Editorial Dumitru Graur: Dramatismul unei victorii epice
Dumitru Graur | Publicat: 15.04.2024 21:49 | Actualizat: 16.04.2024 08:48
Mai întâi știrea seacă: România a câștigat cu Ucraina, scor 3-2, și e în premieră la turneul final al Billie Jean King Cup. România a fost condusă cu 0-2 după prima zi, dar a revenit fantastic în a doua. Jaqueline Cristian și Ana Bogdan au câștigat partida decisivă cu gemenele Lyudmyla Kichenok și Nadia Kichenok, scor 6-2, 7-6. Primele meciuri ale zilei au fost Elina Svitolina - Ana Bogdan 4-6, 6-4, 3-6 și Lesia Tsurenko - Jaqueline Cristian 6-2, 4-6, 4-6.
Dar povestea poate începe așa. E duminică dimineața. Soarele Floridei strălucește deja și lumea se pregătește să se ducă la plajă. Nu chiar toată lumea, fetele din echipa României pleacă devreme spre Omni Amelia Island Resort, pentru că mai au o zi de muncă.
Așa-i viața de sportiv. Cu doar o zi în urmă scorul devenise deja 2-0 pentru ucrainence, probabil că prea puține lucruri mai erau de făcut. Horia Tecău le încurajează, susține că încă nimic nu e pierdut, că în tenis trebuie să joci până la ultimul meci, până la ultimul set, până la ultima minge.
Greu de crezut. Ana Bogdan, numărul 64 WTA, trebuie să întâlnească prima rachetă a adversarelor, nu alta decât Elina Svitolina, numărul 18 mondial, cu 17 titluri WTA și peste 23 de milioane în cont făcute din tenis.
Ana venea după cinci înfrângeri la rând, inclusiv meciul pierdut cu o zi înainte la Lesia Tsurenko, a doua jucătoare a Ucrainei. Ultimul joc câștigat de Bogdan s-a petrecut pe 10 februarie, în semifinalele turneului de la Cluj, 2-1 cu... Jaqueline Cristian!
Ana și Elina nu s-au mai întâlnit până acum într-un turneu, e primul lor meci. Pe gardul terenului vedem sloganul Fundației Svitolina: ”Champions make changes”. O fundație care creează oportunități pentru copii. Frumos.
Ana Bogdan a dat semnalul revenirii
O victorie a Elinei nu ar surprinde pe nimeni, este din firescul lucrurilor, iar România va fi logic trimisă acolo unde îi este locul, în calificările competiției. Toată lumea știe că așa se va întâmpla.
Dar Ana luptă. Nu știm ce crede, dar ea luptă. Ușor, ușor, își adjudecă primul set cu 6-4. Spectatorii din tribune, în mod surprinzător mai mulți sunt ucraineni decât români, nu se îndoiesc că Elina va întoarce jocul și va aduce al treilea punct echipei sale.
Și într-adevăr Svitolina obține al doilea set, tot cu 6-4. Decisivul e dramatic, se succed break-uri după break-uri, însă Ana reușește meciul carierei și se impune după aproape trei ore cu 6-3. Bun, bravo Ana. Și? Acum e 2-1. Cât va schimba acest rezultat scorul final al întâlnirii? E o întrebare grea.
Jaqueline Cristian epic
Urmează jocul dintre numărul 42 WTA, Lesia Tsurenko, și numărul 75, Jaqueline Cristian. Diferența de vârstă de este de nouă ani între cele două, dar Lesia a fost locul 23 mondial la un moment dat, iar în ziua precedentă trecuse, nu foarte ușor, dar trecuse, de Ana Bogdan. Jaqueline a fost la 14 ani jucătoarea numărul 1 a Europei, însă numeroasele accidentări i-au frânat considerabil cariera.
Cele două au mai fost o singură dată față în față, se întâmpla la Linz, în 2022, 5-7, 6-4 și 6-1 pentru ucraineancă. Și Lesia, conform previziunilor, câștigă destul de clar primul set cu 6-2.
Pe margine, Horia Tecău rămâne calm. În excepționala sa carieră a văzut multe. O încurajează pe Cristian. Și „Jaq” luptă. În tribune sunt și destui români, care o susțin puternic. Cu două seturi identice, 6-4, Cristian întoarce scorul și câștigă partida, după aproape 3 ore de joc! Ucraina - România 2-2.
Urmează un alt meci foarte greu. Pentru stabilirea învingătoarei se va juca o partidă de dublu. Cine câștigă se califică la turneul final al BJK Cup. Horia trebuie să ia o decizie grea: le va introduce pe teren pe Anca Todoni, 19 ani, împreună cu Mara Gae, 18?
Alegerea lui Tecău
În principiu, ele erau „dublistele” noastre în această partidă. Tecău simte că presiunea este prea mare pentru aceste fete, certe speranțe ale tenisului românesc, dar știe totodată că în față vor avea un cuplu consacrat, format din surorile Nadia și Liudmila Kichenok. O pereche mai sudată decât aceasta, formată din două gemene, chiar nu se poate, exclamă comentatorul partidei!
Și Horia se decide să meargă pe mâna consacratelor Ana și Jaqueline, deși ele aveau deja în picioare câte trei ore de joc, iar gemenele erau proaspete și dornice de victorie. Întrebate, și Jaqueline (care abia încheiase partida cu Tsurenko), și Ana se declară de acord să revină pe teren. Urmau alte două ore de joc pe zgura verde, sub razele puternice ale soarelui.
Mai stați puțin, să vedem cu cine jucau Ana Bogdan (loc 318 WTA la dublu) și Jaqueline Cristian (poziția 215 în aceleași clasament). Păi surorile Kichenok, născute la Dnipropetrovsk acum 31 de ani, sunt bine cunoscute în circuit. Nadia este stângace și numărul 42 la dublu, iar Liudmila este dreptace (!) și se află pe 18 mondial în momentul de față, după ce a fost și 7 mondial în mai 2023.
Ei bine, aflați că Liudmila are nu mai puțin de 9 titluri WTA în carieră, dintre care 4 cu sora geamănă. A făcut semifinale la Roland Garros și Wimbledon în 2022, alături de Ostapenko și are un titlu la dublu mixt în același an 2022, tot la Wimbledon, cu croatul Mate Pavic. La începutul acestui an, tot cu letona Ostapenko a jucat finala de la Australian Open. Tare, nu?
Iar în fața lor, Ana și Jaqueline ale noastre, despre care nu știu dacă au apucat vreodată să joace un meci oficial la dublu împreună! Rezultatul? Un 6-2 fără replică în primul set pentru românce.
A fost mai greu în setul al doilea, gemenele au condus în câteva rânduri, dar Ana și Jaqueline au luptat (repetiția verbului este voită!). La 6-5 ucrainencele au avut o șansă de a câștiga setul, însă ale noastre au egalat. S-a ajuns în tie break. Ne-au condus 4-1 și 5-3, un al treilea set ar fi putut fi foarte dificil pentru două românce care aveau deja cam cinci ore de „joacă” pe teren.
Ana și Jaqueline au egalat la 6, apoi s-a mers la 7-7. Am avut două mingi de meci ratate, dar la a treia Ana a prins un rever perfect și a obținut punctul victoriei. România se impunea în fața Ucrainei, revenind de la 0-2 în prima zi, după peste șapte ore de joc în cea de a doua. La București era aproape ora 3 noaptea.
Turneul final e în noiembrie
Ana își acoperă ochii cu palmele. Jaqueline sare în sus de bucurie. Cele două se îmbrățișează. De pe margine aleargă spre ele întreaga delegație, și cu toții se prind în acea horă a bucuriei succesului pe care o știm și de la alte momente de vârf ale sportului românesc.
Ana și Jaqueline și-au făcut datoria față de România, să nu ne ferim de cuvinte. În ciuda tuturor previziunilor pesimiste și chiar a valorii superioare a adversarului, au câștigat. Bravo, Ana Bogdan! Bravo, Jaqueline Cristian! Fetele noastre merită toate felicitările pentru cum au luptat.
Turneul final are loc în Sevilla, între 12 și 17 noiembrie. România se află între cele 12 echipe, care vor fi împărțite în 4 grupe. Câștigătoarele grupelor merg în semifinale. Mai sunt calificate Australia, Canada, Cehia, Marea Britanie, Italia, Polonia, Slovacia, Spania, SUA și Germania. Nu-i rău!
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.