat o lungă perioadă echipa ta favorită, perioadă în care a obținut cam cele mai mari performanțe din istoria sa de 100 ani?
Copos are probabil răspunsul și de asta încă stă deoparte.
Cine a fost George Copos pentru Rapid
Copos a fost unul dintre cei mai importanți oameni din istoria Rapidului.
Cu el în frunte, Rapid și-a triplat numărul de campionate câștigate, l-a avut antrenor pe Mircea Lucescu, a prins un sfert de cupă europeană, a avut antrenori și jucători de cel mai înalt nivel pentru România.
De asemenea, oricât de neobișnuit sună să spui așa ceva despre unul dintre marii bogați ai României, Copos a fost probabil și unul dintre cei mai neîndreptățiți oameni din istoria acestui club.
Inclusiv astăzi sunt o grămadă de oameni care îți vor spune despre Copos c-a făcut bani din fotbal, ca și când asta ar fi o rușine.
Mai mult, aceeași oameni n-ar observa nicio fractură de logică între "Copos a făcut bani", "Copos doar a împrumutat clubul" și realitatea contabilă care a arătat că toate firmele lui Copos au renunțat la peste 20 milioane Euro pentru ca planul de reorganizare al societății care administra clubul să permită noilor acționari din 2013 și fanilor echipei să se bucure de Rapid.
A, că cei care au preluat clubul n-au fost în stare să ducă la capăt cea mai ușoară insolvență din fotbalul nostru (și prima) e treaba lor.
Treaba lui Copos s-a terminat când a renunțat la toți banii cu care a împrumutat clubul și a cedat echipa. Indirect, gestul său a fost o formă de capitalizare a societății, adică exact ceea ce face astăzi Șucu atunci când finanțează echipa fără să apeleze la împrumuturi.
De asta, cred că oamenii care se reped reflex să-l înjure pe Copos au o singură problemă - nu li se pare ceva special să ai opinii tari despre lucruri pe care nu le cunoști.
Totul e un Facebook absolut: oricine e liber să spună orice fără nicio inhibiție, doar pentru că fiecare dintre noi avem pretenția că știm mai bine cum stau lucrurile exact când habar n-avem despre ce vorbim.
În rest, lucrurile sunt simple: când Copos a preluat Rapidul, aceasta era o echipă mare mai ales pentru că era foarte iubită. După părerea mea, Copos a făcut-o să fie mare și dincolo de dragostea de neegalat a suporterilor.
Ce simbolizează invitarea lui George Copos la un meci al Rapidului
Cel mai probabil, Dan Șucu simte că această invitație e o formă respect față de faptele concrete ale trecutului.
Că nu e un gest de-o eleganță ieșită din comun, ci un gest de-o eleganță absolut firească. E ceva natural să-l onorezi pe Copos măcar astfel dacă înțelegi lucrurile în ansamblul lor.
În fine, mai există ceva de bănuit în gestul lui Șucu.
Aproape orice om care a făcut bani sau care a ajuns în vârful domeniului său este înconjurat de-o grămadă de indivizi care-l consideră norocos, idiot, zgârcit, incapabil, copilul lui tata, omul serviciilor etc.
A trăit-o Copos, o trăiește și Șucu.
Și ar fi trăit-o fiecare chiar dacă nu intrau în fotbal.
De asta, cred că această invitație ar putea fi și un fel de recunoaștere pentru un egal. Pentru cineva care face cam ceea ce faci și tu, chiar având filosofii de afaceri diferite.
Deci n-ar fi doar o recunoașterea generală a meritelor lui Copos.
Ar fi și recunoașterea personală pe care Șucu i-o poate acorda lui Copos, iar asta poate conta mai mult decât își pot închipui mulți.
În plus, cluburile mari își recunosc și respectă istoria.
Copos este istorie la Rapid inclusiv în sensurile pozitive ale acestei expresii.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.