Ce spune de fapt sondajul INSCOP legat de cele mai populare echipe din fotbalul românesc
Ștefan Beldie | Publicat: 13.02.2024 13:57 | Actualizat: 14.02.2024 21:14
Zilele trecute, INSCOP a oferit datele unui sondaj care prezintă inclusiv preferințele românilor în ceea ce privește echipa de fotbal favorită.
Ca de obicei când vine vorba despre o astfel de cercetare, echipa lui Gigi Becali este câștigătoare detașată. Dar tot ca-n cazul oricărei cercetări de gen, datele pot fi înșelătoare dacă nu sunt analizate și-n contexte mai largi.
De exemplu...
Cei mai mulți suporteri nu înseamnă cea mai iubită echipă
Da, ai citit bine.
Cei mai mulți suporteri înseamnă exact cei mai mulți suporteri. Un sondaj de acest gen nu are cum să măsoare intensitatea sentimentelor față de echipa favorită, ci doar să indice preferința unui număr mai mare sau mai mic de oameni pentru o anumită echipă.
Deci faptul că o treime dintre suporteri indică FCSB echipa favorită nu înseamnă automat că liderul actual al campionatului este cea mai iubită.
Este însă în mod evident cea mai populară.
Acum, o teorie doar parțial sociologică spune că cei care au alegeri mai “excentrice” tind să fie mai atașați de alegerile lor decât cei care au alegeri populare.
Asta ar putea duce la gândul că fanii lui Rapid sunt mai fideli, mai dedicați echipei decât sunt cei ai FCSB. Deci mai “iubitori”.
Că dovada de fidelitate a rapidiștilor constă tocmai în faptul că aleg să rămână lângă o echipă care nu are rezultate istorice impresionante și care a dispărut pentru o scurtă perioadă înainte să revină în liga a 4-a a fotbalului românesc.
Deși pare logic, totuși nu trebuie uitat că bazinul din care FCSB își alege fanii super fideli este din start unul uriaș.
Și chiar dacă raportat la totalul celor care spun că țin cu FCSB procentul acestora ar fi mic, tot e posibil să fie mai mare decât procentul fidelilor celor de la Rapid, Dinamo sau alte echipe pe care FCSB le întrece lejer la capitolul “mulți”.
În concluzie, nu știm care-i cea mai iubită echipă. Știm clar doar care-i cea mai populară și putem ști eventual cine pare să ofere cele mai spectaculoase show-uri pe stadion.
Prima este o informație, cea de-a doua este o chestiune subiectivă.
Suporterii pierduți de FCSB au migrat la CSA Steaua?
Cei care prezintă sondajul remarcă faptul că atunci când FCSB se numea Steaua, aceeași organizație de sondare indica un procent mult mai mare de susținători ai echipei patronate de Becali - 52%.
Ce spune asta?
Aparent, spune că FCSB a devenit mai puțin populară.
Printr-o matematică de Cișmigiu, unii ar putea chiar considera că scăderea aceasta de popularitate se explică prin faptul că fanii au migrat masiv spre CSA Steaua.
CSA Steaua nu este inclusă în sondajul de față pentru că sociologii s-au limitat la Liga 1 și nu au inclus în variantele de răspuns posibilitatea de-a menționa echipa MApN.
Acest lucru pare puțin probabil pentru că în nicio altă cercetare în care CSA Steaua a fost luată în calcul nu apar date care să indice o popularitate uriașă a acestei echipe. De exemplu, studiul Avangarde de la finalul anului trecut indică că doar 4% dintre respondenți se declară fani CSA Steaua într-un sondaj în care FCSB strânge 43% din “voturi”.
Desigur, există procente importante de fani care au migrat către CSA Steaua, însă cred că răspunsul pentru pierdere este în scăderea interesului general pentru fotbal. Dacă în 2013, doar puțin peste 19% dintre respondenți susțineau că n-au o echipă favorită, acum procentul a trecut de 34%.
Care este cea mai bună veste pentru Dinamo și Rapid
În condițiile în care FCSB are mai mulți suporteri decât toate celelalte formații la un loc, se mai poate vorbi de încercări serioase de detronare?
Probabil că nu.
Doar că pentru anumite cluburi miza nici n-ar trebui să fie detronarea FCSB.
De exemplu, după părerea mea subiectivă, există doar 3 cluburi din Liga 1 cu anvergură real națională - adică au suporteri distribuiți în toate zonele țării.
Acestea sunt FCSB, Dinamo și Craiova.
Primele două mai ales datorită rezultatelor istorice, cea de-a treia atât datorită rezultatelor istorice, cât și a faptului că a reprezentat mereu cel mai important vector fotbalistic a unei regiuni importante a țării - Oltenia.
Plus că unii olteni au și obiceiul de-a mai migra și prin alte părți, așa că duc cu ei nu doar prazul și perfectul simplu, dar și dragostea pentru echipa lor.
Unde e Rapid?
E la granița dintre echipă locală și echipă națională. Da, găsești rapidiști în țară, în unele zone chiar concentrări neobișnuite - vezi zona Teleorman.
Dar par în primul rând o echipă a Bucureștiului și a Giuleștiului mai mult decât e Dinamo o echipă a Capitalei și a zonei Ștefan cel Mare / Obor.
Repet, e o chestie subiectivă care de fapt contează puțin.
Ce contează, însă?
Contează procentul uriaș de oameni care susțin că n-au o echipă favorită - 34%.
Aceștia sunt așa-zișii nehotărâți care nu sunt încă deciși cu cine votează. Pe ei trebuie să-i convingă, să-i atragă, să-i facă suporteri dedicați toate echipele.
De ce bogații au într-o mai mică măsură o echipă favorită
Sondajul oferă date și despre chestiuni mai puțin băgate în seamă de presa sportivă.
Unele dintre ele erau anticipabile de-o manieră subiectivă, dar sunt acum susținute acum și cu date.
De exemplu, exprimat românește, oamenii cu mai puțină școală sunt mai interesați de fotbal decât cei cu studii superioare.
Sau bărbații sunt mai interesați de fotbal decât femeile.
De asemenea, un pic mai țintit, FCSB este într-o măsură mai mare formația favorită a susținătorilor AUR, adică asociere care se vrea stigmatizantă în general, a oamenilor cu venituri mici, a tinerilor sub 30 ani.
În fine, o concluzie a sondajului este că oamenii cu venituri foarte mari tind să nu aibă o echipă favorită.
De ce?
Frumos spus ideea ar fi că oamenii cu venituri foarte mari tind să n-aibă timpul necesar să urmărească o echipă anume.
Mai puțin frumos spus, dar destul de probabil adevărat, distracțiile de acest fel sunt pentru mase dintotdeauna, încă de pe vremea nașterii faimoasei sintagme “dă-le pâine și circ!”.
De ce-ți spun asta?
Ca să nu privești sondajele superficial, să tragi inclusiv concluzii folositoare, nu doar din categoria “hăhăhă, avem mai mulți suporteri decât voi!”.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.