Sunt oltenii blestemați? Adrian Florea scrie despre drama Craiovei de a avea patroni care nu știu sau nu vor s-o iubească
Adrian Florea | Publicat: 03.11.2024 09:01 | Actualizat: 03.11.2024 09:01
În Bănie s-au născut cele mai înzestrate, mai îndrăgite și mai jecmănite echipe din istorie, Campioana unei mai iubiri și Craiova Maxima. Timp de un deceniu și mai bine, 1972-1985, Dumnezeul fotbalului părea să toarne har numai în ghetele lui Oblemenco și în cele ale lui Balaci. Ora exactă se dădea pe fostul "Central", suporterul oltean era alesul sorții.
Magia s-a prelungit puțin și după '89, când Cârțu și banda lui de haiduci făcură eventul, în '91. Sorinaccio fusese al doilea geniu al Maximei, după Ilie, și nu i-a fost prea greu să ducă pe bancă măcar puțin din cutezanța și din spiritul de sacrificiu ce i-au animat pe cei care au îndrăznit să-i doboare-n luptă dreaptă pe Passarella și pe Antognoni, pe Giresse și pe Tigana, pe Briegel și pe Brehme.
Apoi, ușor-ușor, peste capitala Olteniei s-a așternut nimicul. Locul fotbaliștilor și al conducătorilor veritabili a fost luat de închipuiți/alintați plătiți regește și de îmbogățiți peste noapte, cu apucături de interlopi.
Despre Gigi Nețoiu și despre Dinel Staicu n-ar fi multe de spus. Comandantul securist a fost trimis acolo cu o singură misiune, aceea de a prădui, în vreme ce nostalgicul ceaușist cu doctorat în economia subterană și-a asumat rolul de măscărici ca să deturneze atenția de la neroziile făcute de Adrian Mititelu.
Care Mititelu n-a dispărut odată cu idolul său din tinerețe, ci a continuat să se facă de râs ani de-a rândul. Să intre în istoria penibilului cu cele zece mandate ale lui Napoli ori să provoace din când în când circ de doi bani, cum s-a întâmplat și sâmbătă, la eșecul cu Ceahlăul.
Față de toți cei amintiți, Mihai Rotaru lăsa la început impresia că ar fi altfel. Poate că a și fost un pic diferit.
Însă deceniul petrecut la comanda Universității l-a transformat, dacă nu o fi fost deja, într-un om de fotbal autentic. Laș, mincinos, prefăcut. Total nepriceput în a conduce un club de anvergură, dar cu ifose de lider maximo și uneori chiar de "allenatore". Pus pe căpătuială și indiferent la suferința tribunei.
Iar tot ce se petrece în ultimele zile la formația alb-albastră confirmă că Rotaru e un as în a crea haos și un maestru în a da vina pe oricine altcineva, numai pe el nu.
Concret, în caz că nu știați, lui Gâlcă i-a decis de mult soarta. Deși în aparițiile publice susține contrariul, nu-l mai suportă deloc pe Costel, iar vina antrenorului nu e doar că nu mai bate pe nimeni, ci că i-a supărat pe "prințișorii" Mitriță și Cicâldău.
În trecut, alți tehnicieni au fost sacrificați pentru că s-au plâns Ivan, Baiaram, Markovici sau alte zerouri cosmice, care batjocoresc istoria Craiovei și sentimentele fanilor de ani de zile.
Acum, Gâlcă se ține tare și nu vrea să renunțe la niciun sfanț din cele 500.000 de euro care i se cuvin în cazul unei demiteri.
Unii spun că bine face, alții îl acuză de lipsă de onoare. Când la mijloc e o jumătate de milion, onoarea e un cuvânt care-și pierde brusc sensul, nu-i așa?!
Rotaru a pus mai întâi presiune prin intervențiile televizate, apoi a întors-o ca-n Bănie și-i promite lui Costel o susținere în care, de fapt, nu crede nimeni.
E un joc al nervilor și al orgoliilor din care nu se înfruptă decât rivalii oltenilor. Pe "Mike", însă, pare să nu-l intereseze.
Mulți din Peluza Nord suspectează că simpatiile roș-albastre nu i s-au estompat de tot, iar o înfrângere duminică seara nu l-ar întrista prea mult.
Eu nu pot să-l acuz de joc dublu. Dar, dacă îl face, el pierde cel mai mult. Pentru că nu va ști niciodată cum e să fii cu adevărat iubit!
În urmă cu aproape 60 de ani, când a creat scenetele comice "Tanța și Costel", Ion Băieșu a dorit să aducă un zâmbet pe fața unui popor sufocat de ideologia bolșevică și dresat să aplaude la ordin mult iubitul și stimatul conducător suprem.
În 2024, "Tanța și Costel" se joacă pe scena Teatrului Absurdului din Craiova, iar în locul inegalabililor Coca Andronescu și Octavian Cotescu în rolurile principale sunt două figuri triste, ce stârnesc doar indignarea și disprețul celor ce încă mai iubesc culorile alb și albastru.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.