EXCLUSIV | “Doctorul francez a greșit!”. Un renumit farmacolog demontează una dintre "probele forte" ale expertului apărării din cazul Halep: "Nu așa se fac experimentele"
Cristian Munteanu | Publicat: 04.10.2023 12:49 | Actualizat: 04.10.2023 14:44
Dumitru Lupuleasa, profesor universitar și președinte al Societății de Științe Farmaceutice din România, a oferit noi amănunte importante cititorilor iAM Sport despre scandalul Simonei Halep (32 de ani). Astăzi vă prezentăm a doua parte a acestui interviu.
Dumitru Lupuleasa este unul dintre cei mai îndreptățiți oameni din România să-și prezinte opiniile în cazul Halep. Titlurile dumnealui, pe care le vom prezenta imediat, îi acordă probitatea morală și profesională să o facă.
- Președintele al Colegiului Farmaciștilor din România
- Președinte al Societății de Științe Farmaceutice din România
- Directorul Consiliului de studii universitare de doctorat al Universității Carol Davila
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru iAM Sport, Dumitru Lupuleasa a deslușit câteva dintre semnele de întrebare care încă mai nasc controverse în jurul numelui Simonei Halep.
Domnule profesor, cum poate un test anti-doping să fie negativ pe 26 august, dar cel de pe 29 august să iasă pozitiv (cazul Simonei)? Micro-dopajul sugerat de tribunalul Sport Resolutions poate fi răspunsul? Care ar putea fi alt motiv?
Probabil că la ora primului control, substanța, Roxadustatul, era sub pragul de detecție. Dacă după trei zile a ieșit pozitiv testul, asta înseamnă că, într-adevăr, micro-dopingul sau administrarea fără să știe Simona ar fi putut duce la un prag detectabil de substanță.
- Conform declarațiilor ei, Simona a luat Keto MCT vreme de cinci zile, de pe 23 până pe 28 august, minus 24 august, câte 10 grame per zi
Așa s-ar putea explica diferența dintre cele trei zile. Deci ar putut exista, după 26 august, o administrare care să ducă la un prag de detecție pentru o anumită metoda analitică de determinare.
Nu este o situație atât de ieșită din comun, să știți.
Micro-dopingul este chiar atât de greu de depistat?
Este, mai ales în ultimii ani, când tehnologia a avansat într-un ritm amețitor. Sunt foarte mulți bani în joc. Dar micro-dopingul nu este foarte ușor de realizat.
Trebuie să fie un echilibru foarte bine menținut, trebuie să se apeleze la metode analitice sensibile. De asemenea, nu se poate găsi doza perfectă din prima, trebuie experimentat în funcție de fiecare sportiv.
Este foarte greu de depistat, pentru că se ajunge la concentrații aproape perfecte. Sub anumite valori, s-ar putea să nu existe, încă, metode de depistare. Laboratoarele oficiale au fost, de-a lungul timpului, cu un pas în spatele celor care se ocupă cu astfel de lucruri interzise.
- WADA: "Dacă Roxadustatul există, în suplimentul Keto MCT, în cantitatea amintită de apărarea Simonei, atunci testele laboratorului acreditat ar fi detectat substanța"
Când vorbiți despre anumite valori, vă referiți la ”mersul pe sârmă” între a lua o substanță interzisă în cantitate suficient de mică încât să nu fie depistată, dar suficient de mare încât ea chiar să ajute sportivul?
Da. Cu cât cantitatea e mai mică, și o poți ține la acel prag, cu atât șansele, de a fi depistat pe o perioadă mai lungă de timp, scad.
În momentul în care iei mai mult decât trebuie, sau corpul tău nu o metabilizează la fel de repede, toată grija pe care ai avut-o anterior nu te mai ajută.
Pe de alta parte, da, concentrația substanței interzise trebuie să fie suficient de mare încât să îți dea un boost în competițiile sportive.
Ce poate determina creșterea hemoglobinei în sânge? Cauze naturale, nu suplimente. Pentru că Simona susține că fluctuațiile sunt naturale.
Avem cam 800 de grame de hemoglobină, în situații normale, fiecare dintre noi. Există un lucru mai puțin știut legat de structura hemoglobinei, care are 90% globină și 10% hem, iar pentru ca să funcționeze corect trebuie să avem și o anumită cantitate de fier în organism.
Sigur că din acest punct de vedere există metode prin care se poate crește cantitatea de hemoglobină, cum ar fi utilizarea de eritropoietină, EPO, dar este interzisă de Agenția Mondială Anti-Doping.
- Eritropoietina este un hormon produs în rinichi (85%) și mai puțin în ficat. Odată produs, acest hormon acționează asupra globulelor roșii pentru a le proteja împotriva distrugerii. În același timp, eritropoietina stimulează celulele stem ale măduvei osoase pentru a crește producția de globule roșii, acesta fiind principalul rol.
Eritropoietina se poate stimula prin hormoni androgeni sau prin alcaloză, iar alte metode, naturale, de a spori hemoglobina nu sunt decât ascensiunile la înălțimi foarte mari sau în urma unor antrenamente foarte intense. Dar în ultimele două cazuri, nu vor fi creșteri semnificative.
Știți că profesorul Alvarez a realizat un experiment, administrând unei femei, colege, de înălțime și greutate asemănătoare, dar în vârstă de 58 de ani, aceeași cantitate de Keto MCT pe care susține Simona că a consumat-o. Este acesta un test concludent?
Diferențele nu țin neapărat de vârstă, ci de cum reacționează fiecare corp la fiecare substanță. Unii dintre oameni metabolizează mai repede ce este în ei, iar alții mai încet.
Așa că, în cazul în care persoana respectivă, subiectul doctorului francez, a avut concentrații mai mici sau mai mari de Roxadustat nu înseamnă mare lucru. Este vorba doar despre cum a metabolizat substanța.
- Concentrația de Roxadustat din urina voluntarei dr. Alvarez a fost de 46 de ori, respectiv 85 de ori mai mică decât cea a Simonei, de la US Open, în probele A și B
Astfel de experimente, individ contra individ, să zicem, nu sunt concludente, sunt greșite. Experimentele se fac în grupuri de oameni. De acolo se poate extrage o medie și compara cu cealaltă, iar așa poți avea o imagine de ansamblu mai corectă.
Experții acuzării au ajuns la concluzia că ținta probabilului dopajului Simonei a fost turneul de la Wimbledon (unde Halep a ajuns în semifinale). Pot valorile mari ale hemoglobinei să se datoreze și unui alt regim draconic de pregătire sportivă, fiind vorba despre un turneu extrem de important?
Da, se poate, dar, repet, nu vor fi creșteri serioase. Personal însă nu cred că asta ar fi determinat-o pe Simona să recurgă, în mod asumat, la substanțe interzise.
Chiar dacă antrenamentele sunt foarte grele, iregularitățile din pașaportul biologic nu pot fi explicate doar așa. Mai degrabă e posibil faptul ca oamenii din staff-ul ei să nu fi fost foarte atenți la ceea ce i-au dat.
Nu știu, nu cred, că miza ei a fost de a câștiga un anumit turneu.
- ITIA (n.r. - Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis) a cerut o suspendare de 6 ani în cazul Simonei Halep
Sigur, sportivul plătește, pentru că el intră pe teren, el se expune, el trebuie să fie primul care să aibă grijă. Dar staff-ul nu are nicio responsabilitate?
Simona nu are studii de specialitate, așa că ea trebuie, e necesar, să aibă încredere în oamenii din echipă. De asta există specialiști în jurul ei. Dacă aceștia nu au fost atenți, nu au verificat, iată ce se poate petrece. Ceea ce i s-a întâmplat Simonei este foarte grav.
Să ne amintim că și Andreea Răducan, deși cazurile nu sunt similare, a suferit, pierzând aurul olimpic, din cauza unei singure și banale pastile.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.