Pilotul care a sfidat legile fizicii. Malcom Campbell a mers cu peste 484 de km/h în anul 1935!
Cristian Munteanu | Publicat: 03.09.2023 12:14 | Actualizat: 03.09.2023 12:17
Sir Malcom Campbell a reprezentat esența temerarilor britanici în căutarea recordurilor de viteză. Pe 3 septembrie 1935, acesta a condus prima mașină care a depășit bariera inimaginabilă de 300mph, adică peste 484 de km/h!
Dorothy îl căuta cu privirea pe Malcom, simțind că secundele dintre contracții era mai puține. Șoțul ei era plecat să ajute un vecin să construiască o canisă, așa că socrul a fost cel care a chemat o moașă ca s-o ajute la naștere.
Malcom Campbell, omul cu vocația vitezei
Așa era Malcom. Ori ajuta pe cineva prin Canbury, orașul în care locuiam, ori era la cursele de mașini. Câteodată, Dorothy ieșea în fața ușii și îl privea întrecându-se cu alți piloți. Nici nu prea apuca să-i facă un semn, că Malcom era deja trecut.
Mașina este aproape totul, puterea, stabilitatea și echilibrul său. Șoferul, în afară de experiența și curajul lui, este mult mai puțin Sir Malcom Campbell
Se obișnuise. De pe la vreo 25 de ani, Campbell își găsise vocația. Doar că stătea tot timpul cu sufletul la gură când soțul ei era plecat la curse. Mulți piloți apăsau atât de mult pedala de accelerație, încât și viața rămânea în urmă.
Și Malcom fusese aproape de moarte în 1912. La Brooklands, faimosul circuit. Însă atunci nu se oprise. Poate o va face acum, când are un fiu, se gândea Dorothy. Dar îl cunoștea suficient de bine încât să știe că speranța ei atât va rămâne. O speranță.
Fiul de negustor de diamante, Campbell luase virusul vitezei din Germania, acolo unde fusese trimis de ai săi când era tânăr, pentru a învăța meșteșugul diamantelor.
Având banii necesari să-și cumpere tot felul de automobile și motociclete, Malcom voia să găsească limitele acestora. Avea și curaj din plin. Așa s-a apucat de curse, și, mai ales, de stabilirea unor recorduri de viteză.
Malcom nu a murit pe pista de curse
După câteva accidente din care a scăpat miraculos, anul 1933 îi aduce prima mare victorie. La volanul unui Campbell-Railton Blue Bird, atinge 272 mph (437 kmh). Ca o comparație, cea mai mare viteză atinsă de o mașină de stradă s-a întâmplat după 84 de ani, când un Koenigsegg Agera RS a atins 277 mph (445 kmh). Impresionant?
Campbell-Railton, mașina lui Malcom, era supranumită Blue Bird după o piesă de teatru scrisă de Maurice Maeterlinck, în care personajele principale, Mytyl și Tyltyl, soră și frate, caută fericirea.
Cei 2.300 de cai putere, dezvoltați de un motor Rolls-Royce cu 12 cilindri dispuși în V, o făceau să atingă viteze amețitoare chiar și pentru ziua de astăzi.
Pe 3 septembrie 1935, la Bonneville, pe întinderile de sare din Utah, cu fiul său, Donald, care-l privea, Malcom Campbell s-a urcat la volanul mașinii sale determinat să doboare recordul de viteză.
Și, după o încercare nereușită, a izbutit. 301.3 mile pe oră, adică 484.8 kilometri pe oră. În 1935! Sir Malcom Campbell intra în istorie. Iar fiul său nu a uitat niciodată acest moment.
Donald Campbell a stabilit recordul de viteză pe uscat în 1964. La volanul unui Bluebird CN7, a atins o viteză maximă de 403 mph (648,7 km/h) pe Lacul Eyre, Australia.
Dar, în timp ce tatăl său, Malcom, a murit în 1948, din cauza unor probleme cerebrale, Donald și-a găsit sfârșitul pe pista de viteză de la Coniston, în 1967. Încerca să depășească recordul de viteză pe apă.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.