“Îmi era rușine să cobor din avion”. Florin Prunea dezvăluie ce a trăit după gafa din sfertul de finala de la CM SUA ‘94
Cristian Munteanu | Publicat: 18.02.2024 15:55 | Actualizat: 18.02.2024 17:16
Florin Prunea (55 de ani) este unul dintre protagoniștii filmului “Hai, România! Povestea Generației de Aur”, singurul documentar complet despre cei mai frumoși ani ai fotbalului autohton, care va fi lansat pe 1 martie în cinematografe. Fostul portar al naționalei a deconspirat câteva dintre lucrurile care pot fi văzute în pelicula la care iAMsport.ro este partener media.
1 Martie 2024 va fi ziua în care iubitorii fotbalului din România vor avea de făcut două lucruri. Să ofere flori domnișoarelor, doamnelor din viața lor și să meargă la film. Cel mai tare, amplu, amuzant, emoționant documentar făcut vreodată despre fotbalul românesc se va lansa în cinematografe.
“Hai, România! Povestea Generației de Aur” spune ce nu s-a mai spus, arată ce nu s-a mai văzut. Detalii, unele plăcute, altele mai puțin, din culisele celor mai mari performanțe la echipa națională.
Florin Prunea: “Dumnezeu a fost de patru ori cu noi”
Poate singurul fotbalist tricolor pe care toți românii l-au urât la unison a fost Florin Prunea. Din fericire, doar pentru câteva zile.
Goalkeeper-ul celor de la Dinamo a făcut o uriașă greșeală în sfertul de finală de la Campionatul Mondial din 1994, disputat în SUA. Pe “Stanford Stadium”, din California, România întâlnea Suedia. În optimi, tricolorii trecuseră de Argentina lui Batistuta, scor 3-2. Maradona fusese suspendat din cauza dopingului și nu se reîntâlnise cu Hagi.
Trupa antrenată de Anghel Iordănescu s-a văzut condusă din minutul 78, atunci când Brolin a deschis scorul. Când parcursul tricolorilor la Mondial părea că s-a încheiat, a apărut “blondul” din echipa noastră.
Am avut de patru ori meciul în mână. Dumnezeu a fost de patru ori cu noi. Radu (n.r. - Răducioiu) egalează în minutul 89. Apoi eliminarea lor. Ratează primii la loviturile de departajare Florin Prunea, fost internațional
După ce a egalat, România a mai înscris o dată, în prelungirile partidei. Același Răducioiu, minutul 101. Însă cea mai nefastă secundă din cariera sportivă a lui Prunea avea să urmeze.
În doar zece oameni, după eliminarea lui Schwarz, nordicii au trecut la tactica arhicunoscută. Mingi lungi pe Kennet Andersson. La una dintre ele, suedezul s-a arcuit ca Păsărilă Lăți-Lungilă și a marcat în poarta părăsită de Prunea.
Așa s-a ajuns la loviturile de departajare, acolo unde România a fost învinsă și a ratat șansa unei semifinale istorice cu Brazilia.
“Cu o zi înainte, la antrenament, am făcut un campionat de penalty-uri. Cine pierdea, mergea la vestiare. Și în finală au rămas Dan Petrescu și Belodedici. Cei mai buni la 11 metri. Și ei au ratat a doua zi (n.r. – cu Suedia).
Cât am fost în America, după ce ne-a eliminat Suedia, am mai stat două zile la New York. Dar nu am ieșit din cameră.
Când am revenit în România, am aterizat la Timișoara pentru că erau zeci de mii de oameni pe aeroport. Mie-mi era rușine să cobor din avion. Cred că erau cam 100.000 de oameni la aeroport. Toată lumea s-a dat jos, iar eu am rămas. A venit nea Puiu (n.r. – Anghel Iordănescu) și m-a luat, m-a tras de trening.
Am ieșit pe scara avionului, am văzut puhoi de oameni, care încep să strige <Prunea, Prunea>… mi-am zis, am scăpat, frate”, a dezvăluit Florin Prunea la “Am Podcast” cu Andi Moisescu.
Marius Mitran: “Belodedici s-a bazat pe Iordănescu”
Prezent și el la emisiunea moderată de Andi Moisescu, jurnalistul sportiv Marius Mitran a povestit un lucru mai puțin știut de suporterii naționalei de fotbal.
După ce s-a mers cap la cap în seria de cinci lovituri de departajare, fiecare dintre cele două echipe ratând câte una, suedezii au marcat.
De la noi trebuia să execute Gică Popescu, dar acesta avea picioarele umflate după cele 120 de minute, iar ghetele deveniseră prea mici. Așa că Balint l-a îndemnat pe Belodedici să bată.
“Belo, ia mingea, fără să fie rândul lui, dar acceptă treaba asta, și povestește ulterior, că se gândește la următoarea chestie. <Până ajung la punctul de la 11 metri, să-l întreb pe nea Puiu, care era la centrul terenului, pentru că el un tip norocos, unde să trag. Și unde-mi zice el, acolo dau>. Când mai avea un pas până la antrenor, Gabi Balint l-a strigat pe Anghel Iordănescu, iar acesta s-a întors spre atacant”, a povestit Marius Mitran.
Iar Belo merge spre punctul cu var fără o idee clară a locului unde urma să execute. Continuarea o știm cu toții. Fundașul naționalei ratează, iar România, cu care Dumnezeu fusese de patru ori, vorba lui Prunea, se întorcea acasă.
Iubitorii fotbalului vor fi în cinematografe pe 1 martie
Anul acesta, când se împlinesc 30 de ani de la cea mai mare performanță a echipei naționale, sfertul de finală contra Suediei, de la Campionatul Mondial din SUA, va fi lansat documentarul ”Hai, România! - Povestea Generației de Aur”. Acesta va putea fi văzut începând cu 1 martie în cinematografele din întreaga țară.
Anii 1980-2000 au însemnat o perioadă în care echipa națională a României a ajuns pe locul 3 în clasamentul FIFA. ”Tricolorii” au reușit să se califice la trei Campionate Mondiale consecutive (1990, 1994, 1998), precum și două turnee europene finale (1996, 2000). Singura mare competiție ratată a fost Campionatul European din 1992, din Suedia.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.