Ștefan Beldie: De ce ar trebui să te bucuri pentru profitul din fotbal al lui Șucu, Becali și al altora ca ei
Ștefan Beldie | Publicat: 08.09.2023 10:48 | Actualizat: 08.09.2023 13:51
Gazeta remarcă astăzi că acționarul majoritar al Rapidului, Dan Șucu, "mai mult încaseză decât a cheltuit" într-un articol care prezintă ceea ce ziariștii publicației numesc realitatea "injecțiilor financiare" de la Rapid.
Dacă ai fi superficial și ai citi doar titrarea, ai putea crede că niște tineri ziariști cu aplecări socialiste / comuniste se pregătesc să ardă pe rugul jurnalistic un capitalist veros care îndrăznește să facă profit.
Doar că nu e vorba despre așa ceva.
Inclusiv titrarea nu are legătură cu ideații politice, ci cu întâmpinarea unei preocupări a multor suporteri - "bagă patronul bani în fotbal sau profită de pe urma acestuia?".
Iar după părerea mea, preocuparea fanilor legată de acest aspect poate fi alimentată de diverse cauze.
De ce vor unii fani ca patronii cluburilor să piardă măcar un pic în fotbal
Unele dintre aceste cauze țin de experiențe ale acelor suporteri cu patroni de carton, care au pus stăpânire pe niște cluburi în speranța că se vor căpătui și, aproape întotdeauna, au falimentat.
Sau experiențe cu patroni adevărați care au ratat la un moment dat în ciuda bunei lor credințe din perspetivă capitalistă
Apropo, bună credință din perspectivă capitalistă înseamnă urmărirea profitului ca formă sănătoasă de dezvoltare a afacerii.
În fine, există și o altă categorie de experiențe care țin mai puțin de cel care investește în fotbal și mult mai mult de cel care privește spre cel care investește în fotbal. Adică experiențele unora dintre fanii echipelor care analizează ce face patronul aproape exclusiv prin niște credințe defectuoase legate de cum ar trebui să stea lucrurile.
Era nevoie de această introducere ca să spun un lucru simplu pe care l-am mai repetat și cu alte ocazii în emisiuni sau în scris.
Concret, unii fani își doresc ca patronii să bage bani serioși în echipele lor favorite, dar cumva s-ar simți mai în largul lor dacă respectivii patroni n-ar face profit.
Și nu doar că n-ar face profit, dar cel mai bine ar fi chiar să piardă ceva bani.
Nu atât de mulți încât să-și pună problema să se retragă din fotbal, ci suficient cât să ofere celor din jur satisfacția că deși respectivul are bani, de fapt nu e chiar atât de deștept.
Poate chiar e un prost norocos.
Da, există un mare potențial de plăcere într-o astfel de situație pentru oamenii care-i disprețuiesc pe ceilalți doar pentru că au bani sau au făcut bani.
Într-un fel, după jumătate de secol de comunism și după 30 ani de făcut bani în fel și chip, aproape că pare normal reflexul unora de a gândi că dacă cineva are bani, acel cineva merită să piardă.
Un fel de "poate pierde că oricum de unde".
Sigur, vor exista oameni care se vor declara profund indignați că-mi permit să fac aprecieri de genul acesta.
Până la urmă, vântur ideea neplăcută că unii oameni fără bani să finanțeze ei înșiși o echipă de fotbal ar putea să-i urască pe cei cu bani și că găsesc diverse supape prin care să-și manifeste evident sau pervers această ură.
De fapt, nici nu spun ceva nou.
E o poveste adevărată și veche pe care doar am dus-o în contextul fotbalului.
Genul respectiv de ură / dispreț există probabil de când un strămoș de-al nostru a revendicat o parte mai mare din prada prinsă la vânătoare pentru simplu fapt că și contribuția sa a fost mai mare și mai riscantă.
Sau poate că contribuția sa la vânătoare a fost zero, dar își asuma păzirea intrării în peșteră.
Habar n-am cum s-au întâmplat lucrurile, doar speculez pe modele din lumea actuală.
Obținerea profitului e singura cale corectă pentru orice afacere, inclusiv în fotbal
Desigur, părerea mea este una subiectivă și nu e susținută de vreun studiu sociologic. Mai degrabă, e posibil să fiu influențat de expunerea timp de foarte mulți ani la valuri întregi de opinii din zonele de comentarii ale site-urilor.
Ceea ce spun eu aici chiar există "in the wild".
Și nu doar în discuții de genul "Becali a băgat bani serioși, Șucu se face că bagă", ci și-n discuții de genul "au ieșit din fotbal după ce s-au îmbogățit" sau "au venit în fotbal ca să se îmbogățească".
Am o veste pentru toți cei care cred că datoria unui patron este să bage bani și cam atât.
Nu există viitor pentru așa ceva.
Există doar eșec și suferința finală a suporterilor în astfel de situații.
Profitul financiar sau de o altă natură este singurul garant al faptului că acel club va avea șansa reală să prospere inclusiv sportiv.
Nu te gândi că la PSG nu se obține un profit.
Nu direct financiar, dar de altă natură categoric.
La fel și-n spațiul arab, unde ajung fotbaliști care par plătiți mult dincolo de pragul de rentabilitate clasică economică.
Și totuși, fii sigur că astfel de mișcări aduc într-un final un tip de profit. Care profit, destul de probabil, va fi într-un final unul de natură financiară, nu doar de natură politică sau ideologică.
În fine, putem discuta despre tot felul de filosofii din categoria "întâi performanță sportivă și apoi bani pentru patroni" sau "întâi bani de la patroni și apoi bani pentru patroni" sau "bani și performanță în același timp".
Sunt simple abordări subiective.
Obiectivă este doar ideea că cu cât un club va produce mai mult profit pentru acționarii săi, cu atât acel club va fi în măsură să producă satisfacții și suporterilor săi.
Prin urmare, când Rapid îl vinde pe Dugandzici cu un profit de aproximativ 1 milion Euro sau FCSB pe Cordea cu un profit asemănător, nu există nicio rațiune de supărare.
A spune că Rapid a rămas fără variante suficiente pentru atac sau că FCSB este descoperită în dreapta este adevărat. Doar că e un adevăr de suprafață.
Banii încasați, profitul, reprezintă ceea ce permite clubului să meargă mai departe inclusiv ca să achiziționeze un nou fotbalist pentru postul respectiv.
Și permite patronilor să finanțeze cu încredere o activitate care va fi profitabilă doar dacă clubul va face și performanță sportivă.
Deci dacă-ți pasă de plăcerea ta de-a-ți vedea echipa câștigând, va trebui să-ți pese măcar indirect de buzunarul celui care-ți face posibilă această plăcere.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.