Străinii noștri sunt mai buni decât străinii voștri! Editorial Dumitru Graur, după ce Rapid a câștigat Cupa României la volei în fața lui Dinamo și a Stelei
Dumitru Graur | Publicat: 04.03.2024 18:39 | Actualizat: 04.03.2024 19:40
A fost altfel atmosferă frumoasă în sala de la Mioveni, acolo unde trei echipe din cele patru care și-au disputat Final Four-ul Cupei României la volei au fost formații bucureștene, Steaua, Dinamo și Rapid. Acestora li s-a adăugat Arcada din Galați, adică exact campioana ultimilor 5 ani a campionatului masculin.
Dacă Mioveniul are ce Bucureștiul încă nu are, adică sală confortabilă, asta i se datorează în mare parte primarului Ion Georgescu, acum suspendat și acuzat de mită, dar asta chiar este altă poveste, care nu ne privește.
Competiția s-a încheiat cu o mare și totodată frumoasă surpriză, Rapid București reușind să cucerească prima sa Cupă din istorie, o istorie îmbogățită cu 3 (trei) Cupe ale Campionilor Europeni, în anii '60, plus 11 titluri naționale, dar nicio Cupă a României!
Rapid, câștigătoarea Cupei României la volei
Spun surpriză fiindcă prea puțini se așteptau ca Rapidul să învingă în semifinale Arcada Galați, echipă construită cu migală de "asfaltagiul" Spiru Mantu, care domină cu multă autoritate voleiul masculin românesc. Ba mai și performează prin cupele europene, cum ar fi prezența în fața optimilor de finală ale Ligii Campionilor, premieră absolută pentru România!
Finala de la Mioveni a fost o partidă frumoasă, de bună calitate, disputată între Rapid și Steaua. Ultima învinsese Dinamo în semifinale. Ca și în jocul cu Arcada, Rapidul a pierdut primul set (22-25), crescând apoi cu fiecare minge disputată, pentru alte trei seturi victorioase: 25-22, 25-14 și 28-26. Ultimul set a fost cu suspans, Steaua ratând o minge de set care ar fi putut trimite meciul în decisiv.
La Rapid s-a petrecut la un moment dat o înlocuire neașteptată, liberoul Carol Kosinski, care joacă pe același post și în națională, a fost scos de pe teren pentru greșeli grave. Pur și simplu și-a pierdut capul, iar adversarii au profitat imediat.
Atunci, antrenorul Rapidului l-a introdus pe foarte tânărul Marian Ciobotaru, încă elev de liceu, care pentru o perioadă l-a suplinit perfect pe Kosinski. Am ținut să amintesc acest amănunt, care cumva poate crea impresia că jucătorii români au avut un rol important în meci, ceea ce este din păcate destul de departe de adevăr.
Urmând "regula Novak", în volei se aplică sistemul "2 din 7", cu minimum doi români din șapte jucători (aici este numărat și liberoul, deși el nu se află permanent pe teren). O păcăleală admisă, fiindcă o echipă de volei este formată desigur din doar șase jucători. De fapt, de obicei mai rămâne numai unul!
Iar cei care au câștigat trofeul pentru Rapid sunt străini: francezul Nicolas Marechal, fost campion european, germanul Chris Fromm, căpitan al naționalei sale, ca și iranienii Amir Ghafour și Aliasghar Mojarad, jucători care au la activ o participare la Jocurile Olimpice.
După părerea specialiștilor, nicicând în România n-au jucat până acum asemenea voleibaliști de clasă mondială, cu referire în primul rând la Marechal, Fromm și Ghafour. Ei sunt cei care au adus Cupa în Giulești. Jucători aflați sub comanda antrenorului sârb Dragan Kobiljski.
Ștefan Bichir, șeful de la CSA Steaua, și Bogdan Vasiliu, numărul 1 de la Rapid, umăr lângă umăr
La Steaua, antrenor este bulgarul Atanas Petrov, care l-a înlocuit nu cu mult în urmă pe slovenul Bogdan Kotnik. Și aici există un număr considerabil de străini, așa cum se petrec cam peste tot în sportul românesc. Chiar mă întreb ce ne-am face fără această pleiadă de jucători străini, pentru care se plătesc bani mulți, s-ar desființa sportul în România?
Revenind la finala de la Mioveni, se pare că un rol important în obținerea victoriei, și implicit a trofeului pus în premieră în vitrina trofeelor de la Rapid, l-a avut doar aparent neînsemnatul manager Marian Ștefan, zis și „Piticul” pentru cunoscători, care a avut mână și inspirație de profesionist atunci când i-a adus în Giulești pe amintiții Marechal, Fromm sau Ghafour. Iar aceștia au făcut spectacol în partida cu Steaua, spre deliciul galeriei care și-a însoțit favoriții și la 100 km de Giulești.
Personal, mi-a plăcut foarte mult că președinții cluburilor CSA Steaua și CS Rapid, colonelul Ștefan Bichir, respectiv Bogdan Vasiliu, au stat în tribună unul lângă celălalt, ceea ce la un meci de fotbal e destul de greu de văzut. Au savurat duelul împreună, ca doi oameni civilizați, Vasiliu fiind cel care a primit felicitările la final.
Pe scurt, străinii din echipa Rapidului i-au învins pe cei ai Stelei, ambele având pe bancă antrenori străini, cum dă bine la firmă! Cine știe, poate tocmai despre acest lucru au vorbit în tribună Bichir și Vasiliu. Și cam cât îi costă pe fiecare. Cu bani de la buget, desigur.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.