Editorial Ștefan Beldie: ”Deci cum era? Bîrligea e cu 3 clase peste Louis Munteanu?”
Ștefan Beldie | Publicat: 04.02.2025 11:28 | Actualizat: 04.02.2025 11:28
În septembrie anul trecut, după ce Varga îl cumpărase deja pe Louis Munteanu de la Fiorentina și Becali tocmai l-a luat pe Daniel Bîrligea de la CFR Cluj, patronul FCSB a dezvăluit ce i-a spus Mihai Stoica referitor la cei doi atacanți:
“Nu se compară, Gigi, Bîrligea e 3 clase peste Louis Munteanu”.
Acum, nu poți ști niciodată cu siguranță că Mihai Stoica chiar a spus asta sau care era întregul context al discuției respective, dar ideea a fost preluată cu entuziasm de Becali și de o parte a fanilor FCSB.
Ca orice ziarist atoateștiutor, am scris la vremea respectivă ca să explic de ce această idee a diferenței uriașe de clasă între cei doi fotbaliști e o aberație.
Și chiar am oferit argumente care duceau spre ideea că-ntr-un fel, Munteanu era mai potrivit pentru specificul jocului campioanei, iar Bîrligea era mai potrivit pentru ce jucase în mod tradițional CFR-ul lui Petrescu.
Bîrligea a luat ochii de la început, iar Munteanu a fost victima persecutării mediatice a CFR Cluj
Dar începutul entuziasmant al lui Bîrligea la FCSB și efectul FCSB în sine, care transformă orice fotbalist într-o vedetă a momentului, au întărit ideea că Becali a făcut o superafacere, iar Varga a pierdut.
Mai mult, în caz că nu ți-ai dat seama, CFR Cluj este singurul club din România care se poate plânge aproape în mod îndreptățit că presa sportivă are ceva cu ei.
Asta pentru că raportat la performanțele din campionat și din Europa, mediatizarea sa este infimă. Atenție, nu este vorba de faptul că ar exista vreo coaliție monstruoasă a presei împotriva ardelenilor, ci de reflexul gazetăresc de-a sta cu ochii doar pe cei care au mulți suporteri și “fac audiență”.
E nedrept și duce la situații în care mai ales la derby-urile cu FCSB, eu am impresia că echipa lui Becali joacă de fapt meci de cupă europeană cu un adversar oarecare - atât de puține detalii sunt oferite despre CFR comparativ cu detaliile oferite despre FCSB, atât de puțin este ținut pe ecran primul 11 al clujenilor și chiar atât de puțin entuziasm există în vocea unor comentatori când îi comentează.
Astfel, CFR chiar pare uneori o echipă străină.
Iar toate acestea au dus la o semievidențiere a parcursului foarte bun al lui Louis Munteanu în acest sezon. Adică, execuțiile sale au fost mai puțin mediatizate decât disputa pe care a avut-o cu Petrescu.
În fine, dincolo, când Bîrligea nu marca, aflai ce poveste dificilă de viață a avut în copilărie. Iar când marca, și a tot marcat, aflai cui îi dedică golul și din nou ce poveste de viață a avut în copilărie.
Presa nu a mințit cu ceva, doar a avut grijă să-i întrețină statul de erou lui Bîrligea și să-l ignore pe alocuri pe Louis Munteanu.
O explicație despre clasă la fotbaliști
Pe scurt, a avea clasă fotbalistic, vorbind și chiar extrafotbalistic, implică să ai un soi de eleganță aparte în exprimare.
Chiar să ai un anumit gen de sofisticare fluentă în ceea ce faci.
Cu tot respectul pentru Bîrligea, dintre cei doi atacanți, doar la Louis Munteanu poți vorbi despre așa ceva. Pentru că vorba lui Hagi în legătură cu alt jucător, “dacă talent, orice, ne-a demonstrat tuturor”.
Asta a făcut Munteanu în acest sezon în care a marcat 13 goluri până acum, cu 3 mai multe decât Bîrligea, care însă are de partea sa și evoluțiile în cupele europene.
“Da, dar Bîrligea a demonstrat în Europa, Munteanu joacă doar în Liga 1...”
Așa sună argumentul unora dintre fanii FCSB care nu suportă ideea ca jucăria altora să fie cumva mai frumoasă decât jucăria lor.
Serios, până la urmă nu e vorba decât despre lispa maturității atunci când refuzi să vezi realitatea și te agăți de orice argument doar-doar nu-ți va fi tulburată starea de beatitudine pe care o simți în relație cu echipa favorită.
În fine, Munteanu are și el niște evoluții interesante europene la naționala U21, inclusiv cu Elveția. Dar ceea aș zice că cele mai relevante și “europene” meciuri ale sale au fost chiar cu FCSB, o echipă ai cărei jucători din defensivă și-au demonstrat valoarea în acest sezon de Europa League.
Ngezana, Dawa, Popescu și ceilalți sunt, după aprecierile generale și mai ales după aprecierile multor fani FCSB, niște fotbaliști de calibru european pentru zona de Europa în care are acces fotbalul românesc.
Și totuși, Munteanu a marcat 3 goluri în două meciuri contra FCSB, contra acestor fotbaliști.
Unele chiar super spectaculoase aș zice, goluri care au demonstrat… cum îi spune?
A, da, au demonstrat clasă.
Prin urmare, ce înseamnă ca fotbalistul acesta cu 3 clase sub Bîrligea să dea 3 goluri unei echipe pe care fanii FCSB și patronul Becali o consideră argumentat de departe cea mai bună din campionat?
Simplu: că Becali, Mihai Stoica și oricine crede în ideea diferenței de clasă între cei doi fotbaliști sunt total pe lângă fotbalul real.
Desigur, oricare dintre ei poate reveni și spune eventual că, din perspectiva clasei fotbalistice, Munteanu este clar superior lui Bîrligea.
Adică din perspectiva talentului, a sofisticării tehnice, a ușurinței cu care exprimă pe teren elemente ce țin de natura estetică a fotbalului.
Ce poți spune despre Bîrligea ca să te bucuri de superioritatea sa în comparație cu Munteanu
Dar totuși, dacă prin absurd ești genul care nu suportă diverse fațete ale realității și nu vrei ca fotbalistul altora să fie cumva mai cu moț decât fotbalistul echipei cu care ții, există întotdeauna argumente pe care să le aduci în discuție ca să-ți susții preferații.
Desigur, mă refer la argumente care să nu te facă să bați câmpii, ci să poți participa la discuție ca o persoană care nu suferă că un ziarist rău a îndrăznit să spună lucruri neplăcute pentru echipa ta.
Prin urmare, poți avea totală dreptate dacă spui că Bîrligea este un fotbalist cu calități fizice net superioare lui Munteanu, genul de calități care chiar sunt importante în fotbalul modern.
De asemenea, te poți lega de chestiuni nu super palpabile și demonstrabile, dar totuși perceptibile, precum cele care țin de comportamentul celor doi fotbaliști.
Adică să spui că Bîrligea este un fotbalist care demonstrează o implicare mai mare în joc, iar comportamentul său de-a lungul timpului a părut să fie unul mai aproape de ceea ce arată-n general fotbaliștii care și-au tratat super serios cariera.
Dar niciodată, sub nicio formă, nu amesteca chestiunile care țin de clasă cu chestiunile care țin de caracter, personalitate etc.
Nu că a avea clasă este un predictor mai bun pentru o carieră la nivel înalt în fotbal decât a avea o personalitate dedicată muncii serioase și altor chestiuni de gen. Ci pur și simplu pentru că e penibil să compari pictatul fotbalistic cu cu zugrăvitul fotbalistic. Sunt două activități diferite, care presupun un soi diferit de talent, chiar de clasă.
Asta nu înseamnă că nu avem o grămadă de exemple în care zugravii fotbalului n-au făcut mai multe decât pictorii fotbalului.Chiar din contră, aș zice pentru că e plină istoria de povești din categoria “ăla era mai talentat decât Ronaldo, dar...”.
Poate viitorul va arăta că seriosul Bîrligea, implicatul Bîrligea va ajunge la un nivel mult mai înalt decât pictorul Louis Munteanu.
Nu știm încă.
Ce știm este că la nivel de clasă fotbalistică, dintre cei doi, doar Munteanu poate fi subiect de discuție.
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, pentru cele mai relevante știri din lumea sportului.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.