EXCLUSIV | ”A căzut ca musca-n lapte!” Unul dintre cei mai respectați experți în farmacologie spune lucrurilor pe nume în cazul Halep. Unde a greșit, decisiv, staff-ul Simonei
Cristian Munteanu | Publicat: 03.10.2023 18:05 | Actualizat: 03.10.2023 18:05
Cazul Simonei Halep, probabil cel mai mare scandal de dopaj din istoria recentă a tenisului, alături de cel al Mariei Sharapova, continuă să suscite interes la nivel global. Dumitru Lupuleasa, profesor universitar și președinte al Societății de Științe Farmaceutice din România, a oferit amănunte importante cititorilor iAM Sport despre acest scandal. Astăzi, marți, vă prezentăm prima parte a acestui interviu.
Dumitru Lupuleasa este unul dintre cei mai îndreptățiți oameni din România să-și prezinte opiniile în cazul Simonei Halep. Titlurile dumnealui, pe care le vom prezenta imediat, îi oferă probitatea morală și profesională să o facă.
- Președintele al Colegiului Farmaciștilor din România
- Președinte al Societății de Științe Farmaceutice din România
- Directorul Consiliului de studii universitare de doctorat al Universității Carol Davila
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru iAM Sport, Dumitru Lupuleasa a deslușit câteva dintre semnele de întrebare care încă mai nasc controverse legate de numele Halep.
"Nu văd legătura între vopseaua de păr și Roxadustat"
Bună ziua, domnule profesor universitar. Vă mulțumim pentru amabilitate, deoarece știm că ați ocolit subiectul Halep până acum. Prima întrebare este legată de profesorul Jean-Claude Alvarez, expertul din apărarea Simonei Halep. El a declarat că Roxadustatul nu ar avea prea mare influență în sport pentru că, citez, “în tenis nu ai nevoie de oxigen”. Capacitatea aerobică în tenis e crucială? Ce a vrut să spună, de fapt, Jean-Claude Alvarez?
Afirmația este destul de interesantă, ca să spun doar atât. În orice sport, ba chiar de câte ori facem un efort, ai nevoie de o cantitate de oxigen mai mare, pentru că toate reacțiile metabolice sunt accelerate. Asta presupune că un aport de oxigen este benefic pentru activitatea respectivă.
În tenis nu văd să existe o excepție din acest punct de vedere. Este vorba despre un efort foarte intens, pe o perioadă de timp care este în extindere, pentru că meciurile sunt din ce în ce mai lungi. Așa că nu prea știu la ce s-a referit expertul francez.
Același Jean-Claude Alvarez a găsit Roxadustat în părul Simonei pe o perioadă mai lungă, aprilie-octombrie, decât susținea inițial sportiva, care declarase că a folosit Keto MCT doar din august...
Aici e o controversă, pentru că substanța nu putea fi depistată anterior administrării suplimentului respectiv, care era contaminat cu Roxadustat. Există cazuri în care, după ingerarea anumitor substanțe, acestea pot fi regăsite în păr, în unghii, etc., pentru că există o depozitare din care, treptat, organismul metabolizează, consumă.
A venit cu o teorie care să explice cronologia. Și anume vopsirea și folosirea plăcii pentru întinderea părului a extins prezența substanței în firul de păr al Simonei. E posibil așa ceva?
Nu văd legătura dintre vopsea, placă și firul de păr în a demonstra că această substanță, Roxadustat, a fost găsită înainte de momentul administrării. Ulterior acestui moment poate fi găsită, dar anterior în niciun caz.
Unul dintre punctele de apărare ale Simonei, legat de iregularitățile ei din pașaportul biologic, a fost faptul că a suferit o operație la nas și s-a aflat sub anestezie generală. Pot veni variațiile ei din probele de sânge din asta?
Efectul anestezic trece după un anumit interval de timp și, de asemenea, influența asupra unor parametri fiziologici dispare.
- Experții acuzării au susținut că “proba 48 și 49 sunt despărțite de doar 15 zile, dar proba 49 are un profil sangvin cu totul diferit față de proba 48, de parcă ar veni de la altă persoană”
Întervalul de 15 zile, care există între cele două determinări, parametri fiziologici ar trebui să fie identici cu cei anteriori. Nu pot fi două tablouri sangvine diferite la aceeași persoană la o distanță de două săptămâni, chiar dacă a fost o anumită intervenție chirurgicală. Nu cred că ar fi influențat foarte mult parametri fiziologici normali.
Un alt punct al apărării a fost acela că Simona are probleme cu tiroida și din acest motiv nu putea lua Roxadustat cu bună știință, pentru că ar fi fost contraindicat.
Nu aș putea să vă spun cu exactitate, pentru că nu sunt specialist în endocrinologie. Ar putea să fi fost vorba despre despre o incompatibilitate, despre o interdicție. O contraindicație de a i se administra substanța respectivă.
"Pot exista valori fals pozitive"
Expertul Alvarez a găsit Roxadustat în suplimentul Keto MCT, dar Agenția Mondială Anti-Doping, nu. Alvarez susține că metoda lor nu a fost bună. Este posibil ca diferite metode să ofere rezultate contradictorii?
Metodele de determinare în diverse lichide biologice, pentru că nu este o determinare în eprubetă, acolo unde lucrurile sunt mai clare, au în componență o serie de interacțiuni. Acestea fac procesul de determinare destul de sensibil.
- Experții Simonei au susținut că rezultatele laboratorului WADA sunt "fals negative"
- Experții WADA susțin că testele experților Simonei au fost "fals pozitive" la Roxadustat
Pot exista valori fals pozitive, dacă se lucrează cu metode la care sensibilitatea nu a fost validată, așa că un rezultat pozitiv nu este obligatoriu să fie real. Au mai fost cazuri de acest fel, în care au fost depistate substanțe nedeclarate de sportiv, dar rezultatul a fost fals pozitiv.
În suplimente alimentare sunt, mai ales... steroizii, de exemplu, sunt nedeclarați dacă proveniența este din Asia, iar la teste se constată că sunt prezenți.
Când spuneți “interacțiuni”, la ce vă referiți, mai exact?
Mă refeream la condiții de păstrare, de conservare, care pot influența. Lumină, temperatură, diverși factori care pot vicia rezultatele unei analize pe lichidele biologice.
Dar nu ar fi riscant ca WADA să accepte rezultatele fiecărei metode de depistare a substanțelor interzise ale fiecărui laborator?
Da, trebuie să fie metode standardizate și recunoscute. Așa că, pentru ca metoda să fie recunoscută, trebuie să urmeze pașii cele stabilită de Agenția Mondială Anti-Doping.
Poate există metode extrem de noi, inovative, dar încă nu sunt validate. Experții, indiferent din ce zonă vin, trebuie să respecte regulile WADA.
Staff-ul Simonei a auzit prima dată la audieri că suplimentul Keto MCT vine din China, de fapt. Cât de important este ca și sportivii să fie atenți și informați cu ceea ce consumă, mai ales când unele suplimente vin din Asia?
Extrem de atenți, nu atenți. Pentru că ei, și doar ei, pot intra, poate nevinovați, în astfel de situații. E adevărat că foarte multe suplimente care vin din zona asiatică nu au declarate toate substanțele pe care le conțin. Aici, din ce am înțeles, era amintită undeva posibilitatea existenței unei contaminări cu Roxadustat.
Ei trebuiau să fie extrem de atenți la proveniență. A spune că nu știi nu contează. E ca și cum ai spune că nu știai legea pe care ai încălcat-o. Eu cred că Simona Halep a picat ca musca-n lapte în toată această poveste, din păcate.
Partea a doua a interviului va fi publicată mâine pe iAM Sport.ro, în exclusivitate
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.