SPECIAL | "Iubesc România! Aici am crescut, am iubit, am suferit!". Primul dublu campion olimpic din istoria României îți spune povestea aurului câștigat pe 1 decembrie 1956

Trei medalii olimpice, două de aur și una de bronz, are în palmares Leon Rotman Galerie foto(3) Galerie foto (3 fotografii): SPECIAL | "Iubesc România! Aici am crescut, am iubit, am suferit!". Primul dublu campion olimpic din istoria României îți spune povestea aurului câștigat pe 1 decembrie 1956
Foto: ©Agerpres  |   Trei medalii olimpice, două de aur și una de bronz, are în palmares Leon Rotman

Cristian Munteanu   |   Publicat: 01.12.2023 09:32   |  Actualizat: 01.12.2023 19:08

Leon Rotman este primul dublu campion olimpic din istoria României. Astăzi, la venerabila vârstă de 89 de ani, este și cel mai în etate campion olimpic român. Pe 1 decembrie 1956, la JO de la Melbourne, de actuala Zi Națională a țării noastre, Rotman câștiga medalia de aur în proba de 1.000 de metri canoe. În exclusivitate pentru iAM Sport, "Papa Leon" a acordat un interviu în care ne-a povestit ce a simțit când a urcat pe podiumul de premiere.

Leon Rotman este un mare sportiv al României, dublu campion olimpic în 1956. Și, ca mulți alții, din păcate, unul destul de puțin prezent în presa de profil de la noi. Ajuns la 89 de ani, "domnul Leo", așa cum îl numesc vecinii, nu mai are încrâncenări. De altfel, nu crede că le-a avut vreodată.

Primul dublu campion olimpic al țării noastre, Leon a câștigat aurul la Melbourne, în 1956, în canoea sa, din lemn românesc, la 10.000 și 1.000 de metri. A doua medalie i-a fost așezată de gât pe 1 decembrie, atunci când, în țară, adevărații patrioți sărbătoreau Unirea.

Leon Rotman: "Iubesc România! Aici am crescut, iubit și suferit!"

Bună ziua, domnule Rotman! Poate o să redeschid o rană, dar trebuie să vă întreb, mai ales de 1 decembrie, ziua națională. Ați iubit România? Și, mai ales, v-ați simțit iubit de ea așa cum ați fi meritat?

Am iubit și iubesc România! M-am născut aici, în București, și nu voi pleca niciodată. Aici m-am jucat, pe străzile orașului, aici am crescut, am iubit, am suferit, aici am ajuns la 89 de ani. Sunt ultimul dintre neamurile mele care a rămas aici, restul au plecat.

23
august era ziua națională a României în vremea comuniștilor, între anii 1948-1989

Dacă România m-a iubit pe mine, asta e grea întrebare. Nu am de ce să ascund că, uneori, m-am simțit marginalizat. Sunt evreu, evreu român. Am simțit atunci, când eram tânăr, dar mai mult acum, când am avut timp să gândesc și să înțeleg de ce unii se purtau diferit cu mine. Dar m-am simțit și iubit, de ce să zic.

Pentru tinerii de astăzi, care poate nu înțeleg ce însemna să fii evreu acum 70 de ani, dați-ne un exemplu de discriminare.

În timp ce alți colegi de ai mei, cu performanțe mult mai mici decât ale mele, erau avansați în grad și primeau beneficii materiale, eu băteam pasul pe loc.

Pe mine m-au dat afară, în 1965, când mai aveam 2,3 ani de zile de oferit rezultate bune, cu gradul de căpitan. Mi-au dat o cupă de lemn, o insignă și un fanion. Am lucrat în miliție ca ofițer judiciar, iar acolo am dat examen pentru gradul de maior. La Arad l-am dat.

14
titluri naționale a câștigat Leon Rotman în cariera sa

Dar de ce ați rămas aici, ce v-a determinat?

E poveste lungă, dar încerc să v-o spun. Am fost al patrulea copil al familiei. Am crescut la bunica din partea mamei, în București. Când a început războiul (n.r. – al doilea război mondial), bunica și rudele din partea mamei s-au refugiat în Ardeal.

Însă de acolo i-au adunat hortiștii (n.r. – ungurii simpatizanți ai regimului dictatorial condus de Miklos Horty), i-au urcat în ”trenurile morții” și i-au trimis spre Auschwitz (n.r. – lagărul unde naziștii au ucis aproximativ 1,1 milioane de oameni).

Foto 3/3

Nu știu unde a murit bunica. Ori pe drum, ori în lagăr. Despre o soră a mamei am aflat după mulți ani că a murit în camerele de gazare.

Noi am avut noroc că am rămas în București. Lumea ne-a ajutat, iar eu le-am rămas recunoscător. Am copilărit cu tot felul de naționalități, dar toți eram români.

Rotman: "Cu entorsa aceea de abia mă urcam în barcă"

Și i-ați răsplătit pe măsură peste ani, atunci când ați luat aurul olimpic de actuala zi națională a României. Cum a fost să fiți primul dublu campion olimpic din istoria țării?

Înainte de Melbourne (n.r. – orașul unde s-au ținut Jocurile Olimpice din 1956), nu primeam viză. Dar cum am câștigat toate concursurile înainte de Australia, m-au lăsat să plec. Într-un mic articol din Sportul Popular de atunci s-a scris că am plecat cu speranța unui loc doi la 10.000 de metri și la 1.000 un loc în finală. Asta m-a ambiționat.

Am ajuns mai devreme acolo, pentru a ne acomoda cu fusul orar. Cu vreo două săptămâni înainte de concurs, jucam o miuță pe malul lacului și am călcat strâmb. Entorsă la piciorul cu care mă sprijineam în barcă. De abia reușeam să mă sui în ea. Așa că la concurs eram mai mult într-un picior.

La 10.000 de metri stai aproape o oră într-un picior. Cred că a fost o durere de nedescris.

Stăteam într-un genunchi, nu știu dacă multă lume știe cum e la canoe, iar de piciorul de sprijin nu prea mă puteam folosi. Cred că vreo 54 de minute se cam scotea pe distanța aceea.

Prima finală a fost pe 30 noiembrie, la 10.000 metri. Am condus de la început până la sfârșit. Adrenalina mi-a dat forță. Ungurul Parti și sovieticul Bukharin erau adversarii cei mai tari de atunci. Antrenorul ungurului i-a și strigat să facă tot posibilul să rămână lângă mine și să atace pe final. Dar eu știam ungurește de la bunica, așa că am înțeles ce zicea.

2
medalii olimpice de aur a câștigat Leon Rotman în 1956, la Melbourne

De abia pe ultima linie dreaptă am avut curaj să mă uit înapoi, ca să văd unde sunt adversarii. Erau pe la 70-80 de metri în spate. Am fost atât de entuziasmat, încât am tras așa de tare de era să mă urc cu barca pe mal.

Vă mai aduceți aminte ce ați trăit, gândit, pe podium, cu medalia de aur la gât?

Din păcate eram prea tânăr atunci să realizez ce performanță făcusem. Am fost mândru, asta-mi amintesc. Australienii ne plăceau. M-au aplaudat mult și cei din satul olimpic, unde stăteam. Era acolo și Manole Bodnăraș (n.r. – fratele mai mic al liderului comunist Emil Bodnăraș), viitor șef al Comitetului Olimpic Român, care m-a felicitat.

Și-a tăiat barca pentru a putea concura

A doua zi, de 1 decembrie, cursa de 1.000 de metri. Aici nu mai erați favorit. În plus, a fost o mică problema înainte de start, nu?

Când m-am dus cu barca la control, pe lângă oficialii respectivi, erau și antrenorii rușilor, ungurilor, cehilor și alții. Eu aveam o barcă din cedru românesc, iar când mi-au controlat-o au văzut că pe dos are o torsură mică (n.r. - protuberanță) la spate. Adică m-ar fi ajutat la cârmă, să țin barca dreaptă.

Și era adevărat sau vă cautau nod în papură?

Da, era adevărat. Însă torsura era atât de mică încât nu ar fi făcut vreo diferență. Așa că m-au întrebat dacă am altă barcă. Am zis da, m-am dus la cort, de unde am venit cu cea din rezonanță de brad românesc. Era fabricată tot la Reghin.

21
de kilograme aveau bărcile fabricate la Reghin

Când le-am adus-o la control, au descoperit că e mai lungă cu un centimetru, doi. Nu-i nimic, le-am zis, și m-am întors la cort. Am găsit un fierăstrău și am tăiat din coada bărcii. L-am rotunjit și am dus-o la control. <<E bună acum? Da, e bună>>. Mă tot șicanau.

Păi făceau totul ca adversarii dumneavoastră ai aibă un pic de avantaj. Cursa de 1.000 metri a fost mai strînsă?

Erau mai mulți adversari buni. Cred că cehul Vogler a pornit cel mai bine. A și condus cursa, vreo 300 de metri, iar eu l-am studiat. Apoi am trecut la conducere. Sinaev, rus, și ungurul Hernek, erau principalii mei adversari.

În seara de dinaintea cursei, am visat că am avut punctul slab pe la 900 de metri. Eu, de obicei, îl aveam pe la 750 de metri. Dar fix așa s-au petrecut lucrurile. Pe la 900 de metri am simțit să cedez. Hernek a atacat puternic. După vreo 50 de metri mi-am revenit, iar la final am trecut doar cu jumătate de barcă în fața lui.

Dar să știi că nu am fost niciodată încrezut, plin de mine. Colegii mă tot felicitau, spunându-mi că performanța e extraordinară. Adversarii, la fel. Eu mă bucuram că am luat medalii pentru România.

Rotman: "M-a făcut prost un antrenor, așa că m-am dus la caiac-canoe"

Cum v-ați descoperit priceperea pentru caiac? V-a plăcut alunecarea bărcii pe apă?

Participam la alergări, atletism, pe stadionul “23 August”. Ajungeam la finiș pe unde mă nimeream, nu eram bun.

La școală eram coleg cu Lică Dulza, un alt evreu. Și, într-o pauză, mi-a făcut un procedeu și m-a aruncat peste cap. Eram în curtea fabricii Timpuri Noi, acolo unde eram calificat ca strungar. Lică, unde ai învățat tu asta? Că vreau și eu. Păi fac lupte, mi-a zis el. Așa că m-am dus și eu la clubul “Flacăra”.

După ceva timp, am plecat la “Tânărul dinamovist”. Aici, ca să nu spun că-s român evreu, pentru că nu m-ar fi primit, aparținând de Ministerul de Interne, am falsificat documente. În declarație n-am menționat și originea bunicii.

1960
este anul Jocurilor Olimpice de la Roma, unde Leon Rotman a luat bronzul la 1.000 de metri

Vreo doi ani am făcut lupte acolo. Mă duceam acasă lovit, mama îmi zicea să mă las, dar mie-mi plăcea. Până când, într-o zi, mi-a zis antrenorul. <<Bă, sunteți niște proști>>. Eu nu suportam cuvântul. Mai bine îmi dădea două palme decât să mă facă prost. Așa că m-am supărat și nu m-am mai dus la lupte. Și m-am mutat la secția de canoe, la insistențele unor colegi.

Iar asta v-a adus, peste ani, pe prima treaptă a podiumului Jocurilor Olimpice. Ați adus două medalii de aur pentru România. Ați deschis drumul lui Ivan Patzaichin, de exemplu.

Am fost prieteni. Am fost la ultima lui aniversare, apoi s-a prăpădit. Nici nu am știut că a fost în spital. Nu a vrut să se afle. Am ținut foarte mult la el. I-am dus o coroana de flori la cimitirul Bellu.

Am ieșit la pensie după ce m-a lovit un infractor cu toporul în cap. Și acum am o gaură mică. M-a ținut Dumnezeu. Încă sunt pe lista lui. Să vedem până când Leon Rotman, dublu campion olimpic

A fost un mare campion. Eu, înainte să fiu îndepărtat de la Dinamo, am apucat să-l văd de câteva ori. Avea 16 ani, îl adusese Ismailciuc. El l-a învățat pe Ivan să tragă în barcă. Promitea de atunci, abia venit din Deltă. Dar s-a dus și Ivan...

Podiumul de la Melbourne, din proba de 10.000 metri canoe, a fost completat de ungurul Parti și sovieticul Bukharin


Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!

Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.

Adaugă comentariu

Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.

Simona Halep a scos la vânzare casa în care a locuit alături de Toni Iuruc. Cum arată locuința și ce sumă cere
Simona Halep a scos la vânzare casa în care a locuit alături de Toni Iuruc. Cum arată locuința și ce sumă cere
Simona Halep a scos la vânzare casa în care a locuit alături de Toni Iuruc. Cum arată locuința și ce sumă cere
Regal TV în perioada Jocurilor Olimpice de la Paris. România produce un show regional cu vedete ale sportului autohton
Regal TV în perioada Jocurilor Olimpice de la Paris. România produce un show regional cu vedete ale sportului autohton
Regal TV în perioada Jocurilor Olimpice de la Paris. România produce un show regional cu vedete ale sportului autohton
Ion King, românul care are o avere de două ori mai mare decât cea a lui Ronaldo. Ce scrie The Sun despre el
Ion King, românul care are o avere de două ori mai mare decât cea a lui Ronaldo. Ce scrie The Sun despre el
Ion King, românul care are o avere de două ori mai mare decât cea a lui Ronaldo. Ce scrie The Sun despre el
Vlad Mihalache, campion european: “Modelul meu este Caeleb Dressel!”. Mircea Purcaru, antrenor: “Vrem ca la JO Los Angeles 2028 să ne bucurăm de medalie”
Vlad Mihalache, campion european: “Modelul meu este Caeleb Dressel!”. Mircea Purcaru, antrenor: “Vrem ca la JO Los Angeles 2028 să ne bucurăm de medalie”
Vlad Mihalache, campion european: “Modelul meu este Caeleb Dressel!”. Mircea Purcaru, antrenor: “Vrem ca la JO Los Angeles 2028 să ne bucurăm de medalie”
Robert Badea, medalie de aur la Campionatele Europene de juniori! A doborât un record național
Robert Badea, medalie de aur la Campionatele Europene de juniori! A doborât un record național
Robert Badea, medalie de aur la Campionatele Europene de juniori! A doborât un record național
Cine va purta drapelul tricolor la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris
Cine va purta drapelul tricolor la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris
Cine va purta drapelul tricolor la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris

Cele mai citite

EURO 2024: Programul complet al meciurilor, clasamente, rezultate și televizări. Aici ai tot ce trebuie să știi despre Campionatul European din Germania
EURO 2024: Programul complet al meciurilor, clasamente, rezultate și televizări. Aici ai tot ce trebuie să știi despre Campionatul European din Germania
EURO 2024  |  03 Iulie 2024, 13:39
1.
EURO 2024: Programul complet al meciurilor, clasamente, rezultate și televizări. Aici ai tot ce trebuie să știi despre Campionatul European din Germania
"Vreți adevărul crud?" Cum a reacționat Dudu Georgescu când a văzut apartamentul și mașina primite de la Dinamo: "Era într-o situație dificilă, dar știi ce mi-a spus?"
"Vreți adevărul crud?" Cum a reacționat Dudu Georgescu când a văzut apartamentul și mașina primite de la Dinamo: "Era într-o situație dificilă, dar știi ce mi-a spus?"
SuperLiga  |  04 Iulie 2024, 19:00
2.
"Vreți adevărul crud?" Cum a reacționat Dudu Georgescu când a văzut apartamentul și mașina primite de la Dinamo: "Era într-o situație dificilă, dar știi ce mi-a spus?"
Ce a scris presa din Ungaria după România - Olanda 0-3: ”S-a calificat foarte ușor”
Ce a scris presa din Ungaria după România - Olanda 0-3: ”S-a calificat foarte ușor”
EURO 2024  |  02 Iulie 2024, 21:03
3.
Ce a scris presa din Ungaria după România - Olanda 0-3: ”S-a calificat foarte ușor”
Ce se întâmplă dacă bei dimineața un pahar de apă caldă pe stomacul gol? Ajută sau nu la slăbit?
Ce se întâmplă dacă bei dimineața un pahar de apă caldă pe stomacul gol? Ajută sau nu la slăbit?
Ce se întâmplă dacă bei dimineața un pahar de apă caldă pe stomacul gol? Ajută sau nu la slăbit?
Pensionar cu doar 32 ani munciți ia pensie 5.200 lei la recalculare. Ce sumă uriașă va primi în plus
Pensionar cu doar 32 ani munciți ia pensie 5.200 lei la recalculare. Ce sumă uriașă va primi în plus
Pensionar cu doar 32 ani munciți ia pensie 5.200 lei la recalculare. Ce sumă uriașă va primi în plus
Ce se întâmplă dacă ne spălăm pe dinți imediat după micul dejun? Cât timp trebuie să așteptăm?
Ce se întâmplă dacă ne spălăm pe dinți imediat după micul dejun? Cât timp trebuie să așteptăm?
Ce se întâmplă dacă ne spălăm pe dinți imediat după micul dejun? Cât timp trebuie să așteptăm?
Știri de ultimă oră din sport
Iubitul Anamariei Prodan iese la atac! Răspuns pentru Laurențiu Reghecampf: ”Nu-mi doresc să am așa cunoștințe în anturajul meu!”
Iubitul Anamariei Prodan iese la atac! Răspuns pentru Laurențiu Reghecampf: ”Nu-mi doresc să am așa cunoștințe în anturajul meu!”
Diverse   |  05 Iulie 2024, 20:48
Iubitul Anamariei Prodan iese la atac! Răspuns pentru Laurențiu Reghecampf: ”Nu-mi doresc să am așa cunoștințe în anturajul meu!”
Gigi Becali, verdict clar în cazul prelungirii contractului lui Edi Iordănescu cu FRF
Gigi Becali, verdict clar în cazul prelungirii contractului lui Edi Iordănescu cu FRF
Echipa Națională   |  05 Iulie 2024, 18:41
Gigi Becali, verdict clar în cazul prelungirii contractului lui Edi Iordănescu cu FRF
Cristi Manea continuă războiul cu CFR Cluj! Atac dezlănțuit: ”Din cauza lor n-am mai ajuns la Euro”
Cristi Manea continuă războiul cu CFR Cluj! Atac dezlănțuit: ”Din cauza lor n-am mai ajuns la Euro”
SuperLiga   |  05 Iulie 2024, 18:25
Cristi Manea continuă războiul cu CFR Cluj! Atac dezlănțuit: ”Din cauza lor n-am mai ajuns la Euro”
Basarab Panduru i-a făcut planul Stelei pentru a obține dreptul de promovare! Ce propune: ”Aștepți ceva ce ar putea să nu vină niciodată!”
Basarab Panduru i-a făcut planul Stelei pentru a obține dreptul de promovare! Ce propune: ”Aștepți ceva ce ar putea să nu vină niciodată!”
Liga 2   |  05 Iulie 2024, 18:06
Basarab Panduru i-a făcut planul Stelei pentru a obține dreptul de promovare! Ce propune: ”Aștepți ceva ce ar putea să nu vină niciodată!”
Gigi Becali, despre un jucător de la FCSB: ”Nu va pleca sub 10 milioane! L-a depășit pe Coman”
Gigi Becali, despre un jucător de la FCSB: ”Nu va pleca sub 10 milioane! L-a depășit pe Coman”
SuperLiga   |  05 Iulie 2024, 17:29
Gigi Becali, despre un jucător de la FCSB: ”Nu va pleca sub 10 milioane! L-a depășit pe Coman”
Victor Pițurcă, declarație dură despre Adi Mutu: "Nu ești bărbat adevărat!"
Victor Pițurcă, declarație dură despre Adi Mutu: "Nu ești bărbat adevărat!"
Fotbal   |  05 Iulie 2024, 17:07
Victor Pițurcă, declarație dură despre Adi Mutu: "Nu ești bărbat adevărat!"
Laurențiu Reghecampf lămurește ultimul scandal cu Anamaria Prodan: ”Am făcut plângere la Poliție și se caută”
Laurențiu Reghecampf lămurește ultimul scandal cu Anamaria Prodan: ”Am făcut plângere la Poliție și se caută”
Diverse   |  05 Iulie 2024, 16:19
Laurențiu Reghecampf lămurește ultimul scandal cu Anamaria Prodan: ”Am făcut plângere la Poliție și se caută”
Simona Halep a scos la vânzare casa în care a locuit alături de Toni Iuruc. Cum arată locuința și ce sumă cere
Simona Halep a scos la vânzare casa în care a locuit alături de Toni Iuruc. Cum arată locuința și ce sumă cere
Tenis   |  05 Iulie 2024, 16:08
Simona Halep a scos la vânzare casa în care a locuit alături de Toni Iuruc. Cum arată locuința și ce sumă cere
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
Unde poţi vedea România-Olanda online, la TV sau în aer liber, meciul din optimile EURO 2024
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
BAC 2024. Încep probele scrise la examenul de Bacalaureat. Ce reguli noi trebuie să respecte candidaţii
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Alimentele care scad glicemia. Puţini ştiu cât de benefice sunt
Iubitul Anamariei Prodan iese la atac! Răspuns pentru Laurențiu Reghecampf: ”Nu-mi doresc să am așa cunoștințe în anturajul...
Diverse   |  20:48
Iubitul Anamariei Prodan iese la atac! Răspuns pentru Laurențiu Reghecampf: ”Nu-mi doresc să am așa cunoștințe în anturajul meu!”
Miță Iosif, aproape să semneze cu o mare rivală a Rapidului! Reacția antrenorului după ce a fost întrebat despre mutare
SuperLiga   |  20:28
Miță Iosif, aproape să semneze cu o mare rivală a Rapidului! Reacția antrenorului după ce a fost întrebat despre mutare
exclusiv La șase ani de când a fost dat afară Claudiu Niculescu de Dinamo fără milă, omul care a luat decizia dezvăluie care a fost...
SuperLiga   |  19:49
La șase ani de când a fost dat afară Claudiu Niculescu de Dinamo fără milă, omul care a luat decizia dezvăluie care a fost motivul demiterii: ”M-a durut capul foarte mult”
Un jucător de la FCSB, presat să plece de la campioana României: ”De ce să mai rămâi în continuare?! Nu e mai bine să te duci...
SuperLiga   |  19:14
Un jucător de la FCSB, presat să plece de la campioana României: ”De ce să mai rămâi în continuare?! Nu e mai bine să te duci undeva?”
live score Spania – Germania 1-1, ACUM, pe iAMsport.ro. Nemții au restabilit egalitatea în ultimele minute, iar partida a ajuns în...
EURO 2024   |  18:59
Spania – Germania 1-1, ACUM, pe iAMsport.ro. Nemții au restabilit egalitatea în ultimele minute, iar partida a ajuns în prelungiri!
Gigi Becali, verdict clar în cazul prelungirii contractului lui Edi Iordănescu cu FRF
Echipa Națională   |  18:41
Gigi Becali, verdict clar în cazul prelungirii contractului lui Edi Iordănescu cu FRF
Cristi Manea continuă războiul cu CFR Cluj! Atac dezlănțuit: ”Din cauza lor n-am mai ajuns la Euro”
SuperLiga   |  18:25
Cristi Manea continuă războiul cu CFR Cluj! Atac dezlănțuit: ”Din cauza lor n-am mai ajuns la Euro”
foto Stadion de 113.000.000 de euro în Liga 1! Echipa care primește o ”bijuterie” de arenă
SuperLiga   |  18:11
Stadion de 113.000.000 de euro în Liga 1! Echipa care primește o ”bijuterie” de arenă
Rezultate / Clasamente