You'll never Klopp alone! Cristian Munteanu scrie despre "moștenirea" lăsată de managerul german fanilor lui Liverpool
Cristian Munteanu | Publicat: 20.05.2024 14:14 | Actualizat: 21.05.2024 16:57
Jurgen Klopp le-a reamintit celor de la Liverpool cine au fost, le-a arătat cine sunt și i-a învățat cine vor fi. A demonstrat că fotbalul rămâne, în pofida lui Borges - "este una dintre cele mai mari crime ale Angliei" - poate singurul măr neotrăvit pe care perfidul Albion l-a făcut cadou lumii.
Gigantul moțăia într-un colț al camerei. Se uita cu jind la jucăriile nou-nouțe ale celorlalți, care spărgeau cu lumină plumburiul orașului. Dar aceasta nu rezista mult. Se găsea imediat cineva cu un petec care să astupe, să închidă.
Gigantul avea umerii înroșiți de tălpile celor care se urcaseră pentru a sări gardul de pe Hillsborough. Nu-i putuse salva pe toți. Cele mai mari regrete vin când asiști neputincios.
Ultima dată când părăsise camera asta prăfuită fusese în 2005. Făceau copiii mișto de el, îi trăgeau cu cornete în păr, așa că, la pauză, a ieșit în curte. S-a mirat că-l mai țineau gleznele când îi alerga pe răuvoitori. I-a prins, i-a pedepsit. În cel mai nobil și dureros mod cu putință. Câștigând.
Gigantul se foia pe scaunul de la geam. Amintirile iscaseră un foc în jurul căruia îi stăteau oasele. La 122 de ani ai nevoie de toată căldura posibilă. A privi pe geam, singura formă de libertate rămasă atunci când nu mai speri. I-a atras atenția un blonziu, cu șuvițe de păr certate între ele, care electriza aerul din jurul lui. Rupsese o ramură dintr-un copac și dirija orchestre nevăzute. Brahms cu ochelari.
Ce a însemnat venirea lui Klopp la Liverpool
Mai târziu avea să intre în cameră și să se prezinte: Jurgen Klopp. S-au împrietenit. Aveau nevoie unul de celălalt. Nu le trebuia superglue, aveau Kumiki. Știți, tehnica japoneză de a îmbina, fără cuie sau alți demoni moderni, lemnul.
Jurgen l-a ridicat, i-a netezit hainele gigantului și l-a scos în lume. Pentru că, într-adevăr, dacă Klopp a făcut ceva care va dăinui la Liverpool, este sentimentul de regăsire. Ca o corabie plecată din mâinile docherilor de pe malurile Mersey a cărei busolă a reînvățat să arate Nordul.
Gigantul strânge la piept alte opt trofee câștigate cu Klopp la timonă. Unul dintre ele, cel al Premier League, luat după 30 de ani. Atât a plutit în derivă Liverpool. Adică de pe vremea lui Rush și Barnes. <Ia uite, cupele strălucesc aproape la fel de tare ca și dinții lui Jurgen>.
Neamțul… Cred că îl reduc. Omul cu disciplină japoneză, ambiție teutonă și suflet englez, după ce a băut două pint-uri, pleacă de la Liverpool aureolat de cel mai mare compliment pe care-l poți primi în fotbal. Și în varianta romantică, și în cea pe bani. Ca echipa pe care ai antrenat-o să aibă mai mulți suporteri decât înainte de venirea ta.
Liverpool s-a izbit de Man City
Acest Liverpool putea câștiga mult mai multe dacă nu se izbea de Pep și City. Echipa care domină Anglia pare aproape indestructibilă. Doar Liverpool și Chelsea au străbătut cu bine furtuna de nisip. Dar… Sufletul fiecărui iubitor de fotbal este un trofeu, iar acolo se gravează, cu adevărat numele echipelor triumfătoare. Pentru toate celelalte există Liga Campionilor. Sau Premier League.
Klopp pleacă de pe Anfield salutându-i pe oamenii de la pază. Cântând pentru viitorul manager al lui Liverpool, Arne Slot. Făcându-l pe Guardiola să lăcrimeze. Pep nu a plâns nici atunci când a părăsit Barcelona.
Jurgen a îndeplinit visuri. Iar când nu a putut face asta, a fost tot datorită lui. Da, datorită. Ridicase ștacheta sus. Într-o lume a fotbalului în care Guardiola este D’Artagnan, Ancelotti - Porthos, Xabi Alonso - Aramis, atunci Klopp este Athos. Nu muntele, ci personajul lui Dumas.
Dear Jürgen,
— B/R Football (@brfootball) May 18, 2024
Thank you.
Love,
Liverpool pic.twitter.com/gc9oU81TEt
Sigur, Liverpool nu a dus lipsă de manageri pricepuți, de manageri carismatici, iar, uneori, de unii care au avut ambele calități. S-a descurcat și fără ei, așa cum o va face și fără Klopp. Dar câte dintre televizoarele noastre vor sta pe canalele unde joacă <cormoranii> de acum încolo? Pentru că el a schimbat, așa cum perfect a spus, atitudinea fanilor din îndoială în credință.
Mulțumim, Jurgen! Lângă cluburile pe care le-am iubit din copilărie, Barca, Real, Inter, Milan, Juve, Bayern, Arsenal sau United, s-a mai alăturat unul. Liverpool. Acum fiecare dintre noi are doi prieteni. Pentru ceilalți există Liga Campionilor. Sau Premier League. Tinichele pentru giganții care cuceresc inimi.
Intră acum pe canalul iAM Sport de WhatsApp și afli instant toate știrile care contează!
Urmărește iAMsport.ro și pe Google News, Facebook sau YouTube. Zi de zi ai conținut de ultimă oră din lumea sportului.
Adaugă comentariu
Pentru a comenta, trebuie să fii logat. Dacă ai deja un cont, intră în cont aici. Daca nu ai cont, click aici pentru a crea un cont nou.