Prezența chinezilor dopați la Jocurile Olimpice, o mare problemă: ”Sunt cel puțin două substanțe care nu pot fi depistate”
Daniela Nicolescu | Publicat: 05.08.2024 13:53 | Actualizat: 05.08.2024 13:53
În cadrul emisiunii ”Olipicii”, Costin Ștucan și Victor Vrînceanu au vorbit despre substanțele cu care sportivii chinezi se dopează, dar care nu pot fi depistate.
Fostul înotător Brett Hawke l-a acuzat pe Zhanle Pan că nu a câștigat pe merit proba de 100 m liber de la Jocurile Olimpice, sugerând că sportivul s-a dopat. În acest context, jurnaliștii iAM Sport.ro Costin Ștucan și Victor Vrînceanu au vorbit, în cadrul emisiunii ”Olimpicii”, despre cazurile în care sportivii chinezi se dopează, însă substanțele nu pot fi depistate, în cele din urmă.
- Emisiunea ”Olimpicii” cu Costin Ștucan și Victor Vrînceanu se va difuza zilnic de la ora 10:00 pe pagina de Facebook iAMsport.ro, pe YouTube iAMsport.ro și pe contul nostru de TikTok.
- ”Olimpicii” este un proiect susținut de NetBet și Electrica Furnizare.
Costin Ștucan și Victor Vrînceanu au discutat despre cazurile de dopaj din sport
Costin Ștucan: Interviul (n.r. cu Dorel Tocitu, expert chimist) a fost făcut în 2013, l-am întrebat dacă are vreun exemplu de medicament experimental. Și spune așa: 'În momentul ăsta sunt cel puțin două substanțe care nu pot fi depistate.
Una nu poate fi deloc depistată, au produs-o chinezii pentru armata lor și când au testat-o, oamenii lor de știință au spus că nu e bună, așa că au lansat-o pe piață. Au împânzit lumea sportivă. Cel mai bun medicament făcut din substanța asta este cel chinezesc.
Nu face anticorpi, face multe chestii. Să vă uitați la JO Beijing, unde au fost numai la natație 25 de recorduri mondiale, 66 de recorduri olimpice și 159 de recorduri continentale. Să-mi spuneți dacă știți vreo altă competiție unde în doar câteva zile au căzut atâtea recorduri. Dacă o substanță refuzată are asemenea efecte, eu ca specialist, mă întreb cum arată substanța de care armata chineză a fost mulțumită'
Victor Vrînceanu: Știi cum e, în mod normal, ar trebui să plecăm de la ideea de nevinovăție a sportivilor. Pe de altă parte, aici nu vorbim de sporturi nișate, vorbim de fotbal, de tenis, unde câștigi zeci de milioane de euro. Și ești în competiție cu sportivi care știi că se dopează, că îi simți, dar nu spui că nu ai probe.
Atunci cazi și tu în zona asta, sunt sigur că ce ai citit tu e adevărat, că sunt medicamente care nu sunt ușor de depistat. Și mai e ceva, și dacă faci numai ozonoterapie, unde îți oxigenezi sângele, care e ilegală, îți faci recuperarea cu sânge oxigenat. Și dacă nu o folosești în competiție, dar te ajută să te recuperezi cu 30% mai rapid.
Costin Ștucan: Și nici măcar nu poate fi depistată. Metoda e nedectectabilă. Poate doar să îi cauți urmele de la ac.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.