INTERVIU | Cazul Halep, disecat de vicepreședintele Academiei Române: "În cazuri medicale foarte delicate se poate ajunge la anemie!" Ce spune de variațiile din pașaportul biologic
Cristian Munteanu | Publicat: 27.10.2023 12:05 | Actualizat: 27.10.2023 17:28
În partea a doua a interviului cu vicepreședintele Academiei Române, Victor Voicu, profesorul a clarificat multe dintre punctele apărării Simonei Halep. El a explicat și în ce cazuri medicale delicate poate apărea anemia în cazul femeilor, cea care ar explica, și altfel decât ca o simplă contaminare, prezența Roxadustatului în probele prelevate de la sportiva noastră.
Simona Halep speră să-i fie micșorată pedeapsa la TAS (n.r. – Tribunalul de Arbitraj Sportiv), acolo unde a depus apel. Vicepreședintele Academiei Române, profesorul Voicu, a acordat un interviu, în exclusivitate pentru IAM Sport, în care a oferit posibile explicații pentru severitatea suspendării primită de fostul lider WTA.
Expertul român în toxicologie și farmacologie a refăcut, pas cu pas, procesul prin care Roxadustatul poate amplifica performanțele unui sportiv.
Pentru cei care nu știu cine este generalul maior Victor Voicu, punctăm doar câteva dintre funcții și specializările domniei sale. Dacă le-am scrie pe toate, ar fi aproape la fel de lungi precum interviul.
- Vicepreședinte al Academiei Române
- Președinte al Filialei Bucureşti, Academia de Științe Medicale
- Director Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare București
- Președinte al Comisiei de Toxicologie și Toxicodependență din cadrul Ministerului Sănătății
- Șeful Direcției Medicale din cadrul Ministerul Apărării Naționale
- Șeful Laboratorului de Farmacologie și Toxicologie Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare București
Profesorul Voicu: "Se poate ajunge la anemie în urma unei hemoragii puternice"
Variațiile din pașaportul Simonei au survenit pe cale naturale. Așa a sunat un alt punct al apărării.
Se poate, nu e exclus. Dacă te pregătești la munte, de exemplu. La peste 2-3.000 de metri, da, acolo se întâmplă modificări. Atunci organismul reacționează ca în hipoxie și produce mai multă hemoglobină. Sigur, variațiile sunt oricum mici, chiar și așa. Deci se poate și natural, dar nu e cazul aici.
- “Keto MCT, produsul a fost contaminat, admitem, dar concentrația din sângele sportivei, de substanță interzisă, este prea mare pentru a fi explicată doar așa” - Experții Sport Resolutions
Alvarez a descoperit, cu metodele lui, în laboratorul său, contaminarea suplimentului Keto MCT cu roxadustat. WADA (n.r. – Agenția Mondială Anti-Doping), nu a găsit același lucru, folosind metodele oficiale. Nu e bizar?
Eu nu înțeleg de ce nu s-a mers și la al treilea laborator acreditat WADA, pentru a se lămuri problema. Cred că doctorului Alvarez trebuia să-i fie permis accesul în laboratorul Agenției Mondiale Anti-Doping ca să asiste la determinare. Măcar această concesie puteau să o facă.
Cred că soluția constă în mai multe laboratoare, mai mulți specialiști, cu metode similare.
Ce alte probleme de sănătate ar putea produce fluctuații serioase la nivelul hemoglobinei, care să explice variațiile din pașaportul biologic?
Numai dacă apar hemoragii cronice, sângerări cronice din anumite motive, atunci se schimbă datele problemei. Sau ai o carență de fier.
În plus, pașaportul biologic este foarte exact, pentru că te compară cu tine de azi, cu tine de acum un an, doi, etc. Iar astfel e foarte greu să ai variații mari, din cauze naturale. Dacă, repet, nu ai o problemă de sănătate.
În apărarea Simonei există un motiv dintre cele pe care le-ați enunțat dumneavoastră. Și anume sângerare menstruală abundentă.
Da, asta nu știam, dar e posibil. Acum depinde și din ce motiv a survenit aceasta. Însă poate schimba lucrurile, punctual. Nu pe o perioadă îndelungată. Dar ar putea explica unele semne de întrebare.
În cazuri medicale foarte delicate pentru femei, se poate ajunge la anemie, din cauza pierderii de sânge, unei hemoragii puternice. Poți ajunge și 8%, în loc de 12%, nivelul hemoglobinei.
Iar dacă vrei să revii cât mai repede pe terenul de joc, atunci Roxadustatul grăbește semnificativ acest proces. În care anemia devine reversibilă. Nu poți să suferi de anemie, ca atlet, și să faci sport de performanță.
- Avocații ei au argumentat că intervenția chirurgicală, care a avut loc cu 11 zile înainte de test, încheierea bruscă a regimului intens de fitness și de competiție și un ciclu menstrual abundent în prealabil ar fi putut cauza fluctuațiile pe care experții antidoping le-au considerat nefirești în pașaportul biologic al româncei, au notat jurnaliștii de la The Athletic
Profesorul Voicu: "Nu am găsit, în literatura de specialitate, legătură între Roxadustat și hipertiroidism"
Dacă Roxadustatul este la nivel de micrograme în sânge, ceea ce-l face foarte greu detectabil, are o relevanță în performanțele tale sportive?
Nu știu dacă se poate determina asta, pentru că, mai mult ca sigur, atunci substanța interzisă este pe cale de dispariție din sânge.
Concluzia ar putea fi alta. Eu, WADA, te-am testat după “vârful” de Roxadustat din sânge. Și te prind pe curba descendentă, când el se resoarbe din organism. Sau, dacă este doar o simplă contaminare, răspunsul este nu. Nu te poate ajuta semnificativ.
Apărarea a adus în discuție următoarea idee. Cum, 26 august 2022, a fost testul negativ, iar pe 29 august, pozitiv?
Pai ar putea să fie foarte simplu. S-ar fi putut lua o altă doză de Roxadustat, între timp, care a dus concentrația prezentă în sânge peste sensibilitatea testului anti-doping. Ideea ar fi aceasta: <<Mi-au făcut determinarea (n.r. testarea), nu o să mai caute, așa că mai iau o doză>>. Sigur, asta e o ipoteză.
Dacă un sportiv ia trei zile la rând, sau cât a spus Simona că a luat acel supliment contaminat, concentrația de Roxadustat, după părerea mea, ar fi trebuit să fie atât de mică încât să se afle sub pragul de sensibilitate al testului anti-doping. Dar, nefiind, ne putem gândi și la lucruri mai puțin plăcute pentru ea.
Operația la nas, unde a stat sub anestezie generală, ar fi putut altera nivelul de hemoglobină din sânge? Un alt punct al apărării Simonei.
Nu, nu cred asta.
Afectează Roxadustatul problemele de tiroidă? Asta a fost una dintre punctele apărării Simonei Halep. Nu mă puteam dopa pentru că am hipertiroidism.
Din câte știu eu, nu. Nu văd cum și nici nu am găsit în literatura de specialitate așa ceva.
- Conform USA National Library of Medicine, rapoartele privind efectele roxadustatului asupra funcției tiroidiene sunt limitate și nu sunt detaliate și rămâne necunoscut dacă și alți inhibitori HIF-PH afectează funcția tiroidiană
Experții au susținut că “între probele 48 și 49, profilul sangvin este atât de diferit, încât cea din urmă ar veni de la o altă persoană”. Ele au fost prelevate la distanță de 15 zile. Este natural, firesc, acest fapt?
La 15 zile diferență, mare scofală nu ar trebui să se întâmple. E prea puțin timp ca să existe astfel de diferențe pe care le menționează experții acolo.
Deși ar putea să fie o explicație, care se aliniază verdictului de suspendare. Iei Roxadustat, crește ușor, ușor nivelul hemoglobinei, apoi, după două săptămâni, devine relevantă creșterea sintezei de hemoglobină și de hematii. E posibil. Iar atunci se schimbă și spectrul sangvin.
Însă e posibil să fie și un caz atipic, ce iese din schemă. E posibil și asta, dar mai puțin probabil.
Apărarea a susținut că nu a știut, atâta vreme cât pe prospect, etichetă, nu scria nimic de Roxadustat, și, deci, elementul intenționat lipsește din dopajul Simonei. Dumneavoastră, care ați lucrat și la ANAD (n.r. - Agenția Națională Anti-Doping) cum interpretația această explicație?
Poate în procesul de producție al componentelor, cele din China, s-a petrecut contaminarea, poate componentele au fost contaminate, poate în timpul procesului de incapsulare s-a întâmplat ceva. Asta e mai puțin important.
Atâta vreme când un produs, suplimentul Keto MCT în cauză, nu e aprobat de WADA, trebuie să-l determini, să-l măsori, să vezi ce conține. Nu poți lua orice, oricând, doar pentru că nu scrie pe etichetă numele niciunei substanțe interzise.
Iar în cazul acestui posibil scenariu are o mare parte din vină și staff-ul ei. Pentru că ei ar fi trebuit să aibă grijă de tot ce lua Simona. Un sportiv de top nu se poate ocupa de tot, nu are timp, fizic.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.