De ce Rapid și cluburile din România au nevoie de suporteri precum cei din “Original”. Ștefan Beldie salută decizia ultrașilor giuleșteni
Ștefan Beldie | Publicat: 31.10.2024 13:27 | Actualizat: 31.10.2024 18:06
Povestea este aparent simplă: un grup de suporteri care migrase din Peluza Nord a stadionului Giulești în Peluza Sud s-a trezit în imposibilitatea de-a participa la meciuri în mod organizat chiar în locu-n care-și dorea să facă asta.
Respectivii acționează sub numele Original și au devenit cunoscuți pentru nepasionații fenomenului ultra printr-o acțiune real remarcabilă - în preziua numirii sale în Giulești, i-au arătat lui Șumudică faptul că-i cunosc ipocrizia greu egalabilă prin afișarea declarațiilor sale la adresa Rapidului.
De asemenea, după acest eveniment neașteptat, cei de la Original au decis să părăsească Peluza Nord pentru că, după spusele lor, au considerat că nu-și pot exprima suficient de liber opiniile în acel loc.
Motivul principal pentru care contează atât de mult suporterii de peluză
Meciurile fără spectatori nu sunt doar cele mai lipsite de sens meciuri, ci și un simbol a ceea ce înseamnă prezența suporterilor pe un stadion.
Știu, e oarecum ironic să spun asta în contextul în care aproape întotdeauna acele meciuri se joacă fără public tocmai pentru că fanii unor echipe au produs incidente pe care șefii fotbalului nu pot, nu vor sau nu știu să le pedepsească decât prin metoda socialistă a pedepsirii la comun.
Dar ideea rămâne: acele tristeți absolute sunt produsul lipsei fizice a fanilor din tribune.
Apoi, într-un clasament de gen, vin meciurile echipelor lipsite de orice tradiție, a echipelor artificial inventate în electoral, neiubite de suporterii din zonă, nefrecventabile de fel.
Aceste echipe ajung, de cele mai multe ori, să producă un fotbal la fel de viu precum atmosfera din tribune, iar jucătorii mărturisesc că se simt fotbaliști ori când se transferă la o echipă care are în mod real suporteri, ori în acele situații când joacă în deplasare pe o arenă populată cu suporteri reali.
Când spun suporteri “reali” nu mă refer aici doar la cei care își susțin echipele din galerii, dar realitatea este că-ntre un astfel de fan și unul care vine la stadion ca să stea pe telefon și să urmărească dacă-i iese biletul la pariuri e o diferență uriașă.
Desigur, într-o industrie comună fotbal + presă sportivă încălecată de casele de pariuri, s-ar putea ca o astfel de diferențiere să nu fie populară mediatic, dar acesta-i adevărul. De altfel, acei indivizi de-i vezi jucând prin reclamele la pariuri roluri de suporteri sunt unele dintre cele mai lipsite de spirit reprezentări ale realității.
Mai contează “peluzarii” dacă ai stadionul plin cu “cetățeni”?
În mod trist ironic, ambele categorii sunt definite în limbaj de stadion de-o manieră depreciativă. Peluzarul este aproape întotdeauna echivalat cu ideea de individ violent verbal și fizic, adică lipsit de rațiune.
În schimb, cetățeanul este văzut ca un animal domestic venit la stadion pentru că clubul-fermier l-a cultivat suficient și i-a oferit diverse tratamente ajutătoare: transferuri, antrenor cu nume, rezultate etc.
Din exterior, peluzarii par de multe ori tentați să controleze clubul, pe când cetățenii par interesați să dețină rezultatele clubului în dorința clasic-umană de asociere cu învingătorii.
În fine, e firesc ca orice club, inclusiv Rapid, să se uite la sursele de venit și să-i vadă pe cetățeni ca fiind o uriașă mină de aur.
Ceea ce și sunt.
Doar că aceștia, în ciuda credinței aproape generale, nu ajung pe stadioanele din Liga 1 doar să vâneze plăcerea unor rezultate. Că dacă ar fi așa, ar fi gemut tribunele celor de la CFR Cluj la fiecare meci jucat acasă.
Oamenii vin la stadion inclusiv ca să se bucure de spectacolul pe care-l oferă galeriile.
Desigur, uneori, suporterii obișnuiți pot fi dezamăgiți sau indignați de ceea ce produce galeria, dar ideea rămâne - consumatorul clasic de fotbal pe stadion vrea să se bucure și de ceea ce produce peluza atunci când vine vorba de o echipă cu galerie reală.
În schimb, peluzarii nu vin vreodată la stadion și ca să-i vadă pe cetățeni cum se bucură de meci, popcorn și rezultate. Uneori îi consideră un fel de rude de la țară, alteori îi consideră niște frați mai timizi, depinde de peluzari. Uneori există respect pentru prezența lor, alteori există un dispreț indiferent.
De ce Rapid a reacționat totuși ca un club mare în problema Original
Original sunt oameni de peluză, adică oameni a căror prezență și acțiune pe stadion a contribuit la atragerea lui Dan Șucu spre fotbal.
Normal, ca orice om de afaceri serios, bănuiesc că s-a uitat și la alți factori, nu s-a lăsat consumat doar de emoția pe care o produce galeria Rapidului. Dar dacă ar fi văzut la meciurile giuleștenilor doar o masă uriașă de oameni cuminți care aplaudau entuziast, mă-ndoiesc că intra-n fotbal.
Clienți clasici are suficienți în cazul afacerilor sale de bază, care, după mărturisirile sale, reprezintă ca volum financiar mult, mult peste ceea ce produce din această perspectivă clubul de fotbal.
Atunci?
De ce își consumă Dan Șucu atât de mult timp cu echipa?
Poate pentru că e trecut de 60 ani și a descoperit cu satisfacție uriașă încă ceva care contează cu adevărat în viață - spiritul lucrurilor în care ești implicat. Iar băieții de prin peluzele fotbalului, cu absolut toate păcatele lor, sunt cei care se asigură că acest spirit există cu adevărat în această imensă fermă umană numită “societatea modernă”.
Prin urmare, Rapid a reacționat ca un club cu adevărat mare în povestea problemei cu Original - își exprimă public susținerea față de aceștia și este dispus să lupte în instanță cu obtuzitatea obișnuită a Jandarmeriei când vine vorba de-a-și ușura și înțelege misiunea.
E foarte ușor să te faci că plouă în astfel de condiții ca să nu superi o instituție de forță a statului care te poate șicana ulterior după cum dorește bunul său simț.
Dar n-au făcut-o.
Este suficient?
Habar n-am ce ar fi suficient pentru acei suporteri.
Ca aproape orice ziarist, am o înțelegere limitată legată de fenomenul ultra, dar mi se pare o acțiune reală de sprijin în condițiile în care, la Rapid, pare că există o dispută de clasă între două categorii de suporteri - cei noi și plătitori de abonamente scumpe și cei vechi și care cu greu se-ncadrează financiar în noile realități din Giulești.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.