”90 de minute de chin”. Dan Ștefănescu, editorial extrem de dur după România - Irlanda de Nord 1-1: ”Au fost pe teren doar la număr”
Dan Ștefănescu | Publicat: 23.03.2024 15:08 | Actualizat: 23.03.2024 17:25
Revederea cu echipa națională a fost departe de așteptări. După un an încheiat cu o calificare la Euro, 30.000 de oameni au venit pentru a continua sărbătoarea. Deși, între timp, titularii din toamnă au devenit rezervele de azi, un meci cu Irlanda de Nord trecea drept un prilej de a mai bifa un meci reușit, poate chiar și o victorie. N-am avut parte nici de una, nici de cealaltă.
România s-a întors în timp, la primele meciuri din mandatul lui Edi Iordănescu. Tot ce a fost bun în 2023 s-a șters cu buretele și am revăzut chinul de acum doi ani. Același joc lent, fără strălucire, aceeași lipsă de tupeu și idei,același rezultat modest. Un meci în care niște băieți din ligile inferioare din Anglia i-au blocat pe ai noștri fără mari probleme. Nicio altă ocazie în afara golului marcat de Man, în ciuda unei posesii de aproape 70%. Să ai mingea și să nu știi ce să faci cu ea, asta e marea problemă a fotbalului nostru!
Man a fost singurul care a părut pregătit pentru turneul final. Nu e deloc întâmplător, pentru că este și singurul care joacă în mod constant, la un nivel bun. Titular și golgheter al Parmei, alături de care se îndreaptă către promovarea în Serie A, Man a fost singurul care a luat acțiuni unu la unu cu nord-irlandezii. A alergat, a dat din coate, a driblat, a jucat în bandă și a intrat în centru, a tras la poartă. Dacă marți ar fi început turneul final, Man ar fi fost primul nume de pe foaia de joc.
În rest, să-i alegi pe ceilalți înseamnă să faci echilibristică și să îți imaginezi sute de scenarii, mai mult decât poate face un om. Există, totuși, și lucruri care pot fi observate cu ochiul liber. În primul rând, sper că Iordănescu s-a convins că Manea nu poate fi niciodată o soluție pentru postul de fundaș stânga.
S-a văzut și în Superligă că fundașul CFR-ului nu poate interpreta rolul respectiv. Prestația lui Manea din meciul de pe Arena Națională i-a făcut pe mulți să regrete absența lui Bancu. N-o fi căpitanul Universității Craiova vreun Roberto Carlos, nu știe să se apere, dar măcar atacă. Manea nici nu se apără, nici nu atacă. Dacă Opruț a fost adus doar pentru a face o plimbare la Madrid, măcar să-l fi văzut pe Sorescu în stânga, că a mai jucat și n-a făcut-o rău.
Lucruri bune, dar și prostii imense
Despre utilitatea lui George Pușcaș este inutil să vorbim. Joacă în același campionat ca Man, dar vin din lumi diferite. Anul trecut, Pușcaș promova cu Genoa, acum se chinuie să scape de retrogradare cu Bari. Și ne chinuie pe noi toți nu el, ci selecționerul, care încă mai crede că poate scoate ceva dintr-un atacant care marchează mai puțin decât Burcă. Pușcaș a fost integralist și nu a ajuns niciodată în poziția de a trage la poartă, a greșit pase și a pierdut dueluri și, în mod normal, nici măcar n-ar trebui să facă parte din lotul pentru Euro.
Convocarea lui Louis Munteanu ar fi mai utilă pentru viitorul echipei naționale. Munteanu se mai ferește uneori de dueluri și poate părea leneș, dar de la el te poți aștepta să inventeze mereu ceva. Are doar 21 de ani și tot viitorul în față. De la Pușcaș nu te mai aștepți decât să-și schimbe freza. Și o spune, cu tot regretul, unul care a chiar a crezut că Pușcaș poate fi numărul nouă de care avea nevoie echipa națională. N-a fost singurul care ne-a dat iluzii în vara lui 2019, dar e timpul ca Pușcaș și echipa națională să meargă pe drumuri separate.
Răzvan Marin a alergat mult, ca de obicei, și tot ca de obicei a făcut lucruri bune și prostii imense. A dat pasa la golul lui Man, dar a și pierdut o minge în propriul teren și i-a pus pe contraatac pe nord irlandezi. Norocul lui Răzvan Marin este că joacă în Serie A și nu are concurent serios pe post.
Altfel, aparițiile sale în tricoul galben ar fi mai puține. Stanciu și Cicâldău au fost pe teren la număr. 90 de minute pentru căpitan, fără vreo urmă vizibilă. Același lucru este valabil și în cazul lui Cicâldău, dar și în cel al lui Olaru, intrat pe teren în ultimele 30 de minute.
Încă o dovadă că poți fi bun în Superligă și să nu te întâlnești cu mingea în meciurile internaționale. Nu că am mai fi avut nevoie de încă un exemplu, după ratările pe bandă rulantă din preliminariile cupelor europene. Doi dintre cei mai buni jucători din Superligă au jucat împotriva unor băieți din ligile inferioare din Anglia și nu s-au văzut pe teren.
Fotbalul înseamnă mai mult
Pentru că fotbalul nu înseamnă doar alergătură, ci să te demarci, să ceri mingea în profunzime, să cauți zonele în care poți dezvolta acțiuni periculoase. Să aștepți să primești mingea la picior asta o poți face doar în campionatul intern. Și nu, să nu credeți că Mitriță ar fi făcut mai multe. E din același aluat, are rezolvări personale extraordinare, dar și lacune grave în ceea ce privește jocul colectiv.
Și poate că ar fi timpul ca Racovițan să primească mai multe șanse la echipa națională, dat fiind parcursul său din Polonia. Rakow este implicată în lupta la titlu, a jucat în grupele Conference League și nu poate fi mai slabă decât o echipă al cărei nume nu ți-l amintești niciodată când îl vezi pe lista convocaților pe Andrei Burcă. Fostul stoper al lui CFR Cluj pare în pierdere de viteză și are dezavantajul de a fi învățat fotbalul la Bacău, spre deosebire de Racovițan, care s-a școlit în Franța și are numai 23 de ani.
Privit superficial, meciul cu Irlanda de Nord intră în categoria partidelor de care nu-ți aduci niciodată aminte. 90 de minute în compania unor jucători din ligile engleze inferioare, unii dintre ei, puști de 20 de ani sau debutanți la vârste la care tot mai rar se ajunge la echipa națională, așa cum e cazul lui Reid.
La o analiză mai atentă, ar trebui să fim îngrijorați. Pe Metropolitano, ne așteaptă adversari din Premier League, la fel ca la Euro. Amicalele cu Bulgaria și Liechtenstein nu le mai pun la socoteală. Ele sunt doar prilejul potrivit ca Edi Iordănescu să vină încruntat la conferințele de presă și să filosofeze pe tema unității grupului, care bate forma și valoarea.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.