Victor Vrînceanu despre “Hai, România”: Cu ce am rămas după ce am văzut documentarul dedicat “Generației de aur”
Victor Vrînceanu | Publicat: 01.03.2024 10:43 | Actualizat: 01.03.2024 14:20
Am participat acum două zile la avanpremiera documentarului “Hai, România”, dedicat “Generației de aur” (iamsport.ro este partener media al proiectului)
Evenimentul a fost unul la nivelul performanțelor foștilor jucători, zona dedicată presei fiind efectiv neîncăpătoare datorită camerelor de filmat și microfoanelor care i-au atacat din toate unghiurile pe Lupescu, Prunea, Ilie Dumitrescu, Răducioiu și restul.
Filmul-documentar mi-a arătat niște lucruri pe care nu le știam până acum despre foștii fotbaliști ai României. Interesant.
Eroii fără statuie
În primul rând cred că merită felicitări oamenii de la care a plecat această idee, dar și finanțarea proiectului. Cu toate că pot fi acuzat de subiectivism, îmi asum. Asta e o discuție ce ar trebui făcută la un moment dat.
Lojele din România sunt ticsite de milionari scrobiți care ajung la stadioane cu Maybach-uri, RR, Bentley etc, dar niciunul nu s-a gândit în 30 de ani să pună umărul (financiar) la construirea unei statui pentru cei care le-au bucurat tinerețile.
Bine, unii dintre acești oameni se supără dacă nu primesc invitații la meci, dar și asta e o altă discuție.
Revenind acum la film, vă las mai jos câteva impresii:
Gabi Balint - După ce am văzut “Hai, România” îmi doresc ca toate documentarele să fie narate de fostul atacant al echipei naționale. Balint are o vocea senzațională, un ritm perfect și este o reală plăcere să-l auzi în rol de povestitor.
Ilie Dumitrescu - este prima oară când îl văd pe fostul număr 11 al echipei naționale efectiv copleșit de emoții, la un pas să verse lacrimi. Nu dezvălui scena, mergeți să vedeți documentarul. Credeam că Ilie e capabil doar să analizeze foie gras, vin Petrus, ce pantofi ai în picioare și spațiile din teren. Nu l-am suspectat vreodată să fie vreun sensibil. Mi-am schimbat părerea.
Florin Răducioiu - Plânge. Efectiv plânge. Și își asumă vulnerabilitatea lui, într-o lume în care să fii sensibil e o slăbiciune. Asta după ce ne spune și cum stă treaba cu “fetițele” și face iar o nefăcută în italiană în stilul “come se dice la voi?”. Neapărat de văzut momentul cu Radu:)) e simpatic rău, a râs toată sala în hohote.
”Vinovatul” Prunea
Florin Prunea - Colegii de generație ai lui Florin mi-au lăsat impresia că o cam dau pe fostul portar. Din cauza lui nu au ajuns în semifinala Mondialului din 94 pentru că a ieșit Florin greșit pe celebra minge din meciul cu Suedia. Mi se pare urât. Incorect. Nedrept. Nu Florin Prunea a pierdut calificarea, ci toată echipa națională a României.
Gică Popescu a pierdut calificarea, Dan Petrescu a pierdut calificarea, Țiți Dumitriu a pierdut-o. Toată lumea. De apreciat însă atitudinea bărbătească pe care Prunea o poartă de 30 de ani încoace.
Vorbește deschis despre acel moment cu toate că întreaga lui carieră a fost strânsă în sticluța acelui moment. În afară de acel joc, fostul portar mai are 39 de de partide jucate pentru tricolor și nimeni nu mai vorbește despre asta. Mă rog, viața…
Marius Lăcătuș - când vorbește despre absența de la Mondialul din 94, îți vine să îți pui mâna la gură și să spui “chiar, băi! Lăcătuș a lipsit la 94! Șocant!”. Parcă s-a uitat ușor una dintre marile nedreptăți ale fotbalului, care fac acest sport și mai frumos. De urmărit și explicația selecționerului de atunci, Anghel Iordănescu.
Hagi - Se compară cu Maradona și spune că a fost mai bun decât el. Sunt fanul lui Gică, îl consider cel mai bun fotbalist român ever, dar mi se pare mult prea mult să se compare cu Diego.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.