"Șumudică a avut dreptate: Boupendza chiar pare cel mai bun atacant din Liga 1". Ștefan Beldie, despre noul star al Rapidului
Ștefan Beldie | Publicat: 10.11.2024 09:52 | Actualizat: 10.11.2024 09:52
Desigur, este o afirmație subiectivă ca absolut orice afirmație de acest gen.
Mai ales că o spun de o manieră arhaică în sensul că nu susțin asta cu ajutorul datelor statistice de pe platformele de specialitate, ci de-o manieră old school - adică doar uitându-mă la absolut toate meciurile din Liga 1.
Și-n urma acestui exercițiu pe cale de dispariție, sunt de părere că Boupendza este un jucător cu calități fotbalistice superioare celor mai în vogă vârfuri ale momentului - Louis Munteanu și Bîrligea.
Asta nu înseamnă automat că el va oferi echipei sale mai mult decât vor reuși să ofere sezonul acesta Munteanu sau Bîrligea, mai ales că ambii au deja mai multe goluri marcate pentru echipa lor.
Spun doar ceea ce văd - că gabonezul este ceea ce Șumudică ar numi cu eleganța sa verbală arhicunoscută drept “o mare sculă”.
Care expresie nu este din punct de vedere psihanalitic decât clasica preocupare masculină pentru unelte care rezolvă situații dificile, dar și o trimitere cu energie sexuală spre cucerirea unor domenii greu de cucerit - cum ar fi porțile adversarilor.
Vezi ce-am făcut?
Am vânturat niște idei aparent sofisticate ca să te conving că știu despre ce vorbesc... Nu era nevoie, Boupendza chiar este special pentru nivelul Ligii 1.
Ce-l face pe Boupendza cu adevărat special pentru nivelul Ligii 1
Sunt mai multe lucruri obiectiv remarcabile la gabonez, dar pot spune ce m-a impresionat pe mine.
În primul rând, de la brazilianul Teixeira încoace, n-am mai văzut un jucător cu asemenea randament în condițiile revenirii la joc după o perioadă mare de pauză.
Concret, pe vremea când juca la Rapid sau la Steaua, Teixeira revenea după fiecare dintre desele sale accidentări cu un nivel fizic și fotbalistic incredibil.
Cumva asemănător, Boupendza a debutat la echipa lui Șumudică după o perioadă de aproape 4 luni în care jucase doar câteva minute la fosta sa echipă din SUA.
Și totuși, raportat la acest context, ritmul său de joc a fost uluitor.
De la intrarea sa, absolut tot jocul Rapidului a fost orientat spre acesta dintr-o rațiune care a părut într-o mare măsură să țină de-ncrederea pe care coechipierii săi au avut-o-n calitățile sale. Care coechipieri au avut ocazia să-l vadă pe Boupendza ce știe la antrenamente cu mult înainte să apucăm noi să-l vedem pe teren la victoria cu Farul (5-0).
În fine, nu-mi vine în minte un fotbalist care să aibă o asemenea calitate tehnică și totuși să fie atât de dispus să intre în dueluri fizice cu succes.
Avem jucători cu mare capacitate de-a câștiga dueluri fizice, precum Bîrligea, dar care nu ating tehnic nivelul gabonezului, sau jucători cu excelență tehnică, precum Munteanu, dar care nu se compară cu acesta când vine vorba de a câștiga fizic dueluri unul contra unul.
Și apropo de asta, Boupendza are un “lipici” ieșit din comun când vine vorba de-a controla baloane real dificile, având în spate adversari care-l atacă, având o intensitate fizică mare în dueluri. Am văzut la el preluări aeriene pe piept care păreau improbabile sau chiar imposibile în condițiile de marcaj în care se afla.
Mai mult, nuanța importantă aici este maniera în care reușește să dețină controlul balonului în acele situații, o manieră care permite declanșarea unui atac sau crearea unei faze periculoase. Altfel, și David Miculescu pierde rar baloane în care se joacă minge lungă pe el, dar nu oferă într-o asemenea proporție situații favorabile echipei sale precum reușește Boupendza.
Dacă Rapid îi dă aproape 1 milion Euro / sezon lui Boupendza, chiar nu-i dă mult
În momentul de față, circulă cam două variante legate de veniturile lui Boupendza la Rapid.
“A luat 500.000 la semnătură că a venit liber de contract, dar în rest va lua câte 30.000 Euro / lună în cei 2 ani de contract. Se duce aproape de milion cu totul doar în primul sezon”.
sau
“Are cu tot cu bonusuri și taxele plătite de Rapid către bugetul de stat spre milionul de Euro. Asta fără banii de la semnătură”.
Deși pare mai puțin probabilă, a doua variantă este cea vehiculată în presă de oameni care au arătat de-a lungul timpului că au habar despre ce vorbesc.
Indiferent care-i adevărul, ideea este însă că pentru a aduce un asemenea jucător cu doar 500.000 euro trebuie să ai în spate ori un departament de scouting super valoros care ar costa oricum imens pentru un club de Liga 1, ori să dai o uriașă lovitură, cum a ai dat cu Rrahmani, pentru care Rapid a plătit totuși 600.000 Euro pentru 85% din drepturile sale de transfer.
În fine, îți propun un exercițiu de imaginație care te va ajuta să-ți dai seama cât de important e acesta în jocul echipei lui Șumudică – încearcă doar să vizualizezi cum ar juca Rapid fără Aaron Boupendza pe teren și te asigur că ai fi tentat să te-ntrebi de ce nu l-au demis totuși pe Lennon.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.