”Trei calificări și multe semne de întrebare”. Concluziile lui Dan Ștefănescu după seara de Conference League
Dan Ștefănescu | Publicat: 04.08.2023 14:02 | Actualizat: 04.08.2023 15:52
Superliga duce trei echipe în turul trei preliminar din Conference League. Vestea bună. Vestea rea este că anul trecut am avut patru. Cu alte cuvinte, am regresat. Sărbătorim trei calificări doar pentru că două au fost obținute cu mari emoții, ceea ce lasă impresia că am eliminat echipe valoroase. De fapt, nivelul adversarilor este cel demonstrat de ȚSKA Sofia, 0-6 la general, cu Sepsi.
Sepsi a arătat cel mai bine într-o săptămână în care am avut patru echipe în preliminariile Conference League și am rămas cu trei.
Sepsi este cel mai bun exemplu pentru ceea ce înseamnă seriozitatea unui proiect. Cum ar trebui făcute lucrurile ca o echipă să parcurgă un drum fără mari turbulențe.
De la un loc de play-off, la Cupa și Supercupa României și la cupele europene. Sepsi a mai fost în preliminarii, ba chiar a mai și eliminat-o pe Olimpija Ljubljana.
Dar modul în care a survolat dubla cu ȚSKA Sofia a fost impresionant. Pentru că, inclusiv după victoria de la Sofia, superioritatea covăsnenilor a fost pusă la îndoială.
Liviu Ciobotariu a gestionat foarte bine momentul, a ținut echipa concentrată și a dus-o fluierând în turul trei preliminar. 4-0 cu ȚSKA Sofia, într-o seară în care CFR Cluj a fost eliminată, iar FCSB și Farul s-au calificat cu mari emoții, ar putea produce câteva semne de întrebare cu privire la dinamica polilor de putere din Superligă.
Asta nu înseamnă că Sepsi devine, dintr-o dată, favorită la titlu, ci că trebuie luată serios în seamă. În afara fundașilor centrali, unde nu există prea multe variante după plecarea lui Tamas, Sepsi are un lot dublat pe toate posturile, un antrenor serios și o conducere care-i asigură toate condițiile pentru a face performanță.
Iar dacă Sepsi va produce un cutremur major în noul sezon, nimeni nu va putea spune că este vreo mare supriză, așa cum a fost cazul lui ASA Târgu Mureș, Astra sau Viitorul, în ultimii zece ani.
FCSB merge pe sârmă
Succesul clar al lui Sepsi a fost singurul lucru pozitiv dintr-o seară ce ar fi trebuit să fie liniștită. Dar cum să crezi că poți savura liniștit o calificare, în fața televizorului, când știi că din fața altui televizor, cineva se joacă permanent cu echipa și cu inimile celor care încă mai cred că normalitatea nu este un concept desuet?
FCSB n-a avut nicio emoție în primele 45 de minute cu ȚSKA 1948, care n-a ajuns la poarta lui Târnovanu. Schimbările dictate din sufragerie au devenit tradiție, la fel și căderea lui FCSB după pauză.
N-a fost meci în acest sezon în care roș-albaștrii să nu le dea mari emoții fanilor, în partea a doua. De fiecare dată, în Superligă sau în Europa, FCSB a avut momente de cădere abisală după pauză. Charalambous și Pintilii sunt orice, numai antrenori nu.
Simpli executanți ai unor ordine, incapabili să corecteze din mers anomaliile generate de schimbările ce le sunt dictate.
Așa se face că meci de meci, FCSB are perioade în care își pierde busola. Uneori își revine, alteori, nu. Până acum, programul a fost simplu. Valoarea jucătorilor a făcut diferența.
Dubla lui Djokovic, mai mult decât golul victoriei marcat de un Octavian Popescu la fel de neinspirat în aproape tot ce face.
Dar urmează o săptămână în care FCSB va da peste CFR Cluj și Nordsjaelland, adversari care-i vor pune în față oglinda ce are prostul obicei de a rosti adevăruri dureroase.
Unul dintre acestea este că doar o minune ar putea-o transforma pe FCSB într-un club profesionist. Numai că minunile nu se întâmplă nici dacă le cauți stropind peste tot cu apă sfințită.
Alibec a salvat-o pe Farul
De apă vie a avut nevoie Farul în Armenia, pentru a evita o rușine uriașă. Când neputincioasă, când penibilă, campioana României s-a trezit abia după pauză, după ce a încasat și golul doi de la un adversar necunoscut în momentul tragerii la sorți.
Hagi face un joc periculos pe care și-l permite doar pentru că el antrenează, el conduce. În orice altă situație, antrenorul Hagi ar fi avut probleme cu conducerea clubului, după astfel de prestații.
Deloc departe de o eliminare ce părea certă, Farul s-a scuturat de mantia mediocrității și a întors un meci pe care nu l-a controlat.
Hagi a obținut doar a doua calificare în preliminariile continentale, de când antrenează la Ovidiu, pentru că Alibec a dat, în sfârșit, semne că poate reveni la nivelul din sezonul precedent.
Ademenit cu un milion de euro din zona Golfului, Alibec a dat două goluri și o pasă decisivă în ceea ce a fost doar al doilea succes european obținut în deplasare, unde echipa lui Hagi, în mod tradițional, acumula eșec după eșec.
Farul are un lot supradimensionat, dar de o calitate îndoielnică, de vreme ce Hagi a adus patru jucători de la Mioveni și Pitești, fără ca vreunul dintre Vianna, Bassong, Carnat sau Benchaib să poată aduce vreun plus.
Iar mutările ciudate ale Farului continuă cu recrutarea lui Budescu, pus pe liber de Petrolul după prestațiile dezastruoase, dublate de obrăznicia proverbială a celui poreclit ”Sărmăluță”.
Premieră negativă pentru CFR Cluj
Decizii ciudate a luat și Mandorlini, iar CFR Cluj a fost eliminată din cupele europene. Este ciudat s-o vedem pe fosta campioană în postura de a fi prima echipă care părăsește cupele europene.
Era de așteptat, în momentul tragerii la sorți, dar returul de la Adana lasă un gust amar. Mandorlini l-a surprins pe Kluivert cu schimbarea sistemului, iar CFR Cluj s-a simțit confortabil în Turcia. Chiar și după golul primit, ardelenii au avut destulă liniște în joc.
CFR Cluj n-a știut să profite de cadourile oferite. Nici de penalty-ul făcut de Gravillon, nici de eliminarea nejustificată, după un atac în care internaționalul din Guadelupa a încercat să joace mingea.
Mandorlini a preferat să joace la așteptare și a revenit la sistemul cu trei fundași, în încercarea de a se proteja pe final de meci. Dar la ce le-ar fi folosit ardelenilor prelungirile, în condițiile în care joacă în Ghencea peste trei zile?
Muhar a fost aproape de golul calificării și tot el a deviat ghinionist mingea la Cherif Ndiaye, în minutul 90+3. O înfrângere dureroasă, în fața unui adversar care nu avea ritm de joc și pe care, cu mai multă atenție, CFR Cluj l-ar fi putut elimina.
După două participări consecutive în grupele Conference League, echipa din Gruia este prima care părăsește competițiile europene.
Iar întrebările legate de competitivitatea fotbalului românesc sunt tot mai multe, în ciuda celor trei victorii obținute joi seară. Deocamdată, Europa a însemnat doar călătorii scurte, într-un areal geografic în care talentul se împletește cu suficiența.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.