”Spectacolul numit Premier League”. Dumitru Graur scrie despre magia fotbalului englez
Dumitru Graur | Publicat: 24.12.2023 14:04 | Actualizat: 24.12.2023 14:04
Captivant. Entuziasmant. Surprinzător adesea. Campionatul Angliei, Premier League pentru cunoscători, nu are egal în lume.
Echilibrul partidelor, entuziasmul tribunelor, calitatea jocului sunt ingredientele care fac din Premier League cel mai apreciat spectacol sportiv al Mapamondului.
Echipele, cum bine spunea cineva, nu mai aparțin comunităților locale sau cartierelor londoneze, atașamentul și susținerea lor au depășit cu mult granițele insulei britanice, ajungând, grație televiziunii, până în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii.
Și în România există mai multe cluburi de suporteri ai echipelor engleze, care se reunesc periodic pentru a-și susține favoriții.
E, desigur, un fel de a spune, fiindcă favoriții lor habar n-au că sunt susținuți din clubul Mojo de pe Gabroveni (în cazul Arsenalului) sau din Dreamer’s Pub de pe Berthelot (unde se reunesc fanii Liverpool).
Și astfel de cluburi de suporteri sunt în multe orașe ale României, nu numai în București, există la Cluj, la Satu Mare, la Iași sau Brașov, cu sute de tineri sau mai puțin tineri care urlă la fiecare reușită a favoriților lor, aici îi numesc pe jucătorii de la United, Arsenal, Liverpool, City, Tottenham sau chiar Aston Villa!
Mărturisesc că, în calitate de președinte de onoare al clubului Arsenal-România, am și participat la câteva reuniuni anuale ale fanilor tunarilor, stropite din belșug cu bere și cu visuri de împlinire, mereu amânate din păcate în ultimii ani.
Anul acesta lucrurile stau totuși cu totul altfel. Arsenal prinde Crăciunul pe primul loc al clasamentului și gândurile zboară spre un nou titlu de campion, după o întrerupere de exact 20 de ani!
Ieri, după ultimul Liverpool – Arsenal (1-1), n-aveam cum să nu-l tachinez pe prietenul Horia Matei, președintele clubului de suporteri Liverpool-România, care acuza din plin lipsa de reacția a arbitrului la hențul în careu al lui Odegaard, care în opinia lui Horia a viciat rezultatul final.
Dacă arbitrul nu l-a dat, îi răspund zâmbind, înseamnă că nu a fost... Da, zice Horia, dar asta înseamnă că noi nu mai înțelegem cum funcționează legea hențului, e ceva care ne scapă. Și astfel de discuții pot continua la infinit, fiecare ținându-și partea cu ardoare.
Important este însă fenomenul. Fiindcă vorbim, cum spuneam, de un fenomen mondial, cu rezonanțe din Mozambic sau Canada, până în Singapore, Africa de Sud, Australia sau Porto Rico!
Milioane de oameni au devenit suporteri ai celor mai bune echipe din Anglia, uitând de fotbalul din țara proprie, aflat de multe ori, ca și la noi, în evidentă suferință. Comparațiile nu-și găsesc deloc locul, fiindcă în Premier League se joacă parcă alt sport.
Haideți să vedem cum. Acum câteva etape, Liverpool întâlnea pe teren propriu, celebrul Anfield, formația londoneză Fulham, locul 12 în clasament. Un surprinzător 2-2 durează o mare parte din timpul de joc. Ei bine, ce face antrenorul oaspeților, portughezul Marco Silva, în minutul 75, într-un joc cu Liverpool? Se baricadează în propriul careu de 16 metri? Nu, Silva înlocuiește doi jucători, introducând doi atacați, el simte că se poate și vrea mai mult!
Unul dintre cei doi, Bobby De Cordoba-Reid, chiar marchează și Fulham trece în avantaj în minutul 80: 3-2. Dar meciul nu s-a terminat. Liverpool revine și marchează de încă două ori, în minutele 87 și 88, prin japonezul Endo și Trent Alexander-Arnold, fundașul de 72 de milioane de euro: 4-3 final pentru echipa gazdă, în extazul întregului stadion.
Drama și spectacolul pe muchie de cuțit sunt la locul lor în Premier League. Din cele 20 de echipe ale campionatului, practic oricine poate bate pe oricine! Nici un meci nu e dinainte câștigat.
Chiar în ultima etapă disputată, ca un exemplu, Aston Villa a jucat pe teren propriu cu ultima clasată, desigur mai modesta Sheffield United. De reținut că Villa putea trece pe primul loc al clasamentului în cazul unei victorii, rezultat coroborat cu un eventual scor egal în partida Liverpool-Arsenal (care s-a și petrecut).
Însă, în minutul 87, scorul devine 1-0 pentru Sheffield, cum spuneam, ultima clasată în ligă. Cu greu, jucătorii lui Unai Emery vor reuși egalarea prin Zaniolo, în minutul 90+7, iar meciul se încheie 1-1.
Dacă vă uitați la Premier League, nu o să vedeți vreun loc gol în tribunele stadioanelor, la oricare dintre meciuri. Spectacolul este întregit de transmisiuni directe de excepțională calitate, de parcă regizorii ar avea zeci de camere, cu care surprind imagini cu spectatori vârstnici sau copii de-o șchioapă care jubilează la goluri sau le dau lacrimile pentru insuccesul echipei favorite. Iar asta înseamnă fotbal adevărat, înseamnă spectacol și bucurie.
Să aveți un Crăciun fericit!
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.