”Jocul se uită, punctele rămân”. Andrei Ciobanu scrie despre aspectele pozitive ale victoriei chinuite a FCSB-ului cu Dinamo
Andrei Ciobanu | Publicat: 26.11.2023 22:51 | Actualizat: 26.11.2023 22:51
După pauza prilejuită de ultimele meciuri ale Naționalei din grupa de calificare pentru Euro 2024 (felicitări, băieți, încă o dată!) a venit momentul să ne întoarcem la liga noastră cea de toate zilele.
Și cum putea să fie gustul revederii mai dulce decât cu un derby de mare tradiție imediat după întrerupere? Ca o mică paranteză, echipa Națională și FCSB au în comun un lucru foarte interesant și anume că în cazul amândurora au trecut fix 8 ani de când nu și-au mai îndeplinit cel mai important obiectiv.
Ei bine, tricolorii au oprit seria nefavorabilă în urmă cu o săptămână, așa că tot ce mai putem noi să facem este doar să sperăm că se va încheia și seceta roș-albaștrilor, tot după același număr de ani. Dar până la US28 mai este mult de muncă fiindcă de-abia a început returul sezonului regular, iar lucrurile nu arată foarte bine pentru steliști.
După cum se joacă fotbalul în sezonul acesta, se pare că singurul adversar real al FCSB-ului este însuși ̶G̶i̶g̶i̶ ̶B̶e̶c̶a̶l̶i̶ FCSB-ul, fiindcă roș-albaștrii au cel puțin 10 etape de când nu joacă un fotbal grozav, rezultatele meciurilor sunt mai degrabă slabe decât bune, dar chiar și în condițiile astea, tot rămân pe primul loc.
Dar se spune că nu contează locurile din clasament atunci când vorbim de-un derby. Așa e, în condiții normale n-ar trebui să o facă, dar la cum a arătat Dinamo în acest sezon, în opinia mea, orice alt rezultat în afară de o victorie astăzi ar fi un eșec pentru steliști.
El n-a venit, dar nici nu putem spune că echipa a convins. O luăm pe rând: prima repriza, deși s-a jucat într-o singură direcție, poate fi descrisă în două moduri: dacă vrem să fim diplomați, spunem că derby-ul nu a arătat tocmai ca un meci disputat între primul loc și o echipa cu șanse serioase la retrogradare, despărțite de 24 de puncte în clasament.
Dacă vrem în schimb să fim mai puțin diplomați, putem spune că Dan Petrescu ar fi invidios că există echipe care pot juca un fotbal mai urât decât cele antrenate de el. Sincer, a fost ceva greu de privit, iar chestiunea asta nu face deloc cinste pretențiilor pe care le emite din lojă patronul FCSB, adică grupele Ligii Campionilor. Cu așa fotbal, să fim fericiți dacă prindem grupele Europa League.
Lipsa de inspirație pe partea ofensivă a continuat și astăzi în tabăra roș albastră, chiar dacă s-a schimbat iarăși “nouarul”, Miculescu fiind folosit pe poziția respectivă. În mod normal, după ce se vede “pe hârtie”, nu s-ar fi supărat nimeni dacă FCSB ar fi avut 3-0 la pauză și, în ciuda posesie de 72% din prima parte, scorul a rămas alb.
Inevitabilul s-a produs însă în repriza a doua când, Florinel Coman, la finalul unui atac pozițional superb al roș-albaștrilor, în urma căruia aceștia au legat o serie de 25 de pase dintr-o atingere, a înscris, îndeplinind o simplă formalitate, fiind deja rămas singur cu poarta goală după o fază colectivă extraordinară reușită de steliști.
Era frumos să fie așa, nu? În realitate a fost vorba de o execuție senzațională din lovitură liberă, adică o reușită individuală. Apoi meciul a fost mai mult un ”na-ți-o ție, dă-mi-o mie”, traseele tactice alegând să rămână la baza de pregătire probabil, din cauza frigului de-afară. Dinamo nu a jucat deloc rău, ba chiar în a doua repriză a avut câteva ocazii destul de importante, ajungând aproape de egalare, mai ales în finalul meciului.
Cu ce rămânem? Putem spune că dorință a existat de ambele părți, putință nu prea a fost însă. Jocul se uită, punctele rămân, cum ar veni. Până la urmă, important pentru FCSB e că a reușit să ia cele 3 puncte, cum-necum și uite-așa, patronul are în continuare adăpostul acestei laude în interviuri.
Dacă miza lui cea mare este titlul în Liga 1, sigur, e posibil să îi iasă anul acesta. Dar dacă scopul este crearea unei echipe bune, care să joace un fotbal frumos, ofensiv, cu reușite tehnice, în componența căreia jucătorii să crească în valoare, apoi să fie vânduți pe milioane bune în afară, e posibil să fim pe o rută greșită.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.