Omagiu lui Mircea Lucescu. Dumitru Graur scrie despre impactul fantastic al lui "Il Luce"
Dumitru Graur | Publicat: 03.11.2023 21:50 | Actualizat: 03.11.2023 22:02
S-a retras Mircea Lucescu! În fapt, veștile proaste pe care le primim se înlănțuiesc în aceste zile. După moartea deloc anunțată a Gazetei Sporturilor, încă o legendă a României și-a anunțat retragerea din fotbal. Lucescu și-a dat demisia de la Dinamo Kiev imediat după eșecul din derby-ul cu Șahtior, în prima ligă din Ucraina. El a transmis tuturor că se retrage din fotbal. La 44 ani, 8 luni, 6 zile de la debut!
Atunci, în 1978, Lucescu era încă jucător activ la Corvinul, când i s-a propus să preia și funcția de antrenor. A continuat așa, devenise chiar o modă a momentului, cea de jucător-antrenor, au încercat-o mai mulți, numai că de reușit n-a izbutit decât Lucescu, fiindcă avea talentul necesar.
Mircea Lucescu, antrenor al echipei naționale la doar 34 de ani
Mai târziu a devenit antrenorul echipei naționale, avea doar puțin peste 34 de ani și își mai dorea să și joace, intra la Corvinul uneori, când vedea că jocul nu merge. Până federația i-a interzis lucrul acesta. Și Mircea a început așa o carieră uriașă, fiind la acest moment unul dintre cei mai titrați antrenori de fotbal din lume.
Încerc acum să pun pe hârtie câteva gânduri, care se bulucesc să iasă la lumină dintr-un sac de amintiri dintre cele mai frumoase. Este o întreprindere dificilă, fiindcă sunt atâtea amintiri și momente petrecute împreună, efectiv cât într-o viață de om.
De altfel, pentru cei care poate nu știu, sunt autorul unui inedit serial de televiziune care se cheamă „Il Luce”, un film biografic despre viața și cariera lui Mircea Lucescu.
Filmul are 16 episoade a câte 52 de minute fiecare și mai poate fi vizionat astăzi pe platforma online www.parfumdeglorie.ro. Mi-au trebuit patru ani ca să realizez acest film-serial, dar efortul a meritat din plin.
Serialul care vorbește despre viața lui Mircea Lucescu
Sunt peste o sută de personaje diferite care vorbesc despre Mircea în acest film, din România, din Italia, Turcia sau Ucraina, oameni care au avut un anume contact cu antrenorul român, cărora Mircea le-a influențat viața, aducându-le bucurie, împliniri și trofee.
Există de asemenea o mulțime de imagini de arhivă, completând perfect imaginea generală de succes a carierei antrenorului român.
Unul dintre cele mai dramatice episoade ale filmului aduce însă în prim plan teribila înfrângere pe teren propriu din partea Irlandei de Nord, într-un meci care ar fi putut aduce calificarea echipei naționale la Mondialul mexican din 1986.
Atunci, într-un noiembrie ploios, toate au fost împotriva lui Lucescu și a echipei sale, inclusiv arbitrul danez Sorensen, care ne-a refuzat un penalty evident.
Raportul cornerelor a fost 20-0, dacă nu greșesc, iar cel al ocaziilor 12-1, inclusiv două bare la poarta norocosului Jennings.
Am comentat meciul respectiv pe postul național, desigur singurul la ora aceea și nu mi-am putut stăpâni lacrimile pentru eșecul nedrept al unei echipe pe care Lucescu o crescuse începând de la victoria împotriva Italiei, campioana mondială.
Adversarii n-au avut decât o ocazie și au marcat, apoi pe Wembley Anglia a acceptat o remiză de salon, spre rușinea ei, care i-a calificat pe nord-irlandezi la Mondial.
Omul care a construit echipa lui Dinamo din anii '80
Mircea Lucescu a plecat de la echipa națională, fapt unic în lume, după o victorie cu 4-0 împotriva Austriei, în preliminariile Europeanului 1988.
A construit apoi la Dinamo poate cea mai puternică echipă de club a fotbalului românesc, ajunsă la un pas de finala Cupei Cupelor. Echipa a fost distrusă prin vânzarea de jucători, după ce dăduse opt titulari naționalei la Mondialul din Italia, în 1990.
Dacă stau să mă gândesc, cred că Mircea Lucescu s-a confundat o bună perioadă de timp cu destinul fotbalului românesc, pe care l-a influențat pozitiv în multe rânduri.
Apoi a plecat spre alte zări, spre a-și câștiga faima internațională. A câștigat astfel 38 de trofee, nenumărate cupe și campionate în Turcia și Ucraina, inclusiv ultima Cupa UEFA cu Șahtior Donetsk, în 2009, la Istanbul.
Astăzi, când și-a anunțat retragerea din fotbal, este un moment trist. Îl vom regreta pe Mircea Lucescu, ne vor lipsi rezultatele și împlinirile sale. Se spune că atunci când un mare sportiv se retrage, pe jumătate moare. Când se retrage un antrenor ca Mircea Lucescu, deși încă în viață, el intră în eternitate.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.